Томи Уайзоу (Tommy Wiseau)


Неразбраният артист

Вероятно роден на 03.10.1955 г., зодия везни, Томи Уайзоу е доста противоречива личност, която ако не беше един катастрофален филм, не би била известна на никой киноман. Защо вероятно? Защото въпросителните около актьора започват още от датата и мястото на раждането му и продължават до днес. В преследване на факти от различни интервюта и статии може да се посочи следното – този объркан творец е роден в средата на 50-те години, вероятно в Полша, но дълги години живее във Франция. Според някои източници той получава прякора „The Birdman“, а според други – взима френската дума за „птица“ (oiseau), заменя „O“ с „W“ и воала – сдобива се с новата си фамилия. Негов най-добър и близък приятел е Грег Сестеро (Greg Sestero), автор на мемоара – „Катастрофалният артист“ (The Disaster Artist). Влияние върху формирането му оказват творци като Джеймс Дийн, Алфред Хичкок и Елия Казан. Носител е на две награди на Ню Йоркският фестивал за независимо филмово изкуство от 2004 г. Сред отличителните му черти са дългата черна коса, замрежения поглед и провлечения глас със странен акцент.

Това което отличава Уайзоу от останалите е пълната вяра в себе си и в своето творчество и разбира се емблематичният филм – The Room (Стаята) от 2003 г. Защо така помпозно го наричам „емблематичен“ и не е ли пресилено? Това е филм, който е толкова лош, че става пример за това какви грешки не бива да се допускат в сценария, по време на снимки и не на последно място – в актьорската игра, при това се преподава дори в университетите. Рядък пример за толкова лоша продукция, че през последните 14 години е отнесъл повече смях, критики, хулене и подигравки от доста носители на приза „Златна малинка“. Уайзол, който е сценарист, режисьор, продуцент (макар и да не е много ясно от къде е събрал парите за филма) и водещ актьор нарочно е искал премиерата му да е с такава дата, че да може да претендира за статуетката Оскар. Мечтата му донякъде се сбъдва през 2018 г., когато биографичният филм „Катастрофалният артист“ (отразяващ снимките и създаването на филма „Стаята“) е номиниран в категорията най-добър адаптиран сценарий на наградите Оскар. Самозаблудата на Уайзоу за достойнствата на филма „Стаята“ е уникална, но това само увеличава броя на неговите фенове. Казано с негови думи: “Може да се смеете, може да плачете, но моля ви – не се наранявайте един друг. Обичам ви!”.

Едно е сигурно екранизацията на мемоара „Катастрофалният артист“ (The Disaster Artist) вдъхна нов живот на актьора, въпреки че ми беше даже леко тъжно как Джеймс Франко го изтика по време на връчването на наградите Златен глобус. При първите срещи Уайзоу е искал Джони Деп да го изиграе във филма. Сред другите творчески търсения на ексцентричния актьор се откроява сериалът „Съседи“, където е с руса перука и „Самураят ченге 2“, който няма да коментирам, защото самото заглавие е показателно за качеството на филма. Според списание „Форбс“ бъдещите творчески планове на актьора са насочени към заснемането на филм наречен „Вампири от Алкатраз“ (Vampires from Alcatraz), който разказва как вампири завземат Сан Франциско. Дали ще станем свидетели на нов „The Room“, само времето ще покаже.