8 декември: Четири Коледи/Four Christmases (2008)


Оценка в IMDB: 5.7

Оценка в Rotten Tomatoes: 24% (критика) vs. 47% (фенове)

Оценка Cinema Sistars: 1/7

Вчера си направихме нощна коледна разходка, тя завърши катастрофално, но това е друга тема. Късно вечерта, неподозираща как няма да мигна цяла нощ, реших да си избера ненатоварващ коледен филм. Бях гледала Four Christmases преди години, когато излезе по родните кина. Напълно бях заличила сюжета и се чудех защо при все че във филма участват доста известни актьори. След 1 ч. и 30 мин напълно загубени в живота ми, осъзнах защо мозъкът ми е включил защитният механизъм в опит да ме предпази да не повтарям грешката си! Уви! Не го послушах и си платих за това.

Four Christmases разказва историята на Брад (Винс Вон, „Ловци на шаферки“) и Кейт (Рийз Уидърспун, „Професия блондинка“), които са двойка от три години. Те са щастливи, влюбени, импулсивни и независими. Нямат желание да „надянат хомота“ или да се обременят с деца. Още по-хубаво, измислили са начин как да не прекарват празничните дни със семействата си (на всеки от тях родителите са разведени). Брад и Кейт ги лъжат, че са на благотворителни мисии, а вместо това изживяват приказна почивка в някое райско кътче. Всичко е чудесно до една Коледа, когато при закъснение на полета им до Фиджи телевизионните камери не ги сгащват и не излъчват репортаж с тях как им е отпаднала почивката. Разбира се, семействата им веднага разбират и така Брад и Кейт са принудени в един и същ ден да изживеят 4 коледни празненства с всяко от семействата. Следват „комични ситуации“ и семейни разправии с майки, бащи, баби, сестри, братя, въобще с цялата тайфа.

Така написано не звучи зле. Към горната хубава идея прибавям и имената на актьори като Робърт Дювал (Апокалипсис сега), Сиси Спейсък (Кери), Джон Войт (Избавление), Мари Стайнбъргън (Книга за възрастни) и др. И ето къде свършват всичките ми позитивни коментари за филма. Добрата новина е, че сценаристите – Мат Алън и Кейлъб Уилсън не са съсипвали времето на хората с много други истории след този катастрофален сюжет. За съжаление, не мога да споделя подобна положителна новина за режисьора Сет Гордън, който освен това коледно фиаско, ни е причинявал и ленти като „Пикселите“.

Актьорската игра е плачевна! Да видиш добри актьори, които се погребват със слаби реплики и нелепи изигравания, диктувани от режисьора е наистина тъжно. Няма водене, няма игра, няма химия между персонажите и особено между Брад и Кейт. Винс Вон няма талант. Казвам го с ръка на сърцето и напълно убедено и никой не би могъл да ми промени мнението. Той винаги играе един и същ образ – на мъжът с иронично чувство за хумор, който е сексист, има страх от обвързването и съдбата често го въвлича в гнусни ситуации. Вон е дърво, но не от кичестите и не мисля, че може да даде нещо на който и да е филм. Въпреки това таях надежда, че тук може да се справи по-добре подпиран на патерици от Рийз. Тя обаче явно е била отегчена и не й се е занимавало. Общите им сцени са все едно да гледате две стени, които си казват репликите една на друга. За големите имена във филма като Дювал, Спейсък и другите дори не искам да коментирам! Как могат да се навият да участват в тази посредствена боза като са чели наистина калпавия сценарий!?! Роднински връзки, загубен бас, дължат пари на мафията – не знам! Това са моите догадки. Никой уважаващ себе си актьор с ясно съзнание и без да е опрян пистолет до слепоочието му не би си причинил това.

Four Christmases не е нито комедия, нито коледен филм. Няма го духът на Коледа, няма морални поучения, няма топлота, красота, уют, любов или романтика. Има една празнота, запълнена с наистина нелепите и ужасяващи американски „шеги“, типични за комедийните им филми през последните 20-тина години. Гротески сцени с боеве, наранявания, деца, повръщане и какво ли още не. Все неща, които ако разсмеят някого силно бих се притеснила за него. Няма финес, нито мярка. Сигурна целта е било доближаване до гротеската и черната комедия, но това е направено от хора без особен талант. Излезли са от добрия вкус и направо са си оставили ръцете. Тази работа е пълен срам за майстора!

Трябва и да съм напълно искрена. Имаше една сцена, която повдигна единият край на устните ми в нещо като усмивка – когато един от племенниците на Брад подивя след като си получи коледния подарък, разкъса си дрехите и побягна навън. Майка му каза – спокойно, после винаги се връща. Като знам как се пренавиват децата около празниците, мога да си представя подобна ситуация.

Нещо повече, темите, които Four Christmases цели да постави са интересни и сериозни – бремето на семейните отговорности, отношенията между членовете в дома, връзката на една млада двойка и тн. Затова и така се ядосах, че при добра идея, интересни въпроси и добри актьори се е получил пълен буламач.

Four Christmases не е моят филм и никога няма да бъде. Знам, че надали ще ме послушате и ще искате сами да проверите – наистина ли е толкова лош. Поне опитах да ви спра с това ревю! Остава ми утехата, че след като написах това, дори някога да забравя отново сюжета ще се върна назад, ще прочета написаното и няма да си го причиня. Към моето бъдещо аз – не включвай този филм в коледния си списък, моля те! Никога повече!

След като излях това и сенките ми са толкова дълбоки, че направо докосват екрана, отивам да си направя конска доза кафе и да се опитам да съживя остатъкът от мен. Утре ще си избера нещо хубаво. Нещо, което знам, че е добро! Трябва ми ново положително зареждане!

Четете още:

7 декември: Кунг Фу Панда: Ваканцията/ Kung Fu Panda Holiday (2010) – късометражен

6 декември: Бяла Коледа/White Christmas (1954)

5 декември: Ще бъда вкъщи за Коледа/I’ll Be Home for Christmas (2016)

Едно мнение за “8 декември: Четири Коледи/Four Christmases (2008)

Коментари са забранени.