14 декември: Гордост, предразсъдъци и имел/Pride, Prejudice and Mistletoe (2018)


Оценка в IMDB: 6.4

Оценка Cinema Sistars: 3,5/7

Днес може да е 14, но за мен беше като петък 13. Всичко, което можеше да се обърка, се обърка. Ама направо с краката нагоре – глупави нерви, тежки задръствания, поети ангажименти, които не мога да спазя. Въобще хаос. Утеха намерих в коледния календар и неговата сладост.

Знам какво си мислите – заслужавам си захарта. Така е като не си взимам урок от първия път. Нямаше обаче как да не се поддам на изкушението. Тази година Холмарк залагат двойно на класиката на Джейн Остин „Гордост и предразсъдъци“ и си казах – гледа единия, трябва и другия, за да ги сравниш. Така и стана, претеглих килограмите захар в организма и ето какво се получи.

Pride, Prejudice and Mistletoe е базиран на едноименния роман на Мелиса де ла Крус и разказва историята на Дарси Фицуилям (Лейси Шабер, участва в 50% от филмите на Холмарк), която е бизнес дама в Ню Йорк. В навечерието на Коледа тя трябва да се върне в родния си град – Пембърли, Охайо (да, като имението от оригинала), където освен да се види със семейството тя трябва да помогне на майка си в организацията на ежегодния благотворителен бал. Подготовката я среща отново с Люк Бенет (Брендън Пени, „Обичам те, Бет Купър“), опонент в клуба по дебат от гимназията. Искрата на спора припламва отново между двамата, докато се подготвят за голямото събитие.Коледна украса, имели, вкусотии и една любовна история за фон.

Тук имаме малка размяна на ролите – Дарси е дамата, а Бенет е мъжа. Името на града, групата деца коледари и още няколко други неща носят името Пембърли и дотук с приликите с класиката. От коледната игра за пиене бележи 12 от 25. По принцип се чудех дали да не включа Лейси Шабер в играта, защото тя участва във всеки втори филм на Холмарк, особено ако е коледен. Наистина, абонирана е за тези филми и ги играе с лекота, защото всъщност никога не излиза от роля. Лейси отново се справи чудесно като младата, но амбициозна Дарси, която доказва себе си, а по пътя успява и да се влюби. Не мога да кажа същото за г-н Бенет, който освен, че може да играе в реклама за паста за зъби, беше малко вдървен като цяло.

Режисьор на Pride, Prejudice and Mistletoe е Дон Макбеарти, който стои зад камерата и на един мой любим сериал от детството – „Пътят към Авонли“. Коледните кадри, топлотата, цялостното усещане за празника бяха прекрасно уловени. В сравнение с Christmas at Pemberley Manor, в този филм имението на семейство Фицуилям е по-внушително. Цялостната сценография беше по-добра, сякаш има по-голям бюджет от другия филм. Също така поддържащите герои имаха своята роля, а не бяха просто фон.

Иска ми се да кажа, че беше Pride, Prejudice and Mistletoe сладникаво приятен, или че ми донесе удоволствие, но не мога да се изхвърля толкова. Сценарият е проблема! Как може, при толкова много коледни чиклити да се спрат на такъв с оценка 2.66 в Goodreads и да очакват, че ще е достатъчно добър за гледане!?! Не знам. Имаше големи пукнатини в сюжета и нелепи сцени. Също така трябва да отбележа, че имаше използване на детски труд – първо замениха бандата, която щеше да пее с деца-коледари, а след това – използваха същите за сервитьори. Имелът беше наистина в повече. Разбирам, че американците явно го окачват навсякъде, ама буквално не знам колко сцени имаше с него.

Диалозите не бяха особено живи, а статични. Отиват да пият чай по команда, разбират, че любимият им може да не е с тях, но емоцията е нулева и т.н. Нямаше искра между героите. Нямаше я магията на любовта, която да ни заблуди и да се насладим на филма. Нямаше романтика, а това е основното за този жанр.

Все пак Pride, Prejudice and Mistletoe ми хареса една идея повече от Christmas at Pemberley Manor. Ако искате на 100% да гледате някой от двата – по-добре този с имела. Усещам как Холмарк буксуват, тази година не ме изненадват с нищо приятно, а се връщам към старите им ленти. Като тегля чертата – не беше лошо, но си искам тръпката или поне закачлив диалог. Утре друга сладост ще си избера.

Ако искате, погледнете и назад:

13 декември: Джак Фрост/Jack Frost (1998)

12 декември: Непослушен или добър/Naughty or Nice (2012)

И за сравнение:

11 декември: Коледа в имението „Пембърли“/Christmas at Pemberley Manor (2018)

2 мнения за “14 декември: Гордост, предразсъдъци и имел/Pride, Prejudice and Mistletoe (2018)

Коментари са забранени.