18 декември: Чудната петорка /Rise of the Guardians (2012)


Оценка в IMDB: 7.3

Оценка в Rotten Tomatoes: 74% (критика) vs. 80% (фенове)

Оценка Cinema Sistars: 7/7

След като романтиката вчера за малко не ме погуби, днес заложих на нещо различно. Rise of the Guardians е анимация на Dreamworks, която някои оспорват, че е коледен филм. В защита на тези, които го считат за такъв – като мен – ще кажа, че основната идея на филма е за вярата! Вярата в дядо Коледа, Джак Скреж, детските мечти, сънищата, във всичко. Има и герои от други годишни времена или с други магически способности, но Северния полюс е тук, има го добрият старец, има сняг и скреж и макар действието да не се развива точно около Коледа, нейният дух и вяра се усещат.

Rise of the Guardians започва със събуждането на Джак Скреж (Крис Пайн, „Стар Трек“ ), който излиза от едно замръзнало езеро в една зимна нощ, повикан от луната. Той може да подскача високо, да лети и има гега, с която заскрежава каквото си пожелае. Това, което му липсва е, че никой не може да го види, защото не вярва в него. Лентата се превърта 200 години напред в къщичката на дядо Коледа/Норт (Алек Болдуин, „Прелюдия към целувка“). Той има един огромен глобус, засичащ вярата на децата по света. Един ден върху този глобус пада мрак, от което дядо Коледа разбира, че Торбалан (Джуд Лоу, „Ваканцията“) се е завърнал и е намислил нещо лошо. За да се справят с надвисналата заплаха, Норт свиква т.нар „пазители“ на децата, това са той, Великденският заек (Хю Джакман, X-men), феята на зъбките (Исла Фишър, „Ловци на шаферки“) и Сънчо (той няма глас, а визуализира мислите си с пясъчни изображения). Когато се събират, луната им показва, че трябва да поканят пети пазител – Джакс Фрост, който не е особено долюбван, защото е голям пакостник. Петимата пазители трябва да се сработят и да се изправят срещу мрака в едно голямо приключение за опазване вярата на децата.

Rise of the Guardians е базиран на поредицата на американския писател Уилям Джойс – „Пазителите на детството “. Това не е детски филм. Все едно да смятате „Отвътре навън“ за детско. Това си е анимация, която е както за деца, така и за възрастни. Филмът поставя много сложни въпроси – за саможертвата, за повторния шанс, за вярата, за куража, за приятелството, за детството, за изгубените възможности, за страха и още много други. Със сигурност, за да му е забавно едно дете трябва да е поне на 5 г. То няма да успее да обхване целия спектър от проблеми, но това е един чудесен начин детското му съзнание да се сблъска с важни въпроси.

Режисьор на филма е Питър Рамзи, чийто втори проект – „Спайдър-мен: В Спайди-вселената“ в момента се върти по кината. Той се е справил чудесно с тази приказка за борбата между доброто и злото. Актьорският състав не е нужно да бъде коментиран. Просто чудесен! Да се слуша в оригинал е прекрасно изживяване. Визуално Rise of the Guardians също не е само за деца. Дядо Коледа е едър мъжага с татуировки, особено впечатляващи са две от тях на ръцете му – „послушен“ и „непослушен“. Ако дядо Коледа беше такъв… уау! Великденският заек, е като Рамбо, но с леко емоционална страна, тъй като често боядисва великденски яйца. Джак е толкова готин, че дори феята на зъбките го сваля. А пък лошият е като елегантен гадняр от 19 в. Като цяло образите във филма са представени доста зряло за младата аудитория.

Историята е доста увлекателна и оригинална. Благодарение на страхотната визия, анимация, свежи диалози и актьорска игра времето минава неусетно. Приключението е едновременно забавно, леко драматично, леко тъжно, въобще – истинско. Няма прекалено сантименталност, коледни песни или дразнещи клишета. Напротив – по един прекрасен начин Rise of the Guardians е различен от коледните анимационни филми. Зрителят е въвлечен в един свят на магия, където сънищата се визуализират (дори като очарователни динозаври), дядо Коледа използва портали във времето и има двама бабаити йети, които му помагат, както и доста малки звънящи елфи, феята на зъбките има цяла армия дами, които приличат на пчелички. Сладко е, без да е захаросано.

Честно казано не мога да се сетя за някакъв минус, който да прави филма труден за преглъщане. Не ми пречи татуирания дядо Коледа, нито емоционалните моменти, единственото, за което трябва да се внимава е, че наистина има по-мрачни моменти, които трябва всеки родител да прецени дали са подходящи за детето му. Rise of the Guardians е прекрасна приказка за вярата. Всеки иска да бъде видян, разбран, оценен и да не е сам. За мен беше истинско удоволствие и нямам търпение да повдигна и следващото капаче от календара.

Може да видите още:

17 декември: Празничния календар/The Holiday Calendar (2018)

15 декември: Сам вкъщи/Home Alone (1990)

9 декември: Полярен експрес/The Polar Express (2004)

Едно мнение за “18 декември: Чудната петорка /Rise of the Guardians (2012)

Коментари са забранени.