Dumbo/ Дъмбо 2019 – слончето, което може да лети


Dumbo-2019

В разгара на Втората световна война, когато светът сякаш е полудял, Дисни се опитват да върнат магията и надеждата в сърцата на хората с една трогателна анимация – „Дъмбо“. Филмът е екранизация по романа на Хелън Аберсън. В нея оживява добре познатият глас на Верна Фелтън (майката на Дъмбо), която озвучава феята-кръстница в „Пепеляшка“ и добрата орисница Флора в „Спящата красавица“. Повечето вероятно сте гледали този филм. Анимацията разказва за живота в един цирк, където на една майка – г-жа Джъмбо посреща дългоочакваното си бебе-слонче. То е прекрасно, нежно и очарователно, но… има огромни уши, които моментално го превръщат в обект на подигравки и обиди.

През март 2019 г. Дисни ще ни зарадват с игрален филм за любимото слонче – Дъмбо. През последните години компанията вдъхва нов живот на добре познати анимации чрез различни видове римейки. От една страна имаме напълно различните и оригинални филми като „Алиса в страната на чудесата“, а от друга са екранизациите стил „копи и пейст, но с хора“ като „Пепеляшка“ и „Красавицата и звяра“. „Дъмбо“ ще проказа трети лъч – той е базиран на анимацията и в него ще видим добре познати и обичани сцени (раздялата с майката, гримирането като клоун и тн.), но същевременно сценарият е до голяма степен различен.

Изборът на сценарист е малко рисков – Ерен Крюгер, който стои зад ленти като „Предизвестена смърт“ и „Трансформърс: Тъмната страна на луната“. Дори да не е дал всичко от себе си, добрата новина е, че режисьор е един от любимите разказвачи на приказки – Тим Бъртън („Булка-труп“).

Историята на новия филм се завърта около Холт Фариер, в ролята Колин Фаръл, който е еднорък работник в цирк и самотен баща на 2 деца – Джо (Финли Хобинс) и Мили (Нико Паркър). Холт е нает от стария си шеф – Макс Медичи (Дани де Вито) да се грижи за Дъмбо – новородено слонче с големи уши. Оказва се, че благодарение на това Дъмбо може да лети, което го превръща и в атракцията на цирка.

Още от първият трейлър, който излезе се усеща магията и духа на филмите на Тим Бъртън. Все едно отново изживявам сцени и усещания от „Голяма риба“. Цветовете, визията, духа на филма запленяват в тези първи минута и 20 секунди.

В първият трейлър са загатнати добре познати и трогателни сцени – майката, затворена в клетка, слончето, покрито със сено и атракцията на върха на купола. Същевременно виждаме и разликите в приказката – няма говорещо мишле, а две дечица, които се сприятеляват със слончето. Също така като откъслечни кадри са показани страхотните актьори, които участват във филма, които освен гореспоменатите включват – Майкъл Кийтън, Ева Грийн и Алън Аркин. Във филма участва и дъщерята на Дани де Вито – Луси.

Вторият трейлър излезе наскоро и вече разкри повече за това какво да очакваме. Страхотен рекламен трик е, че началото на трейлъра започва със замъка на Дисни. Камерата се приближава и ветропоказателят на най-високата кула се оказва, че изобразява Майка-слоница с нейното бебче, след което камерата превключва на цирка. Много оригинален момент, според мен. Разкрити са ни още няколко любими сцени от анимацията, като момента, когато майката, макар и затворена в клетка, люлее своето бебе. Помислили са за феновете и ни показват бяло мишле в червен костюм, което е намигване към филма от 1941 г. Разкриват се още мащабни циркови сцени и се загатват драматични моменти. Определено хората, които стоят зад трейлъра са свършили чудесна работа.

Може да очакваме „Дъмбо“ по родните кина на 29 март 2019 г. Дали ще оцелее в конкуренция с „Аладин“ и „Цар лъв“. Ще видим епичният сблъсък между трима режисьори – Бъртън, Гай Ричи и Джон Фавру (познат повече като актьор, отколкото като режисьор) и техният прочит на любими Дисни анимации. Нямам търпение!

Четете още:

Toy Story 4 (2019)/ Играта на играчките 4 – Добре дошли, стари приятели!

3 бъдещи анимации – 3 ревюта на трейлъри

10 детски филма с есенна атмосфера

 

3 мнения за “Dumbo/ Дъмбо 2019 – слончето, което може да лети

Коментари са забранени.