1 декември: Коледни хроники/ The Christmas Chronicles (2018)


Оценка в IMDB: 7.4

Оценка в Rotten Tomatoes: 66% (критика) vs. 87% (фенове)

Оценка Cinema Sistars: 6/7

С настъпването на декември се заех с осъществяване на проекта си „Коледен филмов календар“. Съдбата обича смелите и ме подкрепи, защото вероятно с малко предколедна магия успях да сложа децата по леглата бързо. В настъпилата тишина и въоръжена с куп канцеларски материали за направата на коледен календар за малките, седнах с половинката пред телевизора и заредихме Нетфликс. Отдавна бях набелязала „The Christmas Chronicles“, защото още от трейлъра много ми беше харесал. А и как иначе – Кърт Ръсел е дядо Коледа! How awesome is that!?!

Филмът разказва историята на семейство Пиърс и двете им деца. Бащата е пожарникар (Оливър Хъдсън), майката работи в болница (Кимбърли Уилямс-Пейсли, „Бащата на булката“), големият брат се казва Теди (Джуда Люис), а малката му сестричка Кейт (Дарби Кемп, „Големите малки лъжи“). Действието се развива в един ден – Коледната нощ на 2018 г. Голямата промяна в дома настъпва със смъртта на бащата, която се е отразила на всички членове на семейството. В Коледната нощ децата остават сами вкъщи, тъй като майка им трябва да работи дори на този ден и по инициатива на момиченцето решават да заснемат как дядо Коледа оставя подаръци под елхата. Вечерта настъпва, идва добрият старец (Кърт Ръсел), децата го изненадват и оттук нататък започва голямото празнично приключение, в което ще гледате магия, подаръци, елфи, елени и още куп други приятни случки и сцени.

Мислех си, че филмът ще е просто една „барната“ версия на филмите на Холмарк, защото се прави от екипа на Нетфликс, но сгреших. The Christmas Chronicles“ е по-добър от телевизионните филми, които излъчват през последните години. Не че няма захаросаност – все пак е коледен семеен филм и ако някой очаква друго явно не е от тази планета. Има ги любимите символи на Коледа – от бисквитките с мляко, до лампичките. Има обаче известно надграждане, защото сега младото поколение изпраща не писма, а видео-писма до дядо Коледа. Има типичната сантименталност, която обгражда празника, подсилена от личната трагедия в семейството. Посланието е ясно – въпреки че животът е тежък, трябва да си добър и да продължаваш напред, това биха искали от теб всички, които те обичат, дори да са отишли горе на звездичките.

Визуалното изграждане на филма е наистина фантастично – като за кино. Шейната, магическото преобразяване на дядо Коледа във вълшебен прашец, работилницата му и неговите помощници – всичко е изпипано до най-малкия детайл, което увеличава удоволствието от гледането. Сценографията на работилницата на дядо Коледа сякаш е правена от художника Тони Улф – иска ви се до подържите книгата на дядо Коледа и да се разходите из стаите, да поседите пред камината.

Другият страхотен момент е, че дядо Коледа е Кърт Ръсел. Той е прекрасен в образа на добрия старец. Има страхотна енергия, чувство за хумор и е направо очарователен. Пак е мил и благ, но по-скоро като добър и улегнал екшън герой, а не като кротко и румено старче. Ролята му пасва идеално, влиза ми в топ листата на най-добрите актьори превъплътили се в този образ. Една от любимите ми сцени е изпълнението на Ръсел на песента „Santa Claus Is Back in Town“. Това е единственото музикално изпълнение във филма, спокойно не е стил Дисни. Песента е страхотно рок парче, изпълнено за първи път от Елвис Пресли. Кърт Ръсел прави страхотен кавър. Редно е да спомена и че филмът е донякъде семеен за фамилията Хоум-Ръсел.

След като започнаха да текат финалните надписи, аз излязох от магията на филма и усетих топлината на приближаващия празник. The Christmas Chroniclesсе оказа чудесен избор за откриване на коледния сезон и за стартиране на личното ми предизвикателство. Ако не се подходи с предубеденост, цинизъм и нереалистични очаквания, филмът би харесал на всеки, защото е както за малки, така и за пораснали деца. Зарежда с позитивна енергия и надежда, затова препоръчвам ако можете да се докоснете до неговата магия. Напомня ми за анимацията „Артър Кристмас“ и ако тя ви е харесала, то тогава и този филм ще ви допадне.

Филмът свърши, коледният календар на малките таласъмчета е готов, време и аз да си посипя от прашеца на Сънчо. Надявам се и следващите заглавия от моя календар да ми донесат такова приятно изживяване. Хо-хо-хо

Четете още:

Dumbo/ Дъмбо 2019 – слончето, което може да лети

3 бъдещи анимации – 3 ревюта на трейлъри

Toy Story 4 (2019)/ Играта на играчките 4 – Добре дошли, стари приятели!