20 декември: Предколедни тревоги /The Christmas Consultant (2012)


Оценка в IMDB: 5.3

Оценка Cinema Sistars: 4/7

Вчера си казах – стига анимации, но и ме мързеше да търся нещо конкретно като заглавие. Реших да пробвам какво дават по телевизията. Разбира се, както всяка година, гоблините са похитили родните канали. Може да гледате Борн, Мехмед, Рамаяна и още не знам си какво, но не и бозави коледни лиготии, защото видиш ли били глуповати. Все пак успях да открия филм, който не съм гледала и го дават по телевизията – Предколедни тревоги. Отново се удивлявам на превода на заглавието, който буквално е Коледния консултант (което отговаря и на фабулата), но явно е твърде прозаично, затова са се спрели на нещо, което повече да хваща окото.

Предколедни тревоги започва няколко дни преди Коледа в дома на семейство Флечър, които наскоро са се преместили в града, в който живеят (не се споменава кой). Бащата Джак (Баркли Хоуп, „Феята на зъбките“) е адвокат, който около празниците има дело в защита на дядо Коледа, а майката – Мая (Карълайн Риа, „Сабрина, младата вещица“) е вицепрезидент по новите бизнес решения в парфюмерийна компания (харесва ми наименованието на длъжността). Те имат три деца, всяко с проблеми и особеностите на характера си. В навечерието на Коледа, Мая трябва да осъществи голяма сделка с руската парфюмерийна компания „Сиберия“. За целта тя трябва да впечатли нейния бос – Борис Тартакоф (Алекс Паунович), който е толкова заможен, че си е резервирал цял Аспен за празниците (да, целия град). За да го привлече тя го кани на ежегодния семеен коледен обяд, на който кани приятели и роднини, за да отбележи празника по традиционен начин. Борис е очарован и няма търпение. Има само един проблем, Мая и съпругът й Джак са много заети по празниците и се нуждаят от помощ в организацията на събитието. Така те стигат до услугите на професионален коледен консултант – Оуен (Дейвид Хаселхоф, „Спасители на плажа“). Никой не трябва да разбира, че той е нает, затова го представят като приятел на семейството. Предколедна треска, семейно събиране, работно напрежение и един истински коледен ентусиаст – няма как да не стане забавно!

Предколедни тревоги е типичен телевизионен коледен филм. В моята игра за коледно напиване отбелязва 14 от 25, като за поне 5 допълнителни имам малко колебания дали да ги броя – фаворит от тазгодишните ми гледания! Режисьорът Джон Брадшоу е добре познат на любителите на коледни филми със заглавия като „Най-хубавото коледно парти на света“ и „Да хванеш коледна звезда“. Тук той не изневерява на себе си и оставя на свобода актьорите да преиграват и вероятно да импровизират. Актьорският състав в Предколедни тревоги не е лош. Разбира се, те преиграват – малко е дразнещо, но се преглъща. Децата не са особено сладки и трудно биха станали любимци на някого. Хаселхоф е направо фурия! Той се справя най-добре с ролята си. Доста е правдоподобен за изтрещял любител на Коледа!

Сценаристите на филма – Браян Сойър и Грег Росен, са се справили добре с изграждането на историята – тя не е натоварваща, има елементи на постановка, пълно е с клишета, но и то едно не малко „но“ – има и лек елемент на „изненада“. Филмът не е толкова лигав, колкото изглежда, а за повечето неща си има причина. Разбира се има голямо семейно фиаско, но предвид времето от годината, то не е нереалистично. Даже напротив – имам чувството, че и на мен може да се случи около празниците. Цялото напрежение, отговорност, съвместяване на няколко роли и стремеж да си на върха във всяка едно от тях води до „изпушване“! Затова не мога да дамгосам филма като глупав или нереалистичен. По-скоро типично в американски комедиен стил някои елементи нарочно са направени да изпъкват прекалено много с цел подсилване на ефекта и посланията.

Много ми хареса оригиналната идея за „коледен консултант“ в Предколедни тревоги. Миналата година гледах филм за професионален купувач на коледни подаръци и наред с професията от днешния филм – това са две от мечтаните ми работи. Истинска идилия – да впрегнеш любовта си към даден празник и да я превърнеш в кариера! Страхотно! Спокойно, сетили са се, че е неправдоподобно само това да работи, така че през остатъка от годината той е сватбен и празничен консултант. Блясъкът в очите ми се запали – определено искам тази работа и лудостта ми по Коледа ме квалифицира чудесно за позицията. Но стига съм мечтала. Друго в професионален план, което ми допадна във филма е как е представен работодателя на Мая. Шефката й през цялото време я юрка да работи около празниците, докато тя самата се излежава на различни процедури и се тюхка как никой не работел. Защо ли ми се струва, че това се среща не рядко!?! Стори ми се реалистично или поне като усещане, което се създава у служителите.

Не се съмнявайте в едно – клишетата са доста във филма – има коледни вратовръзки, тиранти, пуловери, коледен календар-колан (ето това е нещо ново), коледари, Jingle Bells рингтон и още какво ли не – кубчета върху кубчета захар! Въпреки това е лек и приятен. Лично аз се забавлявах. А и кой не би искал химикалка под формата на коледно бастунче!?!

Може още да видите:

19 декември: Тайните служби на дядо Коледа /Arthur Christmas (2011)

12 декември: Непослушен или добър/Naughty or Nice (2012)

1 декември: Коледни хроники/ The Christmas Chronicles (2018)

Едно мнение за “20 декември: Предколедни тревоги /The Christmas Consultant (2012)

Коментари са забранени.