12 декември: Непослушен или добър/Naughty or Nice (2012)


Оценка в IMDB: 6.6

Оценка в Rotten Tomatoes: няма (критика) vs. 32% (фенове)

Оценка Cinema Sistars: 4/7

Вчера не можех да се примиря, че не съм гледала приятен коледен филм на Холмарк, имам такива добри спомени от някои. Върнах лентата назад и осъзнах, че не съм гледала Naughty or Nice. Речено-сторено. Сложих всички по леглата, включително половинката, защото просто сърце не ми дава да му причинявам толкова коледна захар и сгушена в любимия си шал пуснах филма.

Naughty or Nice се гради на една доста оригинална идея – какво би станало ако един обикновен човек се сдобие с истинския списък на дядо Коледа с добрите и лоши постъпки на всички? Главната героиня е Криси Крингъл (кръстена нарочно така от родителите си на „реална личност“). Криси (Хилъри Бъртън, „Самотното дърво на хълма“) работи в рекламна агенция, има собствена къща, страхотен приятел-адвокат от 6 години – Ланс (Мат Далас, „Кайл Екс Уай“) и се надява на повишение в работата. В навечерието на Коледа обаче я уволняват без причина, тя има финансови затруднения и отгоре на всичко това е едно от най-омразните й периоди през годината, защото заради името всички се бъзикат с нея. Не само това ами тя живее на Candy Cane Lane (ул. Коледно бастунче) и получава огромна поща от деца по света, която всъщност е предназначена за дядо Коледа. В така създалата се тежка ситуация нейната майка (Мередит Бакстър – „Цялото президентско войнство“) й намира работа като коледен елф в мола да опакова подаръци. Гринчът Криси се прибира у дома и за пореден път е затрупана с коледна поща. Разпределяйки коя е за нея и коя за дядо Коледа, тя попада на един пакет от едно малко момиченце – Кейти. То изпраща на дядо Коледа „Книгата за добрите и непослушните хора“, която той си е забравил при посещението си при нея. Изричайки името си на глас, Криси намира информацията за себе си и грешките, които е допускала през годината. Постепенно осъзнава, че всяко име може да бъде проверено в списъка. Как ще използва новите си познания? За добри или за не чак толкова добри постъпки?

Поздравления за Холмарк и за сценариста – Рики Кастанеда, защото темата за Коледа е толкова предъвквана, че човек вече си мисли, че е гледал всичко. Този сюжет е нов и интересен. Режисьор на филма е Дейвид Маккей. Той има много хубави проекти, сред които е „Ten Inch Hero/ 25-сантиметров герой“ (ако не сте го гледали – препоръчвам). Актьорският състав е подбран успешно и всеки пасва за ролята си. Имаме класическата добра героиня, която понякога греши – Криси, нейният очарователен любим – Ланс, загрижените й родители – Каръл и Уолтър, особнякът-приятел – Марко (Габриел Тайгерман, „Свръхестествено“) и „лошата“ Джил (Даниел Екълс, „Самотното дърво на хълма“). Има химия между героите и те са някак естествени в поверените им роли. (Тук отварям една скоба, но тъй като съм фен на сериала „Свръхествено“, нямаше как да не забележа, че две от съпругите на актьорите в сериала участват в този филм, както и един от героите  в сезон 2. Затрявам скобата, това е информация само за много запалени фенове.)

Началото на филма е закачливо – имената на актьорите се изреждат на фона на коледна музика и сменящи се картинки на опаковани подаръци. Намирам го за много весело и коледно. Музиката е само саундтрак и няма внезапни изпълнения или надуване на главата с познати хитове. Все пак от списъка ми с причини за пиене при гледане на коледни филми, Naughty or Nice отбелязва 11 от 25. Голям процент, но умело вплетен в сценария, което е по-важното. Във филма има двоен вълшебен елемент – книгата, която магически се разтваря при споменаване на дадено име и разбира се – самият дядо Коледа. Това са и двигателите на действието. Посланието на историята е прекрасно – всяка монета има две страни, това, че си в списъка с „непослушните“, не означава, че името ти не се появява в този с „добрите“. Светът не е черно-бял, а има много нюанси, за които понякога забравяме.

Разбира се, не всичко е цветя и рози. Понякога появата на фантастични коледен елемент е поднесена леко наивно. Като например разговора между Криси и дядо Коледа – малкоо беше излишен, но явно са запълвали екранно време. Друга необясним за мен момент е краят на филма. Сякаш съм гледала представление в театъра – почти всички актьори излизат на сцената. Нямаше поклон, но защо се събират не става ясно, тъй като за въпросния момент не всички трябва да са там. Малко недообмислено е и спонтанното сприятеляване между Криси и Марко, които от напълно непознати, само за 2 часа – пуф и ставата BFF (най-добри приятели).

Оставам критиката настрана, това е един от добрите коледни филми на Холмарк. Има ключови плюсове като оригинална идея, страхотно послание, добра актьорска игра. Ето колко малко му трябва на един сюжет, за да е успешен. Както се пее в известния коледен хит: He’s making a list and checking it twice. Gonna find out who’s naughty and nice (Той съставя списък, проверява го повторно и ще открие кой е бил послушен и кой – не).

Признавам, че в един момент ми се прииска и на мен да се докопам до тази книга и да разгърна страниците й. Но, когато се позамислих, осъзнах, че не искам да знам всичко. Всеки има право на малки тайни. Всеки допуска грешки. Всеки прави и добри дела, които често остават скрити или незабелязани от другите. Едно е ясно, мили малки и пораснали деца, внимавайте какво вършите през годината, защото някъде може да съществува такъв списък с добрите и лошите дела и се замислете, в който от двата бихте искали да преобладавате.

Вижте още:

11 декември: Коледа в имението „Пембърли“/Christmas at Pemberley Manor (2018)

Може да Ви е интересно и:

10 декември: Коледа в Кънектикът/Christmas in Connecticut (1945)

5 декември: Ще бъда вкъщи за Коледа/I’ll Be Home for Christmas (2016)

1 декември: Коледни хроники/ The Christmas Chronicles (2018)