3 декември: Коледата на Анджела/ Angela’s Christmas (2017) – късометражен


Оценка в IMDB: 7.2

Оценка Cinema Sistars: 6/7

За третият ден от декември заложих на късометражен филм, от една страна защото най-после имах date night с половинката и от друга, защото анимацията вече беше привлякла вниманието ми в програмата на Нетфликс.

Действието на „Angela’s Christmas“ се развива в Ирландия през 1910 г. Разказва се за Коледната нощ и за едно малко момиченце с червени коси и сини очи – Анджела, което иска всички да са обичани и на топло на този светъл празник – дори малкото бебе Иисус от сценката на Рождество в църквата.

Това е кратка история с големи и въздействащи послания. Сценаристите Деймиън О’Конър и Уил Колинс напомнят отново на публиката какво е ценно в живота – семейството, любовта, искреността, добротата и надеждата. Всичко това се олицетворява от едно малко момиченце, което е толкова искрено и невинно в своето желания да стопли всички на този ден. За миг дори забравяш, че това е рисувана героиня, защото думите, действията и мимиките й са толкова естествени за 6-годишно момиченце.

Филмът е компютърна анимация и напомня на стила на „Полярния експрес“. Кратко, но съдържателно филмово изживяване. Покрай цялата суматоха, маркетинг и крещящи закачки забравяме за какво наистина е Коледа. Не е нужно да имаш всичко, да задоволиш всяко желание, трупано през годината или да се изхвърлиш с купища сладки и солени изкушения. Коледа е времето, когато можеш да се посветиш на любимите хора и семейството, да забавиш малко хода на забързаното ежедневие и да се подготвиш за новата година, която чука на вратата.

Малките деца знаят това и трябва повече да се вслушваме в тях. Е, те знаят и че ако са добри ще получат голям подарък и лакомства, но е хубаво докато носят този пламък топлина и искреност да се опитаме да го съхраним, за да запазим духа на истинската Коледа. Динг-донг до нови срещи!

Четете още:

2 декември: Елф/Elf (2003)

1 декември: Коледни хроники/ The Christmas Chronicles (2018)

Коледна Drinking game – филми