19 декември: Тайните служби на дядо Коледа /Arthur Christmas (2011)


Оценка в IMDB: 7.1

Оценка в Rotten Tomatoes: 92% (критика) vs. 76% (фенове)

Оценка Cinema Sistars: 7/7

С топло какао в едната ръка и с бисквитка – в другата, днес продължих с анимациите. Не исках да е нещо претупано или твърде детско, затова се спрях на филм, който вече съм гледала, но с удоволствие си пуснах отново – Тайните служби на дядо Коледа. За мен това е една от най-добрите коледни анимации, да не кажа, че ми е любима. В него има всичко – страхотни гласове, екшън, комедия, коледна магия! Не знам защо са го превели така на български, взех официалния превод на заглавието, всъщност филма се казва Артър Кристмас.

Действието в Arthur Christmas се развива в рамките на един ден – Коледа. Северният полюс е вече хай-тех, такава е и почти космическата шейна на добрия старец. Дядо Коледа е представен като наследствена длъжност, а не като един човек. По това време работата се пада на Малкълм (Джим Броудбент, „Мулен Руж“), който има двама сина – Стийв (Хю Лори, „д-р Хаус“), който е по модерните джаджи и е истински войник и Артър (Джеймс Маккавой, „X-men“), който е душата на семейството, леко наивен, но супер добродушен и отговаря за отдела с писмата. Баба Коледа се казва Маргарет (Имелда Стайнтън, „Вера Дрейк“) и се грижи за всичко вкъщи, включително за вече пенсионирания дядо Санта (Бил Най, „Настина любов“). Цялата структура е тип Пентагона – елфите са като войници, Стийв е като капитан, а върховния адмирал е – Малкълм. В коледната нощ има ред, има напрежение, но тя завършва и всеки си отива спокоен да се наслади на празника, докато не се оказва, че има 1 пропуснато дете. Три поколения от фамилията Коледа, които спорят за титлата, едно малко момиче, което може да остане без подарък, един елф, който може да опакова всичко и едно момче, което вярва в магията на Коледа. Приключение на 100%.

Още началото на Arthur Christmas е идеално – малък английски град и едно момиченце, което с трепет пуска писъмцето си до дядо Коледа. Писмото се чете на глас, докато камерата ни отвежда на Северния полюс в квартирата на дядо Коледа и ни показва портретите на мъжете носили тази титла, които отразяват епохата, в която са живеели. Главните герои са много пълнокръвни. В кое ли семейство няма спор за внимание. В кой ли семеен бизнес няма борба кой да е наследника. Всеки влиза в ролята си, за да може да ни покаже цялостната картина – от едната страна е Коледа като бизнес, а от другата – като празник на магията и любовта. Даже в една сцена момент Стийв казва, че Коледа не е време на чувства.

Диалозите в Arthur Christmas са страшно забавни и живи. Повечето от шегите хич не са за деца. Дядо Санта е направо трепач! Говори каквото му падне, ръси спомени, появява се почти гол по потник. Има майтапи дори в дребните детайли – каскета на дядо Коледа, елховата брадичка на Стийв, кадъра с военните лидери от различни държави (вкл. България). Дава се поглед върху различни въпроси като равенството между половете (баба Коледа), взаимоотношенията в семейството, старостта, новото поколение, отговорността, наследствеността и др. Въпреки това не е нравоучително, нито претрупано. Всичко е поднесено плавно и по един хумористичен начин.

Хареса ми цялата атмосфера на филма. Хилядите елфи, опакованите подаръци, настолната игра „Коледа“, бонбонените бастунчета, които се оставят в чорапите на децата. Качеството на анимацията е много добро. Поздравления за Sony Animation, които са отговорни и за семейното пълнометражно забавление – „Смърфовете“. Не се плашете, че един от сценаристите е работил по филма „Борат“ – Питър Байнхам, негови сигурно са по-зрелите закачки. Филмът е подходящ и за малки зрители, защото няма нищо страшно, има визуални смешки и посланието е ясно – всяко дете е важно и никое не може да остане без подарък на Коледа.

Както написах по-горе, филмът поставя доста зрели проблеми на преден план. Образът на възрастният мъж, който все още има огън в кръвта, бащата, който макар и да усеща настъпването на новия етап в живота си – не иска да го признае и да пусне кокала, големият син, който мечтае за този кокал и изтърсака – който е повече чувства и има пълна липса на амбиции.

Това е една семейна история, в случая – за семейство Коледа. Има лека тъга, има много радост и има отговорности. Приключението е страхотно и завладява от първия до последния кадър. Бих продължила да си го пускам всяка година, както е от 4 години насам. Дори сега открих нови майтапи и осъзнах, че съм пропускала част от детайлите. Arthur Christmas е коледна анимация с типичното английско чувство за хумор. Както казва едно от елфчетата, Британи – „винаги има време за панделка!“

Може да видите и:

18 декември: Чудната петорка /Rise of the Guardians (2012)

9 декември: Полярен експрес/The Polar Express (2004)

4 декември: Чудото на 34-та улица/Miracle on 34th Street (1994)

2 мнения за “19 декември: Тайните служби на дядо Коледа /Arthur Christmas (2011)

Коментари са забранени.