17 декември: Празничния календар/The Holiday Calendar (2018)


Оценка в IMDB: 5.7

Оценка в Rotten Tomatoes: 40% (критика) vs. 30% (фенове)

Оценка Cinema Sistars: 2/7

Въпреки лошите отзиви и ниските оценки нямаше как да не пробвам този филм, заради коледния календар в сюжета. Обичам да правя такива календари и да се подготвям празнично. Реших да се дозаредя с настроение вече на финалната права преди Коледа. За съжаление, не мога да кажа, че останах очарована.

The Holiday Calendar започва в края на ноември. Аби (Кат Греъм, „Дневниците на вампира“ ) е фотограф в малко студио, което прави семейни празнични фотосесии. След дълго отсъствие в малкия й роден град се завръща най-добрият й приятел – Джош (Куинси Браун, „Звезда“ ), който е обикалял света, има блог и е оставил куп разбити сърца зад гърба си. Същият ден дядото на Аби (Рон Сърфъс Джоунс, „Това сме ние“) й подарява ретро европейския коледен календар, който е бил на баба й. Започва декември и всеки ден по едно прозорче от календара се отваря и всеки път играчката, която се появява в съответния ден има отношение към съдбата на Аби. Магия, приятелство, коледен дух и романтика струят от този празничен филм на Нетфликс.

Веднага си признавам – много ми хареса идеята с магическия коледен календар. Да не обяснявам и колко много ми допадна чисто визуално. Той е като къщичка с леко натрупал сняг, има готини големи прозорци, елха и снежен човек отпред, истинска мечта. Както си личи и от заглавието, календарът не е просто предмет, а е герой във филма. Той има собствен дух, буквално и както подсказват субтитрите, преди всяко отваряне се чува – angelic song (ангелска песен). Музиката и светлинките недвусмислено подсказват, че календара не е обикновен, а силно зареден с магия.

Сценографията, украсата, къщите са страхотни и бяха наслада за окото. В допълнение към оригиналната идея с календара, сценаристът Амин Каделари е заложил и на някои рядко срещани мотиви в романтичния жанр – идеалният мъж, на който нещо не му достига и Аби – която не е толкова лесна за манипулиране. Това са плюсове, но всичко останало в сюжета е копи и пейст от вече виждани идеи. Любовта, която стои под носа ти, нравоучителните разговори с по-възрастен роднина, лежерната сестринска обич, неосъществената кариера на 30 и други все познати истории. Един от обратите е толкова калпаво измислен – става дума за това какво наистина се е опитвал да й покаже календара – че направо щях да заспя. В играта за напиване отбелязах 10 от 25, т.е почти 50% клишета.

Актьорската игра е добра с едно наистина огромно изключение – Куинси Браун, който играе една от главните роли – тази на Джош. The Holiday Calendar губи страшно много от факта, че главният герой в романтичния филм е абсолютно циничен в изиграването на ролята си. Прическа, поведение, глупава усмивка, въобще всичко в този герой е дразнещо и то не в закачливия смисъл на думата. Няма химия между него и Кат. Тя се старае много, докато той просто се е пуснал по течението. Единственото нещо, което им се получава на двамата е една сладка закачка, която имат героите – да се правят, че се снимат.

Оставям това настрана, но истината е, че сюжетът като цяло не струва. Няма го т.нар trigger. Нищо особено не се случва, което да задвижи действието и определено идеята с календара не успява да го направи пълнокръвно. Няма драма, обрат, случка или каквото и да е което да накара зъбците да се завъртят и на екрана да се появи една приятна романтична история. За да съм по-точна – опитали са се да има подобни неща и да ги завъртят около календара, но резултатът е плачевен.

Не мога да кажа, че съм разочарована от The Holiday Calendar, защото не подходих към него с големи очаквания. Въпреки това ми се искаше да има една по-свежа и хубава история. Идеята за календара е много готина, но осъществяването й е от зле, по-зле. Клишетата направо валят от тавана. Утре ще видя колко празнично може да стане със следващото отворено капаче.

Може още да видите:

16 декември: Сам вкъщи 2: Изгубен в Ню Йорк/Home Alone 2: Lost in New York (1992)

12 декември: Непослушен или добър/Naughty or Nice (2012)

1 декември: Коледни хроники/ The Christmas Chronicles (2018)

Едно мнение за “17 декември: Празничния календар/The Holiday Calendar (2018)

Коментари са забранени.