ABC Actors


Нова година, нов късмет, ново начало, нови идеи за резолюции. Не знам как е при вас, но по принцип на мен ми хрумват куп идеи, но също така куп обстоятелства застават на пътя на реализирането им. Да завърша коледното си предизвикателство с филми за мен беше голямо постижение. Не само защото изгледах 24 филма само за 1 месец, но и защото успях да осъществя една своя мини-мечта – да си създам страхотен филмов коледен дух.

Филмите са моята страст, още от малка, още от мига, когато видях „Уилоу“ на голям екран, но има моменти, когато натовареното ежедневие ме откъсва далече от тях. Улавям се, че все по-рядко ходя на кино, често ме мързи дори да изгледам филм на компютъра, а просто връщам на архив каквото са давали през последните дни и гледам едно и също.

Едно натоварено предизвикателство като коледното няма да свърши работа, защото си знам, че в рамките на цяла година няма да мога да го изпълня – има задачки, деца, празници, почивки, работа и какво ли още не. Все пак това, с което се захвана искам да ми носи удоволствие и разтуха. Също така не искам просто да изглеждам някакви филми, както се получи с някои коледни, които с ръка на сърцето – едва преживях. Кръвната ми захар още е висока!

Така на първи януари, със списъка с моите скромни новогодишни решения, се озовах в една никаква ситуация. Да измисля цел, която хем да е постижима, хем качествена, хем филмова, хем да има някаква структура, за да не се изгубя в кино океана. Зарязах мисленето и се обърнах към един от любимите си начини за разтуха – трейлърите. Признавам, пристрастена съм към тях, мога да ги гледам всеки ден, обичам да им се наслаждавам на голям екран преди прожекция. Заредих своя наркотик и почнах да ги гледам на конвейр. Стигнах до новия трейлър на „Азбучни убийства“ на ВВС. Хрумна ми идея! А ето и новото ми филмово новогодишно решение:

ABC actors“ (букв. Азбучни актьори). В рамките на 1 година да доопозная творчеството на 26 актьора/ актриси, които харесвам. Може би за някои от буквите ще трябва просто да се примиря, че съществуват хора с такива имена, но ще го мисля като стигна дотам. Ще уточня и следното – няма значение дали малкото име или фамилията започва със съответната буква. От малка любимото ми число е пет, затова ще са по 3 филма за всеки актьор. Ще бъдат все филми, които досега не съм гледала.  Йеее! Сега идва трудната част – мнооого са актьорите/актрисите, които харесвам дори ако ги разделя по букви. За тази цел ще се нужда от помощ. За всяка буква ще пускам гласуване във фейсбук групата „Време за филми“. В рамките на 2 дни хората ще дават своя глас – кой актьор/са да избера за съответната буква, а след това – аз ще имам пълна свобода на избор на заглавията. Разбира се, ще споделя всичките си виждания, впечатления, преживявания по време на това лично предизвикателство. Така само ще умножа удоволствието от проекта!!! Приключа ли с един актьор – преминавам към следващо гласуване и така докато и когато го изпълня. Според мен някои месеци ще са по-силни, докато други – едва ще намирам сили и време. Но пък става дума за цяла година и може би ще се получи.

Здравей 2019 г! Здравейте мили 26 творци, чиито филми ще изгледам! Здравейте приятели, които ще ми помогнете и ще подкрепите избора ми!

Започваме с „А“…

Поглед назад:

Очаквайте скоро! Christmas Movie Advent Calendar

2019, 2020 и бъдещи Холивудски проекти

В началото беше идеята…