24 декември: Животът е прекрасен /It’s a Wonderful Life (1946)


Оценка в IMDB: 8.6

Оценка в Rotten Tomatoes: 93% (критика) vs. 95% (фенове)

Оценка Cinema Sistars: 7/7

Весела Коледа на всички! Не си мислете, че пропуснах последното си прозорче, напротив – насладих се на моята коледна черешка. За мен Животът е прекрасен е най-хубавия коледен филм. Той е напълно различен от Наистина любов, който също държи класацията, но в по-романтична посока. Това е една черно-бяла класика от 1946 г., която дълго отбягвах от безкрайните топ листи с най-добри коледни филми. Не вярвах, че може да е чак толкова емблематичен, а и си мислех че е просто насилена американска класика като „Коледна история“ (ужасно скучен филм за мечтата на едно момченце да има пушка). Грешах и го осъзнах преди няколко години, когато гледах Животът е прекрасен за първи път. Това не е просто коледен филм, това е човешки филм. Това е лента, която те повежда в свят – далечен и близък, предизвиква емоциите, усмивките и сълзите ти, за да те остави разсъждаващ над толкова много житейски въпроси.

Сюжетът на Животът е прекрасен започва в коледната нощ с молитвите на много хора за живота на един мъж на име Джордж Бейли (Джеймс Стюарт, „Прозорец към двора“). Този човек е решил точно на този ден да сложи край на живота си. Молитвите се пренасят в пространството и достигат до Бог и до Йосиф, които решават да отвърнат на отправените към тях молби за живота на този човек и да изпратят ангел, който да го отклони от намерението му – Кларънс (Хенри Травърс, „Невидимият“). Както казват и във филма, този божи служител не е от най-умните, но притежава нещо безценно – вярата на дете – простичка и изключително силна. За да стане ясно както на ангела, така и на зрителите защо живота на Джордж Бейли заслужава да бъде спасен, филмът ни понася на ретроспективно пътешествие сред най-важните мигове от този житейски път. Пътешествието ни запознава с най-различни герои – братът на Джордж – Хари (Тод Карнс), любимата му – Мери (Дона Рийд, „Шоуто на Дона Рийд“) и неговия антагонист – г-н Потър (Лайънъл Баримор, „Свободна душа“). Ако Кларънс изпълни задача си и успее да убеди Джордж да не се самоубива – той ще заслужи крилата си.

Режисьор на филма е Франк Капра, известен и с класиката – „Това се случи една нощ“. Той участва и в създаването на сценария, редом с Франсис Гудрич, Албърт Хакет, Джо Стърлинг и Филип Ван Дорен Стерн. Действието се развива на фона на бурни исторически събития като Голямата депресия и Втората световна война. Животът е прекрасен се състои, както казва Шрек, от пластове, като лука. Разлистваш най-горните, а отдолу се появяват нови и нови. Първото, което ми направи впечатление веднага е оригиналната идея. Един човек иска да сложи край на живота си навръх Коледа! Веднага изникват въпроси – кой е той, защо, как, какво ще стане, как ще се намеси ангела и тн. Филмът не ни въвежда леко в сюжета, а ни удря с чук и още първите сцени катализират събитията в историята.

Втората причина да се влюбя във филма е ценностната система, която ни представя на екрана. Присъстват дълга, отговорността, поставянето на другия пред теб, любовта, загрижеността, семейството, работата и още толкова много. Зрителят се пренася във време, когато мъжете са носели шапки, не са били мачовци, а кавалери, а дамите не са били ботоксни, а естествени и изтънчени. Това е епоха, в която жените извезмат на гоблен романтичните моменти в живота си. Аз самата съм далече от тези възможности, но силно им се възхищавам.

Третото, което трябва да се отбележи за Животът е прекрасен е комбинацията между забавен диалог и важни послания, които бликат в сценария. Закачките между мъжете и жените са леки, но никак не са невинни. Все пак, която и година да е, когато един мъж държи халата на една дама, а тя е в неудобна позиция, това е една доста интересна ситуация, откъдето и да го погледне човек. Пак намирам, че по това време са били доста освободени за определени неща – в думите и в отношенията между половете и расите.

Четвъртата причина някой да гледа Животът е прекрасен е просто чудесния актьорски състав. Ах, Джеймс Стюарт! Елегантен, симпатичен, закачлив, излъчващ невероятна харизма. С екранната му партньорка – Дона Рийд имат така естествена химия помежду си. А тя е просто очарователна. Истинска дама, с голямо сърце и буден ум. Има трогателни сцени, в които актьорите така естествено играят, емоциите им са толкова реални, че сякаш можеш да ги докоснеш. Различните поколения във филма си партнират чудесно.

Ще се спра само и на петата причина да потърсите и да изгледате този филм, а тя е – стойността на филма. Когато една лента не просто ти отвлича вниманието за два часа, а те подлага на такъв екранен водовъртеж, че след това разсъждаваш с часове над отделни сцени, проблеми и сюжетни разкрития, тогава става дума за изключителен филм. Животът е прекрасен е точно такъв. Разсъждавах за съдбата на Джордж Бейли, чудех се аз как бих постъпила, мислех за тежките решения, които многократно трябваше да взима. Бях напълно въвлечена в историята, а не просто страничен наблюдател. Въпреки това не става дума за сълзлив сюжет, филмът докосва без да те кара да си изплачеш очите.

Някои от вас може би са гледали „Ефектът на пеперудата“ (ако не са – силно препоръчвам), който в най-общи линии показва как животът на един човек може да опропасти живота на други хора, Животът е прекрасен е пълната му противоположност. Неговото послание е как животът на един човек докосва живота на много други и то по един прекрасен начин – за добро! Надеждата, позитивността, любовта, ценностите са най-силните качества на този филм. Те са причините той да се утвърди като класика! Няма значение през коя година и на каква възраст го гледаш, защото ядрото му, неговото туптящо сърце е извън времето. Животът е прекрасен е за всяко поколение, може би в днешното цинично време той носи особена тежест.

Краят на 80-те години имаше движения за оцветяване на старите филми, тогава Джеймс Стюарт, наред с други големи имена от златните години на Холивуд, излезе в защита определени филми, сред които и Животът е прекрасен, да останат черно-бели. И е абсолютно прав- това е част от чара на филма. Това е все едно да сложите гащета на ангелите на Ботичели. Филмът е чудесен такъв, какъвто е. Препоръчвам с две ръце Животът е прекрасен. Един от най-красивите моменти, с който винаги ще помня тази история е идеята, че всеки път щом се чуе звънче, значи някой ангел получава крилата си.

С това моето коледно филмово пътешествие приключи. Догодина пак! Има толкова много празнични филми, а и нови излизат всяка година. Тази успях да видя две класики, които бях пропуснала – „Бяла Коледа и „Коледа в Кънектикът“. Харесах много един телевизионен филм на Нетфликс – „Коледни хроники“. Смях се като дете на „Артър Кристмас“, а сърцето ми стопли „Коледата на Анджела“. Насладих се и на утвърдени коледни must-watch филми като: „Чудото на 34-та улица„, „Сам вкъщи“ 1 и 2, „Ваканцията„, „Наистина любов“ и „Животът е прекрасен“. Имам любими и за следващата, което не означава, че няма пак да посегна към моя топ три! Весели празници!