23 декември: Наистина любов /Love Actually (2003)


Оценка в IMDB: 7.6

Оценка в Rotten Tomatoes: 63% (критика) vs. 72% (фенове)

Оценка Cinema Sistars: 7/7

Продължавам с коледните филми и моя финален топ три. По празниците на второ място за мен е Наистина любов. Гледам го всяка година вече в продължение на 14 години! Знам го наизуст, почти като „13-ият войн“. 😊

В Наистина любов са преплетени историите на коренно различни герои: на един английски министър председател (Хю Грант); една от служителките му – Натали (Мартина Маккатчен); една застаряла рок звезда – Били Мак (Бил Най) и неговия застарял мениджър – Джо (Грегър Фишър); един не особено талантлив писател – Джейми (Колин Фърт); една интересна португалка – Аурелия (Лучия Мониз), семейството на Хари (Алън Рикман) и Карън (Ема Томпсън); семейството на Даниел (Лиъм Нийсън) и Сам (Томас Броуди Сангстър); един статист – Джон (Мартин Фриймън) и неговата екранна партньорка – просто Джуди (Джоан Пейдж); едни младоженци – Питър (Чуетел Еджиофор) и Джулиет (Кийра Найтли) и техния кум – Марк (Андрю Линкълн); да не забравя за срамежливата Сара (Лора Лини) и за Колин, богът на секса (Крис Маршал). Толкова много съдби, събрани само в 2 ч. 15 мин. Това не е просто романтичен филм, това е една палитра от животи, в която има смях, сълзи, любов, разбирателство, приятелство, преоткриване и доза лудост. И да – действието се развива около Коледа. Всяко по-подборно описание на сюжета само ще ви лиши от удоволствието от гледането.

Влюбена съм в този английски коледен филм и неговото разнообразие от персонажи. Всяка идея в сюжета ми харесва и пасва на мястото си като идеалното малко парченце пъзел. Сценарист и режисьор е Ричард Къртис, на когото дължим един от най-добрите романтичните филми – „Четири сватби и едно погребение“ (отново го знам почти наизуст). Харесвам творчеството на Къртис, а и като се замислите кои филми е правил и вие ще се съгласите, че е много добър, той стои зад сценариите на „Нотинг Хил“, „Рок Радио“, „Въпрос на време“, „Злостър“, „М-р Бийн“ и др.

Нямам думи, за да опиша идеалният начин, по който са подбрани актьорите – аплодисменти за екипа, който ги е избирал. Както кастингът на „Приятели“ няма грешка, така и тук – точните хора, на точното място, за точния филм. Героите не са идеални, красиви или съвършени, те са реални, истински и достъпни. Личи си, че актьорите са се влюбили в ролите си и са им се отдали напълно. Химията направо наелектризира. Ема Томпсън споделя, че зад една от емоционалните си сцени е почерпила вдъхновение от личния си живот и от нараняването й от един близък до нея човек. Андрю Линкълн сам подготвя един от реквизитите във филма в една от най-паметните му сцени. Някои от актьорите са известни преди този филм и просто затвърдиха статута си на звезди, за други – това беше скок в професионалното развитие.

Наистина любов разказва познати истории с нов глас. Зрителите са въвлечени в емоцианлния свят на героите и изживяват с тях както радостните, така и тъжните мигове. Това не е просто романтична история за любовта между един мъж и една жена, това е филм за любовта в най-различните й проявления – между родители и деца, между братя и сестри, между приятели, между влюбени гълъбчета, между непознати. Посланието е кратко и ясно – любовта (както и Коледа, ще каже Бил) е навсякъде около нас!

Искам да обърна и специално внимание на саундтрака на филма. Рядко има такова попадение в десетката. Мога да го слушам отново и отново. Харесва ми топлия и богат тембър на Джони Мичъл, китарата на Сантана, нежността на Бийч Бойс, гърл включването на Шугър Бейбс и разбира се – Бил Най и отвратителния му кавър на Love is all around. Музиката не е просто фон, тя е част от актьорския състав. Не мога да си представя определени сцени, без в главата ми да зазвучи съответната песен.

Сигурно има хора, които не са гледали филма. Наистина любов не е лигав, нито захаросан. Харесва се в еднаква степен на млади, стари, жени, мъже и тн. Срещала съм хора, които не го долюбват – те си имат своите доводи, но дори те не го анатемосват като ужасен или негледаем. На други – вече просто им е писнал, защото се превърна в коледна класика през последното десетилетие. Аз все още не съм му се наситила и обичам да си го припомням. Приятни последни приготовление преди празника и не забравяйте – любовта е около нас!

Може да видите и:

22 декември: Ваканцията /The Holiday (2006)

10 декември: Коледа в Кънектикът/Christmas in Connecticut (1945)

6 декември: Бяла Коледа/White Christmas (1954)

Едно мнение за “23 декември: Наистина любов /Love Actually (2003)

Коментари са забранени.