This is Us/ Това сме ние


Сезони: 2016-продължава

Оценка IMDB: 8.8/10

Оценка в Rotten Tomatoes: 88%

Оценка CinemaSistars: 7/7

Комедия, драма, романтика

 

this-is-us

 

Надали има човек, който е започнал да гледа този сериал и да е останал безразличен към отделните човешки драми, които Дан Фогелман (сценарист и продуцент на сериала) ни представя. Историите, начинът на снимане, прекрасният актьорски състав са все огромни плюсове, с които „Това сме ние“ очарова хиляди зрители пред малкия екран. Дори не знам откъде да започна и да – доста ще го похваля, защото според мен, когато излезе нещо стойностно повече хора трябва да му обърнат внимание и да го гледат.

Това е историята на едно семейство през годините. Двама влюбени Джак и Ребека Пиърсън се женят и сдобиват с тризнаци. За съжаление при раждането едно от децата не оцелява. Още в болницата те осиновяват едно чернокожо бебе момченце и така въпреки драматичните събития, те излизат от болницата с три деца, които през следващите години отглеждат с много любов. Пилотният епизод започва с тридесет и шестият рожден ден на вече порасналите братя и сестра. Сериите са снимани в настоящето и в ретроспекция – от запознанството на родителите до събитията, които се случват на вече порасналите деца. Не са хронологични, а тематично построени. Отделните епизоди са посветени на проблеми основно във взаимоотношенията между съпрузи, деца и родители, братя и сестри. С всеки епизод се разкрива по още някоя черта на любимите герои, а понякога дори бучка стяга гърлото.

original.gif

Ролите на Джак и Ребека Пиърсън са поверени на Майло Вентимиля („Герои“; „Момичетата Гилмор“) и Манди Мур (гласът зад Рапунцел; „Незабравимата“/ „A walk to remember“), които влизат напълно в образ и химията помежду им е осезаема. Персонажът на Джак е невероятен, той е толкова любим на аудиторията, че дори във втори сезон има момент, когато самите герои в сериала обсъждат Джак и казват, че никой не може да се сравнява с него. Той е отдаден съпруг, супер романтик, баща-мечта, добър приятел, въобще човек се пита има ли наистина толкова положителни хора (дадена му е отрицателна черта, но тя по никакъв начин не накърнява идеалния му образ, а го затвърждава, защото въпреки нея той е така идеален). Някои критици могат да кажат, че е прекалено превъзнесен образа му, но нима не трябват такива герои!?! Нима мъжете не могат да бъдат представени в такава супер положителна светлина !?! В сериалите не е пълно с бащи и съпрузи за пример, но ето го Джак – който реабилитира този образ на телевизионния екран. Дори героинята на Манди Мур има повече отрицателни черти, с което допълнително изпъква персонажът на Майло. Актьорът две години подред е номиниран в категорията главна мъжка роля в драматичен сериал на наградите Еми, за съжаление и тази година не я взе. Миналата година призът отиде при екранния му син – Рандал, в ролята Стърлинг Браун.

 

Да хвърлим поглед и на останалите герои. Ребека Пиърсън е много нежна и мила майка, която обича децата си от все сърце. Манди Мур е великолепна в тази роля. Усмивката й е топла, винаги гледа с безкрайна любов децата си (и като големи, и като малки), често героинята й участва в драматични диалози, които Мур предава по един реалистичен начин. Децата в семейство Пиърсън са три: двама близнаци – Кевин (Джъстин Хартли) и Кейт (Криси Мец) и чернокожият им осиновен брат Рандъл (Стърлинг Браун). Джъстин Хартли е познат на зрителя от сериали като „Смоувил“, „Д-р Емили Оуенс“ и „Отмъщението“. Неговият персонаж – Кевин, е станал красив телевизионен актьор, участващ в известен ситком, който на 36-ият си рожден ден осъзнава, че иска нещо повече в живота и иска и да е по-добър в професията си, което впоследствие води до коренни промени. Той има изключително силна връзка със сестра си – Кейт. Тази симбиоза между близнаците е показана неколкократно в сериала. Кейт е леко затворена млада дама с наднормено тегло, от което изключително много се притеснява. Тя посещава сбирка на хора, които имат нейния проблем с килограмите. Това е първата по-голяма роля за Мец, която зрителите може да са гледали в сезон 3 на „Зловеща семейна история“. Рандъл, за разлика от близнаците, има стабилна работа и кариера, любяща съпруга (негова упора и половинка) и две прекрасни дъщери. В професионално отношение последните три години са силни за актьора Стърлинг Браун, който освен признание за ролята си на Рандъл е награждаван и за своето изпълнение в „Американска криминална история“. Децата, които влизат в образите на по-младите версии на Кевин, Кейт и Рандъл в различните възрасти са страхотни! Играят наравно с възрастните си колеги, да не говорим колко голяма е визуалната прилика.

311714-2

За да не е всичко само цветя и рози трябва да спомена и един огромен минус на сериала – прекалено е драматичен!!! Разбирам, че целта е да разревава аудиторията на почти всеки епизод, но тежките моменти, през които преминават героите даже стават прекалено много от един момент нататък. Не може животът все да се проваля или да е труден. Има ин и ян. Сценаристите е добре да помислят и да дадат малко въздух на героите, като им се случват повече положителни неща. Животът не е само кал и гадости, има и светлина и щастие.

Ако не сте попадали на сериала или се колебаете дали да го започнете, гледа ви се нещо ангажиращо и драматично и сте се заредили с няколко кутии кърпички от супермаркета – не му мислете повторно, а си го пуснете! Заслужава си! Към момента моята лична оценка е 7 от 7! Дано и следващият сезон е така добър като предходните два, защото летвата е вдигната високо. Стартът на 25 септември е обещаващ с някои сцени в бъдещето и тн., няма да издавам, уверете се лично 😊

Едно мнение за “This is Us/ Това сме ние

Коментари са забранени.