10 детски филма с есенна атмосфера


 

Навън листата капят от дърветата и всичко се обагря в красиви и топли цветове. Вървим и под краката ни хрупат сухи клонки и сякаш всичко е постлано с един многоцветен килим. В есенните дъждовни следобеди с децата ето няколко филма, които биха им били интересни и носят усещането за есента:

  1. Fantastic Mr. Fox/ Фантастичният господин Фокс (2009) – Вес Андерсън (Moonrise Kingdom / В царството на пълнолунието) съживява на екран едноименния роман на Роалд Дол. Господин Фокс (Джордж Клуни) постоянно краде от съседите си фермери и тримата се съюзяват срещу него. Това, което не знаят е, че той и приятелите му имат фантастичен план. Във филма звучат още гласовете на Мерил Стрийп, Уилям Дефо и Бил Мъри. На екрана постоянно има топли оражеви кадри и говорещи животни – какво по есенно от това!

2. Casper/ Каспър (1995) – е прекрасна приказка за едно мило духче, което се сприятелява с малко момиче (Кристина Ричи), докато баща му изследва свръхестествената енергия на къщата. Заради сезона на Хелоуин, това е един чудесен семеен филм за празника, който нито е страшен, нито е само детски.

3. The Secret of Kells/ Тайната на Келс (2009) – Макар че не е озвучен на български език, този филм е много хубав и подходящ за по-големи деца. Разказва се за едно абатство, което постоянно трябва да бъде укрепвано, за да се защити от викингите. Там живее едно 12 годишно момче – Брендън. Животът на момчето се променя с пристигането на брат Ейдън – пазител на необикновена книга. Има прекрасни есенни картини на Ирландия.

4. The Many Adventures of Winnie the Pooh/ Приключенията на Мечо Пух (1977) – Любимото мече и неговите приятели имат куп есенни приключения – има вятър, листа по земята, шалчета на вратовете, хвърчила в небето и толкова много есен, че ти се дощява да излезеш навън и да се въргаляш в шумата.

5. Coco/ Тайната на Коко (2017) – Мигел мечтае да стане известен китарист, въпреки забраната да няма нищо общо с музиката. След поредица от събития той се озовава заедно с вярното си куче Данте в Земята на мъртвите. Около филма се носи атмосферата на популярния в Мексико „Ден на мъртвите“, който се празнува в края на октомври и началото на ноември.

  1. ParaNorman/ ПараНорман (2012) – отново предложение за филм за Хелоуин. Норман може да разговаря с мъртвите и прибягва до тяхната помощ, за да спаси градчето си от проклятие. С гласовете на Коди Смит Макфий (Алфа), Кейси Афлек (Манчестър край морето) и Ана Кендрик (Здрач).

7. Monster House/ Къщата-чудовище (2006) – Есенен фон, една странна стара къща и група момчета, които искат да разкрият тайната й, която я поддържа жива. Филмът е забавен, но и в духа на Хелоуин.

8. The Iron Giant/ Железният гигант (1999) – Едно 9-годишно момче – Хогарт постоянно си фантазира за извънземни. Веднъж разбира, че в близост е паднал огромен робот и той решава да го намери. Едно приятелство между дете и машина на фона на есента.

9. Coraline/ Коралайн и тайната на огледалото (2009) – Номинираната за Оскар анимация разказва за малката Коралайн, която изследвайки новата си къща попада на скрита вратичка и оттам започва нейното приключение. Има тикви, есенни листа, черни котки и богато въображение, свързано с есента.

10. Fly Away Home/ Полет към дома (1996) – Преди „Истинска кръв“ Ана Пакуин беше малко сладко момиченце, което се грижеше за малки патета и като падна есента се престори на тяхна майка-патица, за да им помогне да отлетят на юг. Прекрасен семеен филм, който ще се хареса на малки и пораснали деца.