2019, 2020 и бъдещи Холивудски проекти


 

 

След като подробно разфасовахме предстоящата кино година е време да си направим някои изводи. Накратко – Холивуд буксува! Това не е от вчера или от онзи ден, а се случва през изминалите години бавно, но славно, както е думата. Публиката има все по-ниски изисквания, може да смели основно пукотевици с посредствено чувство за хумор и повече отива в киносалона, за да се тагва оттам и да прави свинщини с пуканки.

Настина – каквото народа иска, това му дава и киното. Проблемите са много и на различни нива. Винаги стои въпросът – кой печели от това? Блокбастъри, алчни студиа и актьори, които остават на заден план по-сериозни сценарии, за да се включат в касова лента. Зрителната култура става все по-ниска и за да отговори на желанията й кино индустрията отговаря с все по-плоски сюжети, безкрайни повторения, на които не можеш да хванеш края и римейки на някогашни успешни и не дотам сполучливи заглавия. Сценаристите също са се изчерпали и приличат на изтрещелите анимационни пародии от Аниманиаци (Animaniacs). Ако не знаят как да продължат по текста обикновено слагат някое преследване, възкресяване на мъртъв супергерой или изключително гнусна, уж комедийна сцена. Ефектите надминават сюжетите с пъти, но предвид, че това вече не е новост няма как до безкрай да държи зрителския интерес в кино салона. Трябват сюжети, свежи идеи, ако щете – свежи мозъци, които да правят нещо различно и да се излезе от затворения, омагьосан кръг. Има страхотни реални истории и вълнуващи книги, време е повече да се посегне към тях.

И пак някой ще каже – но това е Холивуд и той винаги е бил комерсиален. Да, но не съвсем. Макар и патент на Л.А да са развлекателните филми, винаги е имало и една друга страна, един опит за по-сериозен поглед върху някои проблеми. Екшън има и в „Кръстникът“, но това е една малка частица от сюжета. Батални сцени има и в „Апокалипсис сега“, но това не е целия филм. Лесни Нилсън ни е разсмивал безброй пъти във филми като „Шпионирай трудно“ или „Голо оръжие“, но не предизвикал у нас желанието да повърнем на някои сцени. Комерс е имало и винаги ще има, но той не бива да завладява напълно киноиндустрията, трябва да се остави място за свеж въздух и за тези зрители, които искат да видят и малко творчество или да изживеят приятен следобед, сгушени в седалките и вперили поглед в екрана.

По-горните обвинения звучат плоско, но в тяхна подкрепа има не малко цифри. 2019 г. ни очакват над 26 продължения, поне 10 римейка и със сигурност 11 филма по комикси. Анимациите също са в подем с поне 11 заглавия и ето че се прокрадва надежда с най-малко 11 екранизации по романи, някои от които класики. Така, дори през следващата година, всеки ще може да открие по нещо в програмата. Децата, било то малки или пораснали, ще бъдат зарадвани със „Замръзналото кралство“, „Дъмбо“ и „Как да дресираш дракон“. Комикс маниаците ще видят на голям екран „Мис Марвъл“, „Glass“ и „X-men Dark Phoenix. Хората, за които вече филмите са като сериал с нови сезони ще се насладят на продължения като Avengers 4“, „John Wick 3“, „Kingsmen 3“ и „Spiderman – и ние не знаем коя вече част. Тези, които искат нов поглед върху добре познати сюжети ще гледат с удоволствие Lion Kingи „Aladdin. Страстните читатели ще могат да се насладят на екранизации по Стивън Кинг, Дона Тарт, Джек Лондон и Луиза Мей Олкът. Това вероятно ще са и най-гледаните филми през предстоящата година.

Една направили преглед на 2019 г., на вратата вече чука 2020, която носи някои отложени проекти или дългообмисляни идеи. За съжаление обаче не излиза от блокбастърския стереотип.

