21 декември: Коледната тайна /The Christmas Secret (2014)


Оценка в IMDB: 7.3

Оценка в Rotten Tomatoes: 57% (фенове)

Оценка Cinema Sistars: 5/7

С наближаването на празника ми става все по-коледно. Отново реших да заложа на телевизионна бозичка, защото – а) лесно мога да ги гледам и б) винаги са позитивни. Наскоро излъчиха по една от телевизиите Коледната тайна и се възползвах от архива, за да си го гледам. Очаквах да кашлям захар, да пия вода до припадък, да ми се изтрият мозъчните клетки и да гледам като надрусан лабрадор, но не – филмът се оказа приятен за гледане.

Коледната тайна разказва за Кристин (Бетани Джой Ленс, „Самотното дърво на хълма“), самотна майка на две прекрасни деца: Зак – на 7 и Хейли – на 5. Тя се мъчи да си плати наема, да стига навреме за работа, за да не я уволнят, да гледа децата, да води битки с разведения си съпруг – Брад, въобще не й е лесно. Един ден, закъснявайки пак за работа, пред очите й става инцидент – възрастна дама получава инфаркт в колата си и губи управление над автомобила. Кристин веднага се притичва на помощ и благодарение на навременната й грижа, Джуди (Сюзан Хоган, „Смущаващо поведение“), така се казва възрастната жена, оцелява. Това събитие е катализатора в историята. Филмът ни въвлича в няколко линии, които вървят синхронно: Джуди, която търси Кристин, за да й се отблагодари; Кристин, която губи работата си, но се опитва да оправи нещата в семейството си; очарователния внук на Джуди – Джейсън (Джон Риърдън, „Трон“), който идва в малкия град, а на фона на всичко това има една загадка около медальон, дар на Кристин от нейната майка.

Коледната тайна е предсказуем, но интересен. За мен спада напълно в жанра романтичен, но не бих казала, че е комедия. Има леки закачки в диалога, но липсват сцени, които да са толкова забавни, че да предизвикат смях. Въпреки това сценарият е добър и поддържа интереса до края. Филмът е екранизация на едноименния роман на Дона Ван Лиери, който има оценка 4.23 в Goodreads, което е значително. За разлика от Pride, Prejudice and Mistletoe, който отново беше екранизация на коледен романтичен роман, този е със значително по-висока оценка и съдържание, което личи по време на гледане. Режисьор на филма е Норма Бейли, за която това е втора екранизация по коледен роман от Дона Ван Лиери.

Актьорският състав е подбран страхотно. Всеки се вписва в ролята си, децата са очарователни, главните герои хващат окото, а и между всички има химия. Сработили са се, което определено си личи в сцените. Няма театралничене ,което е дразнеща черта на телевизионните филми. Както споменах сюжетът на Коледната тайна е интересен, не бих казала напълно реалистичен, но приятно изграден. Хареса ми как дълго време Джейсън не знае истинското име на Кристин. Това може да бъде направено доста нелепо, но във филма е предадено по приличен начин.

Коледната тайна си има доста трески за дялане. Както сюжетът си върви нормално към края става една захар, една глазура, че и черешка на тортата. Няма да издавам, ама е доста, дори за супер романтични души като мен. То не са разкрития, то не е чудо. Също така смятам за доста рядко срещано един мъж да се влюби силно в самотна майка с две деца. Не че няма случаи, но съгласете се, че не е често срещано. Като казах самотна майка, Кристин доста освободено и спокойно се отнася към децата. Те щъкат сами в град, в който се само от 4 месеца. Вярно, малък е, не е Ню Йорк, ама все пак говорим за деца на 7 и 5 г. Да не говорим, че без проблем се заговарят с възрастни мъже, играят си с тях и тн. Знам, че тези мои съображения са плод на параноята ми като родител, но лично аз бих се притеснила или поне заинтригувала, че разговарят с непознати, а не да го приемам като най-нормалното нещо.

Ако не гледаме под лупа филма и не целим да е напълно реалистичен в родителско отношение, Коледната тайна е приятен романтичен телевизионен филм. Има го чара на малкия град, хубавата украса и пекарна с много съблазнително изглеждащи канелени кифлички. Актьорите са добри, сюжетът не е лош, лъха позитивизъм, какво повече му трябва на човек за коледно настроение! И за да ви успокоя от коледната игра за напиване има само 5 от 25 клишета!

Може да видите още:

20 декември: Предколедни тревоги /The Christmas Consultant (2012)

12 декември: Непослушен или добър/Naughty or Nice (2012)

1 декември: Коледни хроники/ The Christmas Chronicles (2018)

Едно мнение за “21 декември: Коледната тайна /The Christmas Secret (2014)

Коментари са забранени.