Chilling Adventures of Sabrina


Сезони: 2018-продължава

Оценка IMDB: 7.9/10

Оценка в Rotten Tomatoes: 90%

Оценка CinemaSistars: 2/7

Драма, фентъзи, хорър

MV5BOTQyMDYwNDMyOV5BMl5BanBnXkFtZTgwMjM4NTIzNjM@._V1_

Този тв сезон Нетфликс заложиха на нещо на заем, нещо старо и нещо ново. Сабрина – тийн вещицата от нашите спомени от 90-те, само че друг път. Тази Сабрина е вдъхновена от поредица комикси на Роберто Агуаре Сакаса, които за първи път излизат през 2014 г. Няма го веселия говорещ котарак-кукла, нито супер комичните ситуации. Не! Сериалът претендира да е мрачен, сериозен и да поставя тежки въпроси на дневен ред. Днешните тийнейджъри не биха се впечатлили от Салем, защото представите, визиите и очакванията вече са различни и на друго ниво. Критиката е във възторг, Интернет го сравнява с Бъфи или Ривърдейл, феновете одобряват, но дали това отговаря на реалността или е само прах в очите?

Фен съм на всякакви тийн сериали, филми, young-adult и тн. подобни жанрове. Ако не ми вярвате, ще кажа само, че съм изгледала Тийн Улф, смятайте! Сабрина разпали любопитството ми, особено с факта, че не е някакъв римейк на наивния сериал от 90-те, а е фентъзи-хорър на Нетфликс, компанията отговорна за заглавия като Stranger Things. Затова се заредих пред компютъра, пуснах си стрийма и зачаках с нетърпение. Ще спестя моите 50 минути страдание и ще кажа че приключих с първи епизод. Веднага някои ще скочат, че не бих могла да съдя по това за цял един сезон или сериал. Така ли? В момента текат над 60 сериала, поне половината са оригинални като идеи и са с готини актьори, нямам време за губене, а Сабрина определено се оказа такова. Вече изискванията към тв екипи и сценаристи са високи – публиката трябва да се грабва от самото начало, никой няма време за втори, трети или пети опити.

На тези, които им е интересно – добре дошли на моето ревю на епизод: сезон 1, епизод 1, глава първа (сериите са на глави като в Stranger Things). Пилотният епизод ни запознава със Сабрина (Кирнан Шипка), която се намира в навечерието на 16-тият си рожден ден. Един много специален момент, защото именно тогава, при пълна кървава луна тя трябва да стане истинска вещица и да остави зад гърба си живота на смъртна. А това включва – училището, приятелите и разбира се – гаджето, които изобщо не подозират колко специална е тя. Сабрина живее с двете си лели и с братовчед си. Още от самото начало ни обясняват, че родители й са загинали в катастрофа. Същевременно тегне някакво проклятие над града, защото преди години са избили вещици в гората наблизо.

Както се питаше в „Как се запознах с майка ви“ – Where’s the poop, Robin? Ами, навсякъде. Интрото е в стил комикс, но музиката е зле. Всичко в малкото градче (в Америка не си е работа да живееш в малък град, вижте какво стана с Бела или с героите от Stranger Things) е мрачно, тъмно, облачно, въобще тегаво. Сабрина живее в „жизнерадостно“ ретро имение, което си има собствено гробище, включително за домашни любимци и е обградено от прокълнатата гора, където самата главна героиня се е родила. За сценографията и визията като цяло – давам плюс и заради това все пак оценката ми не е нула.

Актьорите нямат никаква химия помежду си – нито младите, нито по-възрастните, а играта им е направо плачевна – стил „Здрач“ (първата част). Добрите и лошите са прозрачни. Появява се и едно трио от млади вещици, които са като Драко Малфой и компания (Хари Потър) и мразят „мътнородната“ вещица Сабрина. Отношенията между главната героиня и любовта на живота й (нищо, че  е само на 16 г.) е направо нелепа. Да не говорим в сцената, в която му признава каква е – пак ще направя намигване към „Здрач“, поляната и блещукащият вампир.

Това, което дразни допълнително е абсурдното поставяне на проблеми на преден план, с което се цели ангажираност на зрителите със сериозни теми като децата, които тормозят други в училище, определянето на сексуалността, мястото на жената и цветнокожите в обществото и тн. Да, говоря само за първи епизод и да – наистина пробват да насилят всички тези теми в него, но по-наистина наивен начин. Само ще отбележа, че Сабрина иска да създаде клуб, който да защитава правата на жените. Предвид бума на тази тема в Холивуд – съвпадение!?! Не, мисля!

Не е проблемът, че не съм на 16 и затова да не ми хареса сериала. Сценарият е обиден и за подрастващи и за възрастни. Шестнадесетгодишните са много по-умни от това – да им промиват мозъка с бози като Сабрина. Затова, моят съвет е – не си губете времето, а превключете на друг сериал -има ги бол и вашият е някъде там. Силно се съмнявам да е точно „Chilling Adventures of Sabrina“. Приятно гледане на нещо друго. 😊

Четете още:

10 детски филма с есенна атмосфера

13 трейлъра, които ще ти изкарат акъла!

Топ 10 на сериали за патолози