Плейлиста за края на света


tumblr_p2eamiU2F61wfbf5uo1_500.gif

 

Знаеш, че един саундтрак е добър, когато е първопричината да започнеш да гледаш даден сериал. Именно това ме сполетя с “The End of the F***ing World”. Извадих късмет с някакъв изключително сполучлив recommendation в Youtube, който просто ме въвлече както се пада само в дупката на Белия Заек в един въртоп от меланхолична топлина. Беше и добър повод да се запозная по-отблизо с Graham Coxon, изваден от контекста на Blur.

Първото нещо, което погъделичка ушната ми мида, беше ретро духът в тази селекция от музикални произведения. Някаква изключително изтънчена нотка, която обаче сякаш те кара да поразхлабиш вратовръзката и да нарушиш някое-друго правило.

Много инди и алтърнатив звучене, което идеално подчертава света, в който сериала те привиква. Нали знаете онова абстрактно усещане, когато например надникнете към творчеството от средните десетилетия на миналия век и си кажете „Ех, как простичко звучи живота тогава“, въпреки комплексните си герои, някак си с такива обятия ни посреща и света, който обитават. На фон на всичко случващо се музиката през по-голямата част от времето запазва едно носталгично студено звучене. Нещо като онова чувство, когато нещо е толкова хубаво, че леко те присвива и заболява отвътре.

 

4136a8c51043f43c745911fba2b72d90

 

Graham Coxon е един абсолютен скъпоценен бисер. Иска ти се да си го сложиш в кутия за обувки и да си го скриеш под леглото и само вечер, за приспиване, да го изваждаш да ти посвири.

През този саундтрак е прокаран сякаш погледа на двете деца/тийнейджъри/човеци, които са главни действащи лица в сериала. Онова особено усещане, в което младостта ужасно я бива – да възприема с толкова открито сърце и така интензивно всичко, което я заобикаля, и да се зашеметява и опиянява от целия този процес.

Тук ще оставя два полезни линка, с които може би трябваше да започна, защото ми се ще да ги пуснете, докато четете, поне така беше създадено написаното:

Краят на света в Youtube

Краят на света в Spotify

Да не забравя и да споделя чудесната новина, че наближава излизането на втори сезон, нямам търпение да пусна пипала до цялата нова и чудесна музика, която ще спечеля от всичко това.

Едно мнение за “Плейлиста за края на света

Коментари са забранени.