Brooklyn Nine-Nine/ Бруклин 9-9 – Закон без ред!


1_WrSmOKvcUtzM4OOuoy_hwgСезони: 2013-продължава

Оценка IMDB: 8.4/10

Оценка в Rotten Tomatoes: 95% – критика; 94% – фенове

Оценка CinemaSistars: 7/7

Комедия, криминален

През 2013 г. създателите на „Parks and Recreation/ Паркове и отдих“ Дан Гор и Майкъл Шур предложиха нещо ново на зрителите на Fox – комедиен сериал за едно полицейско управление. Екипът му се състои от всякакви чешити и поднася на аудиторията 20-минутна порция смях всяка седмица. Оттогава до 2018 г. CBS продуцира хитовата лента и радва хиляди зрители по света. Изненадващо за всички така успешният и високо оценен сериал – както от критиката, така и от публиката, беше включен в списъка на тв формати, които ще бъдат прекратени през 2019 г. Докато – за радост на всички, Netflix не се появи на бял кон и не взе под крилото си този отряд от откачени полицаи. Благодарим много и ние, верните фенове – продължаваме да го следим.

Какво е различното при този ситком и защо така грабва вниманието и сърцата на публиката? На първо място – това е страхотното разнообразие от герои и прекрасните актьори, които се превъплъщават в тях. Главно действащо лице е детектив Джейк Пералта (Анди Самбърг), който има невероятен полицейски нюх, но нелепо поведение и отношение към останалите. Анди е добре познат като комик и любимец от формацията Lonely Island. Стилът на песните им, сред които са хитовете „I’m on a boat“ и „I just have sex“, горе-долу описват поведението и манталитета на Пералта. Той може и да е нестандартен, но е честен, отдаден на работата и по свой си начин – принципен.

Андре Брегнър влиза в кожата на капитан Реймънд Холт. Брегнър е познат от американската версия на „Град на ангели“. Неговото поведение може да се опише като stone face. Той е толкова сериозен, пунктуален, честен, принципен и както казва Джейк – скучен, че е просто прекрасен антипод на бурния и емоционален Пералта. В допълнение капитанът е открит хомосексуалист, който е един от първите разкрили се в американската полиция. Сами може да се досетите колко често това е повод за страхотни майтапи и сцени.

Един от любимите ми особняци е най-добрият приятел на Джейк – детектив Чарлз Бойл (Джо Ло Трульо). Комикът от „Ананас експрес“ и „Пичове за пример“ надминава себе си в тази роля. Бойл е най-странният тип, който бихте срещнали и честно казано, ако не беше полицай, би ми бил първи в списъка на потенциални серийни убийци. Той обича кулинарията, детайлите, направи си сам проектите, емоциите, странните песни, подправките, ресторантите, фактите, дамите и разбира се – най-добрият си приятел. Бойл е като малко момче в свят на възрастни. Понякога наивен, но внимателен, точен и верен.

keyart2

Сержантът в отдела е Тери Джефърдс (Тери Крю). Актьорът е добре познат от цялата гама реклами на Old Spice. Напомпан, забавен и особен – той е такъв и в сериала. Негови отличителни черти са отдадеността му като родител на момичета, чувствителността му, въпреки огромната мускулна маса и способността му да говори за себе си в трето лице. Тери е добър началник, полицай и баща и благодарение на страхотния сценарий всичко това е предадено по лек и забавен начин.

В екипа не са забравени и динозаврите в занаята – възрастните полицаи Хичкок (Дърк Блокър) и Скъли (Джоел Маккинън Милър). Те са нелепи, отегчени от работата, мързеливи, непродуктивни и олицетворяват всеки, който просто пълни бройката на работното си място без да допринася съществено за работата на екипа. Въпреки това имат свежи и точни включвания, а дори да нямат – самите им физиономии са достатъчни да се смеете известно време на глас.

Дамското трио в сериала е изключително силно. В екипа блести пунктуалният детектив Ейми Сантяго (Мелиса Фумеро). Тя е позната на американската аудитория от сериала „Всички мои деца“, но за родната публика е свежо лице. Сантяго е амбициозна, пренавита, несигурна, отдадена на работата и на желанието да впечатли капитана на полицията, който за нея олицетворява ролята на бащата (както и за Пералта, междудругото). Сантяго и Пералта все едно танцуват танго – критикуват се взаимно, но същевременно изпитват силно привличане един към друг.

Убийствената дама в екипа е Роза Диаз (Стефани Беатриз), която може да сте гледали като сестрата на Глория в „Модерно семейство“. Диаз е истинска машина за убиване. За нея почти всичко женско й е чуждо, както и повечето човешки черти, ако трябва да бъдем честни. Тя не изразява емоции, стреля смело, не я е страх от нищо и прилагането на сила и заплахи за нея е закон. В първите сезони тя е обект на обожание от страна на емоционалния Бойл. Сами може да си представите тези персонажи – огън и лед – до какви комични ситуации стигат.

Не на последно място е вярната и напълно луда секретарка – Джена Линети (Челси Перети). Тя е стара познайница на сценаристите от сериала „Parks and Recreation/ Паркове и отдих“. Лично за мен, в „Бруклин 9-9“ тя е истинско бижу. Не знам кой ми харесва повече – самата актриса или наистина уникалния персонаж. На Джена нищо не й е чуждо – сарказъм, ирония, убийствен поглед и поведение, екстравагантност, мистика и какво ли още не. Както казва в един от епизодите – „Тя е единственото дете посочено поименно в предсмъртната бележка на учителката си от детската градина“. Линети е невероятна и рулира!

ninenine

Освен тази пъстрота от персонажи, сериалът печели страшно много от прекрасния си сценарий. Може и да е комедия, но изобщо не е лековат. Характери, сериозни проблеми и въпроси са предадени по един прекрасен хумористичен начин. В сериала се засягат теми като престъпността, застоялата администрация, хомосексуалността, родителството, любовните и приятелски връзки, политиката и още много други. Например, якият Тери Крю в първи сезон го е страх да влиза в акции, защото може да загине и така да изостави семейството си. Пералта и Сантяго проектират образа на бащата върху капитана на полицията. Постоянно има подмятания за сексуалността на капитана – от малкото многоцветно знаменце на бюрото му до спомените как се е издигнал на поста си в полицията. Не са забравени и сложните взаимоотношения в администрацията – между нощна и дневна смяна, между полицаи и пожарникари, между началниците и тн. Тези конфликти и сблъсъци, които се появяват от време на време освежават сериите и допринасят за доброто настроение.

Към момента са излезли 5 сезона на „Бруклин 9-9“, от тях само трети за мен е 6 от 7, другите са си твърда седмица. Случките, проблемите и самите герои ще ви държат приковани към екрана. Доказателството за високото ниво на хумор са множеството културни препратки в сериите, които ще се забавлявате да откривате. Ако досега не сте му дали шанс, а търсите да разпуснете пред малкия екран – изберете Бруклин.

Четете още:

This is Us/ Това сме ние

Person of Interest/ Под наблюдение

Stranger Things

Едно мнение за “Brooklyn Nine-Nine/ Бруклин 9-9 – Закон без ред!

Коментари са забранени.