7 декември: Кунг Фу Панда: Ваканцията/ Kung Fu Panda Holiday (2010) – късометражен


Оценка в IMDB: 6.9

Оценка в Rotten Tomatoes: 64% (фенове)

Оценка Cinema Sistars: 6/7

Около празниците големите компании често залагат на специални коледни издания на някои от най-популярните си анимационни филми. Едни от най-известните такива са на „Замръзналото кралство“ (Коледата на Олаф) и „Шрек“ (Shrek the Halls). Те носят един особен чар, защото от една страна сме с познатите си и обичани герои. От друга страна, сценаристите са се нагърбили с тежка задача – да предадат посланията на Коледа в 20-30 минути. Дисни/Пиксар и Дриймуъркс определено не ни разочароват. Вчера ми беше напрегнато покрай всички приготовления и дундуркане на един малко намръщен коледен елф. За настроение и за малко разсейване реших да заложа на коледното издания на Кунг Фу Панда. Не знам защо досега не съм го гледала!?!

Пуснах си го на английски и скоро се потопих в историята с гласовете на Джак Блек, Дъстин Хофман, Анджелина Джоли, Луси Лиу и много други. Историята на Kung Fu Panda Holiday започва в навечерието на Коледа. По (Джак Блек) е удостоен с честта да подготви голямата празнична вечеря за всички кунг-фу майстори, която трябва да е бляскава, изтънчена, изчистена, въобще перфектна до най-дребния детайл. Всеки гледал пълнометражната анимация знае какво предизвикателство е това за леко недодялания По. Един от големите проблеми е, че Коледа е времето, което По прекарва с баща си – г-н Пинг (Джеймс Хонг). Заедно украсяват, подготвят се за празника и организират пищна и весела коледна вечеря. Това е сблъсък на два вида дълг – към учителя  и към баща му. Сблъсък и на два вида посрещания на светлия празник. Как По се измъква от тази ситуация? Какви препятствия среща? Кое е най-ценно по празниците?

Режисьорът на филма – Тим Джоунсън (У дома) ни поднася една красива коледна история, докосната от духа на Изтока. Може да се насладим на зимен пейзаж с традиционни китайски провинциални къщички. Отново си припомняме с колко много ритуали, жестове, знаци и церемонии е натоварен всяко начинание около кунг-фу. Едни от най-прекрасните моменти са кунг-фу готвенето и аранжирането за празника – истинска наслада за окото.

Макар и кратка, историята е много съдържателна, но не и прекалено сериозна, защото постоянно се разведрява от леки закачки и комични ситуации. Има едно сладко пухкаво зайче-готвач, което е истинска фурия! В един момент г-н Пинг се извинява на По, че по празниците го е накарал да се почувства виновен и за миг се замислих за цялата отговорност около Коледа. Винаги има очаквания, винаги има напрежение в семейството – как ще празнуваме, с кого ще празнуваме, кои дни, на работа ли си или не, какво ще се подготвя, какво ще се взима. Все задачки, отговорности и притеснения. Знам, че това е излишно суетене, но не съм сигурна дали може да бъде избегнато. Все пак Коледа е и за това – да има малко калабалък и забавни ситуации със семейството.

Семейният източен дух и положителните вибрации от По ми вдъхнаха драконови сили и успях да завърша задачите си навреме. С движения на змия и скакалец приготвих и подредих празнично масата. Малко свещи за разкош и едно малко човече, което някак усети, че цялата подготовка е заради него. Утре ще се отдам на друго коледно приключение по заскрежения път към поредното коледно прозорче в календара.

Четете още:

6 декември: Бяла Коледа/White Christmas (1954)

5 декември: Ще бъда вкъщи за Коледа/I’ll Be Home for Christmas (2016)

4 декември: Чудото на 34-та улица/Miracle on 34th Street (1994)

3 декември: Коледата на Анджела/ Angela’s Christmas (2017) – късометражен

2 декември: Елф/Elf (2003)

2 мнения за “7 декември: Кунг Фу Панда: Ваканцията/ Kung Fu Panda Holiday (2010) – късометражен

Коментари са забранени.