Няма скрито покрито – Александър Скарсгард


original

Той е Ерик от „Истинска кръв“, Пери от „Големите малки лъжи“ и дори Тарзан. Запазена марка е както изписаната му шведска визия, така и погледа му на непослушно кученце. Вампир, войник или бизнесмен, Александър (Alexander Skarsgård) e един от наследниците на Стелан Скарсгард. Невинаги обаче тежката семейна корона му е била по мярка.

Зодия дева, Алекс се ражда през септември 1976 г. Той е първородният син на Мей (първата съпруга) и Стелан Скарсгард. Една от любимите му актриси е Изабел Юпер, въпреки че в интервюта признава, че първият му истински екранен crush е Сара Фосет в „Ангелите на Чарли“, затова той провокативно се маскира на нея по време на една своя поява на червения килим. Той е от т.нар „деца-актьори“ и едва на 13 години добива голяма популярност в Швеция благодарение на Hunden som log (The Dog That Smiled). Славата, а и влиянието на майка му, която е лекар и държи на образованието, му оказват влияние и през следващите 7 години Александър изчезва от светлината на прожекторите. Издържа 18-месечна военна служба, пробва и да учи, но не му се отдава. В крайна сметка кръвта вода не става и през 1997 г. той се записва на курс по актьорско майсторство и открива, че това е страстта му.

alexander-skarsgarddd-770x512

Американската му кариера започва мудно с участие в „Zoolander/ Зулендър“, но големият пробив не закъснява, тъй като НВО го откриват за телевизионния екран и той получава ролята на сержант Бранд в „Generation Kill/ Поколение на убийци“ Това е екранизация по едноименната книга на Еван Райт и разказва за един американски батальон по време на Войната в Ирак. Още оттук кариерата му остава свързана с НВО и той участва в още заглавия на компанията, които му носят световна слава и популярност, а именно вампирската драма „True Blood/ Истинска кръв“ за съжителството между хората и свръхестественото и екранизацията „Big Little Lies/ Големите малки лъжи“, която го превръща в архетип на съпруга-насилник и му носи награда Златен глобус.

gustaf_skarsgard_bill_skarsgard_alexander_skarsgard_gettyimages_843174642_0

Кариерата на Скарсгард е разнообразна: от клипове на Лейди Гага (Папараци), през идиотски комедии, провокирани от странното му чувство за хумор и лигавене (за филма „War on Everyone/ Война срещу всички“ е избран след като режисьорът гледа негов клип в Интернет как подивява на трибуните на футболен стадион) до драматични филми като „Меланхолия“, „The Diary of a Teenage Girl/ Дневникът на една тийнейджърка“ и „What Maisie Knew/ Какво знаеше Мейси“. Въпреки всичко той не се взима прекалено на сериозно и дори, когато го канят да участва в катастрофалния „Zoolander 2/ Зулендър 2“, той приема.

Колкото и да е странно, този секс символ невинаги е бил така самоуверен. За първата си целувка той твърди, че направо е бил насилен от момичето да го направи и че тогава тя физически го е превъзхождала както по ръст, така и по сила. След това обаче като че ли нещата стават по-лесни и сред дамите паднали под скандинавския му чар са актрисата Елън Пейдж (Джуно) и водещата Алекса Чънг. Като типичен представител на Севера, той е потаен за личния си живот, но понякога се изпуска, както когато спомена, че иска да догони баща си по брой деца – 8.

Skasgard

Александър Скарсгард е горд швед, обича всичко свързано с родината си дори малко странната кухня и вмирисаните риби (makrill fillet), дори пицата му трябва да е с аншоа. Като оставим настрана особените му вкусови предпочитания, той изглежда като симпатичен швед със странно чувство за хумор. В Интернет постранството могат да се видят негови снимки как „бомби“ колеги или роднини или как се лигави на снимачната площадка, прегръщайки стълб например. Какъвто и да е лигльо и малко дърво, когато играе, едно е сигурно – определено е привлекателен, както отбелязват някои актриси, които си партнират с него. Най-пресният пример е Никол Кидман, която не само беше засрамена в предаването на Греъм Нортън за отношението си към Скарсгард младши, но и му лепна една целувка през очите на мъжа си по време на церемонията по връчване на наградите „Еми“ през 2017 г. Но, дами, макар и в момента да е свободен, не се редете на опашката, а обърнете внимание, че в Швеция живее близо до дома на майка си.

114193_widescreen

Макар невинаги изборите, които Скарсгард прави като актьор да са далновидни (Mute, War on Everyone), кариерата му продължава да се развива и предстои да го гледаме във филми като: The Aftermath, Flarsky и Godzilla vs. Kong.