13 трейлъра, които ще ти изкарат акъла!


Признавам, че не съм най-смелото сърце, когато става дума за филми на ужасите. Нека да кажем, че предпочитам да ги гледам на дневна светлина. Те внушават страх и карат сърцето ти да забие бързо още от трейлъра. Но нима залагат само на писъци, изскачащи сенки и натрапчива музика, за да привлекат зрителите в киносалона. Добрите майстори на трейлъри на хоръри добавят по още нещо към това, нещо, което да отличи филма им, да заяви на аудиторията, че ще се наслади на уникални минути в киното и да вмени образи, които дълго те преследват. 13 качествени трейлъра на фатални класики в жанра:

 

1. It (2017) / То

Екранизация по едноименния роман на Стивън Кинг. Трейлърът смразява с цветове, визия и внушаване на страх: червен балон, жълт дъждобран и едни зли бляскащи очи излизащи от водата. Защо ти е филма, като крещиш още от рекламата!?!

2. The Exorcist (1973)/ Екзорсистът

Трейлърът не е уникален за времето си с изключение на една конкретна сцена, която се появява и която остава емблематична не само за рекламата, но и за самия филм – тъмният силует на човека под лампата пред къщата. В самия край на близо двуминутното представяне на зрителите се загатва за появата и ролята на Макс фон Сюдов във филма.

3. The Texas Chainsaw Massacre (2003)/ Тексаско клане

Представянето на филма започва с идилична картина на група младежи, които са безгрижни и пътуват из Тексас. Едно момиче на пътя променя това и завърта образа. Следват откъслечни картини; счупени крийпи кукли, сякаш пророчески се прокрадва и репликата: „Всички ще умрем“, звуци сякаш от под водата, прещракване на лента… Всичко това и много още като усещане се представя на публиката с този запаметяващ се трейлър.

4. The Ring (2002)/ Предизвестена смърт

Макар копи и пейст от Изтока, този филм беше изключително популярен в началото на новото хилядолетие. Трейлъръ показва ключовите сцени, които не само оставят траен спомен в зрителя, но и се превръщат в хорър класика: касетата, пръстенът, разваления сигнал от телевизора и силуетът на момичето с черна права коса.

5. Alien (1979)/ Пришълецът

Трейлърът на тази класика с участието на Сигърни Уиви може да бъде описан с три думи: повърхност, яйце, пропукване. Има постоянен мрак, хора търчат и за по-наблюдателните – има и оранжева котка, която гледа многозначително.

6. Antichrist (2009)/ Антихристът

Уилям Дефо пита Шарлът Гейнбърг – От какво се страхуваш най-много и тя отговаря – От горите. Мрачни пейзажи, безкрайна шир с дървета, полудели животни. Ларс фон Трир ни е подготвил истинска мрачна приказка за възрастни и трейлърът определено задава тона на цялото зловещо пътешествие.

7. Halloween (1978)/ Хелуин

Това е трейлър на филм превърнал се в класика – „Хелуин“. Малко градче с типични бели къщи. Това, което прави трейлърът страхотен е, че в началото наблюдаваме откъслечни сцени от името на убиеца – през неговата маска, останалото е стандартен хорър трейлър до момента, в който викът на Джейми Лий Къртис огласява киносалона…

8. A Quiet Place (2018)/ Нито звук

Това е един от най-майсторски изпипаните трейлъра – филм, чието действие се развива в пълна тишина, иначе злото ще ви открие и погуби. Зрителите усещат безмълвният страх на едно семейство и тяхното мълчание е подсилено от гадна и пронизваща музика в зарибяващата реклама.

9. The Conjuring (2013)/ Заклинанието

Още когато в някой трейлър се изпише, че филмът е по действителен случай, особено когато е хорър, аудиторията вече е на нокти и не й трябва много, за да се изплаши истински. Останалото е имитация на документални кадри, оживяла по ужасяващ начин къща и едно семейство, изплашено до смърт.

10. Let the Right One In (2008)/ Пусни ме да вляза

Мразя, когато има деца в истински плашещи трейлъри, разбира се те винаги присъстват, защото кое е по-страшно от това да смразиш от ужас едно невинно същество. В това представяне на филма децата са главни герои – те изпитват чувства като възрастни, те нападат, те са и чудовища. Насладете се на този по шведски ужасяващ трейлър.

11. The Shining (1980)/ Сиянието

Прекрасна екранизация по едноименния роман на Стивън Кинг. Трейлърът дава всичко на запаления киноман, от което той има нужда, за да се нареди пръв на опашките за прожекцията – Джак е полудял и с брадва, всички са на забравено от бога място, покрито със сняг, а момчето си трополи с триколката. Паметни сцени! Невероятният Кубрик!

12. Rosemary’s Baby (1968)/ Бебето на Розмари

Роман Полански ни ужасява с трейлъра на този класически трилър. Отличителни характеристики на това представяне са напрежението в героинята на Миа Фароу, черната  бебешка количка на хълма, плачът…

13. The Blair Witch Project (1999)/ Проклятието Блеър

Определено един не особено вълнуващ хорър, но въпреки всичките си недостатъци превърнал се в емблематичен за жанра. Защо? Личи си от самия трейлър – начинът на снимане от първо лице, директно в камерата, диалог tête à tête със зрителя.

Престрашете се – припомнете си класики или гледайте новите заглавия! Trick or treat?

2 мнения за “13 трейлъра, които ще ти изкарат акъла!

Коментари са забранени.