Топ 25 очаквани филми през 2020:

 

Детски/ Семейни/ Дисни/ Фентъзи:

 1. Fantastic Beasts and Where to Find Them 3 – Третата част на Фантастични животни. Нямаме търпение за нови филми в прекрасния Потърски свят.
 2. Mulan – игрален филм по анимацията на Дисни – „Мулан“.
 3. Maleficent 2 – Втора част на игралния филм за Злодеида (Спящата красавица)
 4. Barbie – Пълнометражен анимационен филм за Барби
 5. Trolls 2 – втора част на анимацията „Тролчетата“
 6. Minions 2 – още едни Миниони – папъл!
 7. Sing 2 – продължение на „Ела, изпей!“
 8. Peter Rabbit 2 – зайчето Питър отново ще ни забавлява
 9. Spongebob Squarepants 3 – Спънджбоб се завръща на големия екран
 10. The Voyage of Doctor Dolittle – любимият доктор, който разговаря с животни пак ще е тук

Продължения:

 1. Guardians of the Galaxy Vol. 3 – Трета част на „Пазителите на галактиката“
 2. Avatar 2 – дългоочаквана втора част на „Аватар“
 3. Godzilla vs. Kong – нова Годзила, който този път се сблъсква с Кинг Конг.
 4. Sherlock Holmes 3 – Нов Шерлок Холм, с Робърт Дауни, надяваме се
 5. A Quiet Place 2 – Джон Красински потвърди за продължение на „Нито звук“
 6. Top Gun: Maverick – Над 30 години по-късно – продължение на Топ гън
 7. Legally Blonde 3 – Професия блондинка 3, дано не е чихуахуа
 8. Suicide Squad 2 – Защо има продължение на „Отряд самоубийци“, след като първия направо си беше провал
 9. Fast & Furious 9 – Бързи и яростни вече с девети филм.
 10. James Bond 25 – 25-ият Бонд, който вероятно ще е Роб Старк от „Игра на тронове“
 11. Death on The Nile – продължение на новата визия на екранизации по Агата Кристи, пак с Кенет Брана, този път – „Убийство край Нил“.
 12. Bad Boys for Life – Лошите момчета се завръщат

Нови линии:

 1. In the Heights – Бродуейски мюзикъл на голям екран.
 2. Gambit – Любимият Гамбит от X-men със свой собствен филм.
 3. Dr Sleep – отново Стивън Кинг

Говори се, но нямат дори години на излизане:

 1. The Sword in the Stone – игрален филм по анимацията на Дисни „Мечът в камъка“.
 2. Pinocchio – игрален Пинокио, пак на Дисни
 3. Wicked – Бродуейски мюзикъл на голям екран, който е за Вълшебникът от Оз.
 4. Madagascar 4 – нови приключения с познатите герои от Мадагаскар
 5. The Fountainhead – екранизация по едноименния роман на Айн Ранд – „Изворът“
 6. Indiana Jones 5 (2021) – нов Индиана Джоунс. Дали ще е с Харисън, отново?
 7. Cruella – след Злодейда и друга отрицателна героиня на Дисни получава свой собствен игрален филм – Круела Девил. Говори се, че ще я играе Ема Стоун (Лесна А)
 8. Lady and the Tramp – игрален филм по любимата анимация на Дисни.

Това беше експресен преглед, защото повечето продукции тепърва се разработват, доуточняват се сюжети и актьорски състави. Както се вижда – Дисни рулират, продълженията продължават с бясна сила, комиксите отново ще владеят топ класациите. Ще следим новините и занапред, а дотогава – приятно гледане!

Четете още:

Предстоящи филми през 2019 г. (Част VI – ноември и декември)

Предстоящи филми през 2019 г. (Част V – септември и октомври)

Предстоящи филми през 2019 г. (Част IV – юли и август)

Предстоящи филми през 2019 г. (Част III – май и юни)

Предстоящи филми през 2019 г. (Част II – март и април)

Предстоящи филми през 2019 г. (Част I – януари и февруари)

2 мнения за “2019, 2020 и бъдещи Холивудски проекти

 1. Pingback: ABC Actors

Коментари са забранени.