22 декември: Ваканцията /The Holiday (2006)


Оценка в IMDB: 6.9

Оценка в Rotten Tomatoes: 48% (критика) vs. 80% (фенове)

Оценка Cinema Sistars: 7/7

Остават само три дни до Коледа и за десерт, финале гранде или както искате го наречете съм си оставила любимите си три коледни филма. Тях ги гледам всяка година откакто са излезли. Според мен те са в топ листата и ще се опитам да ви опиша защо. Днес не е най-снежният ми, празничен и т.н. ден, затова се подкрепих с малко романтика от Ваканцията. Нанси Майърс – благодари ти за този филм!

Ваканцията ни среща с Айрис Симкинс (Кейт Уинслет, „Титаник“), която води сватбената колонка в „Дейли телеграф“ и все още е влюбена в своя колега – Джаспър Блуум (Руфъс Сюел, „Укротяване на опърничавата“). Той й е изневерил, но тя не се отдава на отрицателни чувства, а все още въздиша по него и му помага в работата. На коледното парти във вестника той изненадващо съобщава, че се е сгодил. Покрусена, Айрис се връща у дома и се отдава на мъката си. По същото време в слънчева Калифорния Аманда Уудс (Камерън Диас, „Маската“), създателка на трейлъри, току-що е разбрала, че нейният приятел й е изневерил и го изхвърля от дома си. Тя е силно наранена, но има един проблем – не може да плаче. Въпреки това се отдава по свой си начин на мъката и търси някакъв начин за спасение. Така попада случайно на обява в Интернет за размяна на домове за определен период от време. Тя попада на кокетната снимка на една къщичка в Съри, Англия, която по случайност се оказва тази на Айрис. Двете наранени, отчаяни и отблъснати от мъжете жени си пишат и се уговарят да разменят домовете си. Докато Айрис е страшно щастлива, че ще живее в лукс в слънчева Калифорния през зимата, това не може да се каже за Аманда. Въпреки това и двете откриват поне по една причина да поостанат в новите домове, тази в Англия се казва Греъм (Джуд Лоу, „Талантливият мистър Рипли“), а тази в Калифорния – Майлс (Джак Блек, „Свалячът Хал“). В цялата история е вплетено и едно прекрасно приятелство между Айрис и един актьор с поотминала слава – Артър (Ели Валах, „Добрият, лошият и злият“). Две противоположни точки на света, две напълно различни жени, двама нетрадиционни ухажори. Това е една история за любовта.

Филмът е дело на Нанси Майърс и като сценарий, и като режисура. Името й най-вероятно ви е познато от прекрасни заглавия като „Невъзможно твой“ (Something’s Gotta Give) и „Не е лесно“ (It`s comlicated). Във Ваканцията тя не изневерява на себе си. Идеята зад сценария е простичка, но прекрасна – размяна на домове. Да си призная и на мен ми се е искало, не знам дали точно в Калифорния, по-скоро щях да избера къщичката в Съри, въпреки студа и мрачното английско време. Подборът на актьори е идеален. Първоначално бях малко скептична за Джак Блек, но той се вписва чудесно. Може би един лек недостатък на филма е, че няма силна химия между него и Кейт. Приятна е атмосферата, просто не е много силно връзката между героите им.

Това е колкото да има някакъв малък минус, за да не е прекалено идеално. Ваканцията е прекрасна история. Във филма има романтика, но не бозава или захаросана, а някак естествена. Има страшно приятни и забавни моменти и диалози с чувство за хумор. Заиграването с кадрите тип трейлъри е идеална. Мъжките образи не са демонизирани, а честно казано до голяма степен реалистични. Женските също, защото никой в този филм не е идеален. В това според мен се крие магията му. Нито сексапилния Греъм, нито красивата Аманда, нито леко слабохарактерната Айрис, нито леко комплексирания Майлс. Това са пълнокръвни герои, някои може да се припознае в тях, друг може да познава такива като тях. Какъвто и да е случая, те са достатъчно близки до зрителя, че той да повярва на историята им. Това не означава, че ще си изплачете очите, а просто, че ще бъдете увлечени в сюжета.

Един от най-любимите ми образи във Ваканцията е Артър – възрастният съсед на Аманда, който се сприятелява с Айрис. Как ми се иска да седна и просто да си говоря с някой от неговото поколение, особено ако е бил във филмовия бизнес. Нещата които е видял и преживял, хората, с които е говорил и се е запознавал. Иска ми се да слушам и да попивам всички тези истории. Няма да си крия душата, че от естетическа и чисто похотлива гледна точка няма как да не харесам и героя на Джуд Лоу, но все пак на всеки са позволени леки прегрешения.

Мога да говоря и описвам детайли във филма до безкрая – прекрасните пейзажи, уютната къща на Айрис, колекцията от ДВД-та на Аманда, красивите дрехи на Аманда, едни малки сладки бонбончета, които се появяват в сюжета и толкова много още прекрасни неща. Не знам дали сте успели да избегнете този филм досега, но ако сте го направили – волно или не – моля дайте му шанс. Интересен е и дори да не ви стане любим поне не е пълна боза или сценарий, която да ви накара да си пръснете мозъка от захар. Ваканцията е чудесен романтичен филм, подходящ за празниците. Изберете го!

Можете да видите още:

21 декември: Коледната тайна /The Christmas Secret (2014)

15 декември: Сам вкъщи/Home Alone (1990)

10 декември: Коледа в Кънектикът/Christmas in Connecticut (1945)

2 мнения за “22 декември: Ваканцията /The Holiday (2006)

Коментари са забранени.