Киномания 2018 – от 15 до 30 ноември


photo-1478720568477-152d9b164e26

От утре вече може да гледате предпремиерната програма на „Киномания“. Самият фестивал ще бъде открит официално другата седмица – на 15 ноември и ще продължи до края на месеца. Тридесет и второто издание на „Киномания“ ще представи на зрителите 50 заглавия на качествени филми, които предстои да се борят за най-различни статуетки – от „Златна мечка“ до „Оскарите“. Фестивалът ще бъде открит в зала 1 на НДК с българския филм „Времето е наше“ на режисьора Петър Попзлатев (И Господ слезе да ни види). Това е история за писателя Мартин Сестримски (Леонид Йовчев) и служителя от Държавна сигурност Боян Тилев (Руши Видинлиев), чиито отношения се променят във вихъра на промените, които настъпват в България.

Филмите в „Киномания“ са разделени в следните рубрики:

Ингмар Бергман, роден преди 100 години – ретроспектива

9 филма на Бергман и един документален за живота му: Островът на Бергман.

Cinema Sistars препоръка: филма от 1957 г. – „Поляната с дивите ягоди“ с участието на Виктор Шьострьом. Филмът е с много символика, детайли, въобще типични похвати за Бергман. Историята започва с това как професор Борг и снаха му Мариане пътуват за церемония в чест на възрастния учен.

Фестивал на фестивалите

Cinema Sistars препоръка: От 18-те филма в тази рубрика препоръчваме следните: „Ван Гог: Пред портите на вечността“ (Уилям Дефо е като излязъл от картините); „Всички знаят“ (тандемът Крус-Бардем); „Островът на кучетата“ (режисьорът Уес Андерсън, виновникът за Фантастичния господин Фокс) и „Старецът и оръжието“ (обявеният за последен филм на Робърт Редфорд).

Детски филми

Cinema Sistars препоръка: От една страна сме фенове на Туве Янсон, от друга – предколедно ни е, затова препоръчваме „Мумините и чудната зимна страна“. Прожекциите ще са само събота и неделя, около обяд, т.е чудесен начин да прекарате задаващите се студени дни с децата. В този най-нов филм зимата се спуска над долината и Мумините се приготвят за зимен сън. А какво ще се случи тогава, отидете и ще видите.

Документално кино

Cinema Sistars препоръка: Актуален, а зад камерата известния с острия си език Майкъл Мур – „Фаренхайт 11/9“ е като документална анти-утопия – Америка при Тръмп.

Киното и неговата история

По случай 100 годишнината, „Киномания“ ще излъчи още един документален филм за Бергман – „Бергман: Година от живота“

Класически удоволствия

Приятели мои – комедия а ла италиана на режисьора Марио Моничели (Неизвестни извършители). Разказва се за група приятели, които си правят шеги с техни близки или с нищо не подозиращи граждани.

Музиката и 50 години от премиерата

Жълтата подводница – анимация с ярки цветове и Бийтълс – какво повече може да се каже.

Ново българско кино

Cinema Sistars препоръка: От 4-те български филма, които ще бъдат представени на фестивала препоръчваме – „Времето е наше“ на режисьора Петър Попзлатев.

Фестивал на френския филм

Cinema Sistars препоръка: Продължението на филма „Целунете когото искате“ – „Вижте как танцуваме“ – малки истории и персонажи, чиито пътища се преплитат. Също така комедията „Усещане за празник“, където забавлението се завърта около организацията на едно сватбено тържество.

Роми Шнайдер, родена преди 80 години

Кафе „Сан Суси” – това е последният филм на Роми Шнайдер и е екранизация на романа та Жосеф Кесел. Роми играе две роли – на Елза и Лина.

In Memoriam Арита Франклин

Музикалният храм на Алабама – документален филм за градчето Масъл Шоулс, където са записани музикални хитове като  “I’ll Take You There”, “Brown Sugar”, “When a Man Loves a Woman”, Mustang Sally” и много други.

От любов към театъра

Cinema Sistars препоръка: „Животът и смъртта на един драматург“, в който се разказва за съветския драматург Александър Вампилов (Лов на диви патици).

Пълната програма на „Киномания“ може да видите тук, както и подробности за всяко едно от заглавията.

Ако трябва да извлечем личният ни топ 10 на филмите от фестивала, които не искаме да пропуснем, това ще са:

  1. Поляната с дивите ягоди
  2. Кафе „Сан Суси”
  3. Музикалният храм на Алабама
  4. Усещане за празник
  5. Фаренхайт 11/9
  6. Времето е наше
  7. Ван Гог: Пред портите на вечността
  8. Всички знаят
  9. Старецът и оръжието
  10. Приятели мои

Приятно гледане!

Четете още:

София Индипендънт Филм Фестивал 25.10-03.11.2018

Що е то холивудски военен филм?

 

Едно мнение за “Киномания 2018 – от 15 до 30 ноември

Коментари са забранени.