Ти гониш!/ Tag (2018) срещу Секс на кукуво лято/ Blockers (2018)


Какво става с американските комедии?

 

 

Ти гониш!                                                                               Секс на кукуво лято

Оценка в IMDB: 6.6                                                              Оценка в IMDB: 6.2

Оценка в Rotten Tomatoes: 55%                                     Оценка в Rotten Tomatoes: 83%

Оценка Cinema Sistars: 4.5/7                                           Оценка Cinema Sistars: 3/7

 

Топлите месеци ни поднесоха две американски комедии с обичайните заподозрени през послединте години – Ед Хелмс (Ed Helms) и Лесли Ман (Leslie Mann). Два ленти, с коренно различен сюжет, които обещаваха да ни разплачат от смях. Дали това става? Ще споделя своя опит.

„Ти гониш!“ е филм по действителен случай. Не се шегувам. Накрая дори дават кадри на реалните хора. Разказва за група приятели от детството, които страхувайки се да не загубят връзка един с друг през годините решават вечно (разбирайте само през един месец в годината, всяка година) да играят на играта – ти гониш. Уседнали, вече прехвърлили 40-те, отново се събират, защото единият иска да се откаже и защото имат недовършено дело – един от тях – Джери Пиърс (Джереми Рънър, познат на комикс феновете като Hawkeye от Отмъстителите) никога не е бил хващан! Това съвпада с различни моменти от живота на всеки, с подготовката на сватбата на Пиърс и въобще с всякакви съставки, за да стане от комично, по-комично.

Кое е различното и е плюс? Сюжетът е оригинален, вероятно се дължи на факта, че до голяма степен е базиран върху реални събития. Освен това актьорите, сред които се открояват имената на Джон Хам/Jon Hamm (Момчетата от Медисън Авеню/ Mad men), Джейк Джонсън/Jake Johnson (Кое е това момиче!/New girl), Исла Фишър/Isla Fisher (Ловци на шаферки/ Wedding Crashers) и Лесли Бип/Leslie Bibb (Фаворитки/ Popular) страшно много се забавляват! Ама наистина! Джереми Рънър така се кефи на ролята си, че дори само този факт кара зрителя да се наслаждава на филма. Има екшън сцени снимани тип Тигър и Дракон и Шерлок Холмс. Нали се сещате – забавен каданс, планът за действие в главата на героя и после едно/две превъртания. Така написано може да ви се струва пресилено, но по време на гледане пасва чудесно. Във филма има и щипка сериозност, което също е една червена точка в негова полза. Не бива обаче да се прехласваме. Отново има сцени на преиграване от страна на актьорите, тук трябва изрично да посоча Исла Фишър, която е доста дразнеща не само като персонаж, но и като игра. Има и малко по-брутални сцени, които не само са пресилени, но и не добавят нищо съществено. Въпреки това като теглим чертата филмът е много добър. По-различен е от последните американски комедии. Подчертавам американски, защото някои едва ги доглеждам. „Ти гониш!“ на моменти успя да ме разсмее истински, затова оценката ми и впечатленията от него са много добри!

„Секс на кукуво лято“ вероятно за тийнейджърите и младите като цяло е комедия, за мен и сигурно за доста родители – беше драма с нотки на трагедия. Не ми беше смешно и то не само заради емоционалния багаж, който нося, а и заради всички черти на съвременните американски комедии, които този филм носи. Историята е за 3 приятелки от началното училище, чиито родители се сприятеляват покрай тях. Действието се развива по време на нощта на бала им, т.нар Prom night, когато трите момичета решават да загубят девствеността си в една и съща вечер, а родителите им случайно разбират за това и се опитват да ги спрат. Оттук следват куп комични ситуации и перипетии. Имаме сблъсък на поколения и разбирания – как, когато родителите са били на тяхната възраст е било ок и защо сега като децата им порастват изведнъж е нещо лошо и пагубно. Има и опит да се покажат различни отношения между родител-дете – готината майка, прекалено загриженият татко и тн. Като родителите може да видим Лесли Ман (Така е на 40/This is 40; Другата жена/The Other Woman), Джон Сина/ John Cena (а така – кой не е гледал кеч през 90-те или най-малкото не е събирал миришещи листчета) и Ике Баринхолц/ Ike Barinholtz (Проектът Минди/ The Mindy Project и Да разлаем съседите/ Neighbours).

Проблемът е актуален, има не лоши актьори – какво се обърка? Сценарият на първо място. Филмът е така типичен представител за последната генерация американски комедии, че направо ми се плаче. През последните години обаче основното, което присъства в тези филми е наистина брутално и вулгарно чувство за хумор. Знам че няма как да има филми като „Лаурел и Харди“, но поне комедии тип 90-те! Отново имаше направо гнусни сцени, които не знам как могат да разсмеят човек над 10 годишна възраст, когато още се впечатляваме на неща като повръщано, секс и тн. Куцаха диалозите, нямаше никакви по-интересни моменти или естествени комични ситуации, е може би една малка, когато Лесли Ман я удари малко ток, но това е всичко. Исках да се смея, наистина, но някак си не успях дори за малко. И за да не спускам така жестоко гилотината над това заглавие, трябва да призная, че макар сценарият да беше лош, актьорската игра беше добра и приятна, както на по-възрастните актьори, така и на тийнейджърите.

Та да се върна на въпроса – какво става с американските комедии? Настина ли мислят, че това, което стига е само секс хумор и гнусни мигове, свързани с отделителната система? Все пак на зрителите им трябва нещо повече! Ако избирате кой от двата филма да гледате – препоръчвам – „Ти гониш!“, приятен е и забавен, даже оценката ми е между 4 и 5 от 7. „Секс на кукуво лято“, макар и високо оценен от Rotten Tomatoes не е нищо особено и трудно ще ви разсмее истински, затова и 3/7, т.е – на ваш риск.

Едно мнение за “Ти гониш!/ Tag (2018) срещу Секс на кукуво лято/ Blockers (2018)

Коментари са забранени.