МЯУ Топ 10 (Част I)


Филмите приютили големи и малки котета на своите постери

На 8-ми август е Световния ден на котката и по този повод реших да се поразведря с постери на филми, приютили тези своенравни гальовници. Водещ критерий в класацията е визията на постера, а не първостепенната роля на котетата във филмите. От големи котки, до малки бебчета, ето моят топ 10 на най-мъркащите постери в киното.

1. Цар Лъв/ Lion King (1994)

Почти няма хора, които да не са гледали този филм, а дори да има такива в даден момент няма как – ще наваксат. Историята е прекрасна: на царят на Лъвските земи (Муфаса) му се ражда наследник (Симба), но това не се нрави на братът на управника (Скар), който по този начин бива изместен в линията за унаследяване. Прекрасен филм, великолепна музика, която дълго след като си го гледал те кара да си тананикаш „Хакуна Матата“, а постерът е направо секси: горещо слънце на фона на саваната, силен лъв, един бяг и толкова наситеност в цветовете – истинска експлозия от червено, жълто и оранжево.

2. Призракът и Мракът/ The Ghost and the Darkness (1996)

Макар филмът от 1996 г. да няма особено висока оценка в IMDB, за любителите на котки и съспенс би бил приятен. В него блестят имената на Майкъл Дъглас и Вал Килмър, на които им партнират двама братя лъвове – убийци, носещи екзотичните имена „Призракът“ и „Мракът“. Накратко става дума за инженер и ловец, които преследват два лъва, убиващи строителни работници. Постерът е мрачен, намекващ на зрителя какво да очаква в самия филм. На него е изобразена в близък план част от лицето на един лъв. Центърът на всичко е окото, което е набелязало своите преследвачи. Всичко е черно, освен една огнена искра.

3. Котаракът в чизми/ Puss in boots (2011)

Когато в Шрек 2 (Shrek 2) се появи този прекрасен мъркащ боец и погледна за първи път зрителя с огромните си очи, на всички им стана ясно, че ще има филм само за него. Сюжетът не е особено проникновен – този палав котарак, заедно с една готина мадама-крадец и неговият приятел от детството – Хъмпти-Дъмпти искат да открият яйцата на Златната гъска. Най-хубавото е, че на моменти отново се появява кадърът в близък план на страхотните големи очи! Постерът е като уестърн класика (направо копира този на „Непростимо“) – Котаракът в чизми в гръб, леко извърнат на ляво. Тъмни краски с лек проблясък на сабята.

4. Хрониките на Нарния – Плаването на „Разсъмване“/ The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader (2010)

Този постер е на част трета от поредицата, която секна дотам. В нея относво се срещаме с добре познатите ни Луси и Едмънт, които се завръщат в Нарния заедно с техния братовчед – Юстас и заедно с принц Каспиян се отправят на морско пътешествие на борда на кораба „Разсъмване“. Постерът изобразява близък план на лъв в чиято зеница се вижда самия кораб. Прекрасен похват на изобразяване, топли цветове и едно малко мишле с шпага!

5. Девет живота/ Nine Lives (2016) 

Бизнесмен, който се озовава в тялото на домашната си котка. Типичен семеен филм, в който главната пухкава роля е поверена на Кевин Спейси. Целият постер се гради на 4 основни цвята – бяло, сиво, черно и акценти синьо. Фабулата се разкрива още с него – съблечени мъжки дрехи и коте по средата. С леко наклонена глава ни сериозно ни гледа пухкавият главен герой, което прави постерът доста закачлив.

6. Животът на Пи/ Life of Pi (2012) 

Екранизация по едноименния роман, филмът разказва за пътешествието на един млад мъж, който оцелява след корабокрушение заедно с един бенгалски тигър. Филмът ми хареса дори малко повече от самата книга, за което благодаря на режисьора Анг Лий. Постерът графично наподобява корицата на книгата. В центърът е главата на тигъра, който гледа директно към зрителя. На по заден фон е океана, лодката и оцелелия човек. Всичко това е в наситени жълти и оранжеви цветове.

7. Черната котка/ The Black Cat (1934)

Според рекламата е базиран на едноименния разказ на Едгар Алън По, но това е преувеличено и освен заглавието двете не споделят много помежду си. Завръзката в този хорър е когато двойка младоженци, на път за своя меден месец в Унгария, попадат в дома на Хиалмар Поелциг след като жената е ранена по време на пътен инцидент. Малко сцени ала Синята брада, малко сатанизъм и една черна котка, която се появява в кадрите и воала – Борис Карлоф („Булката на Франкенщайн“) и Бела Лугоси („Дракула“) поднасят на зрителите един не лош филм на ужасите. Нямаше как да не попадне постера в класацията – очите на котката са фарове!

8. Котката/ Le chat (1971) 

Пенсионирана двойка – бивш топограф и бивша циркова актриса – са се отдалечили във взаимоотношенията си един от друг. За това спомага и любовта на главния герой към неговата котка – Грефие, което допълнително налива масло в огъня и предизвиква гнева на съпругата му. Прекрасен дует – Жан Габен и Симона Сеньоре. Тя направо наелектризира в изпълнението си на съпруга, обсебена от ревност и гняв към една котка. Постерът намеква за основния конфликт в сюжета, тъй като котката се намира между двамата главни герои и сякаш ги разделя. Цветовете също подсилват напрежението, което се носи от филма – червено, бяло и сиво.

9. Кучета и котки: Отмъщението на Кити Галор/ Cats & Dogs: The Revenge of Kitty Galore (2010)

Войната между кучета и котки е поставена на заден план, за да обединят те сили срещу общ враг, който крои зли планове. Този семеен филм е доста по-слаб от първия Кучета и котки (2001), който има своите свежи моменти, защо тогава именно той е в тази класация? Постерът изобразява персийка в стил Ханибал Лектър. Това не може да се пропусне. От недоволното изражение до затворническите дрехи, това коте заслужава мястото си в тази листа.

10. Уличният котарак Боб/ A Street Cat Named Bob (2016)

Създаден по едноименния роман на Гари Дженкинс и Джеймс Боуен. Това е част от книжна трилогия-мемоари на самия Джеймс Боуен. Филмът разказва за това как животът на наркомана Боуен се променя, когато среща уличен риж котарак. И филмът и книгата са приятни. Постерът грабва с основното дуо в лентата – Боб и Боуен, надписът е оранжев като самия котарак, въобще усещането, което се носи е позитивно.

Едно мнение за “МЯУ Топ 10 (Част I)

Коментари са забранени.