The Bounty (1984)


ABC Actors – Антъни Хопкинс

Оценка в IMDB: 7.1

Оценка в Rotten Tomatoes: 82% (критика) vs. 72% (фенове)

Оценка Cinema Sistars: 6/7

екранизация по романа „Капитан Блай и Г-н Крисчън“ на Ричард Хоу 

Още от малка обичам да гледам филми с кораби, пътешествия, пирати, приключения и открития. Едно от любимите ми анимационни филмчета беше „Пиратите от Тъмните води“. Като видях, че има филм за експедиция с участието не само на сър Антъни Хопкинс, но и на още много прекрасни и талантливи актьори, веднага трябваше да поправя пропуска си и го включих в своя проект ABC Actors.

Става дума за една лента от 1984 г. – The Bounty/ Баунти. Филмът е не само по действителен случай, но едновременно с това е екранизация по романа на Ричард Хоу – „Капитан Блай и Г-н Крисчън“. Историята е толкова известна и популярна, че това не е единствената книга по нея. Още от 1831 г. започва да излиза художествена и документа литература по случая. Киното също не остава равнодушно към интригуващата история. Всъщност, филмът с Антъни Хопкинс е последната екранизация по историята. Първата датира още от 1916 г. Преди сър Хопкинс в обувките на капитан Блай са били Чарлз Лотън (Личният живот на Хенри VIII) и Тревър Хауърд (Третият човек). Мел Гибсън влиза в кожата на другото главно действащо лице – г-н Крисчън Флечър. Преди него тази роля е била изиграна от звезди като Ерол Флин (Приключенията на Робин Худ), Кларк Гейбъл (Отнесени от вихъра) и Марлон Брандо (Апокалипсис сега).

Действието във филма „Баунти“ се развива в края на XVIII в. Историята започва с привикването на лейтенант Уилям Блай (Антъни Хопкинс) в адмиралския съд във връзка със загубата на кораба „Баунти“. Основно чрез ретроспекция се предава целия сюжет, които ни връща в спомените на капитана, като от време на време лентата се връща към самия процес. В навечерието на 1789 г. лейтенант Уилям Блай е назначен за капитан на кораба „Баунти“, чиято мисия е да отиде до Таити, откъдето трябва да се сдобие с ценен за британците плод – „хлебно дърво“ и да занесе известен брой екземпляри в Ямайка, които да послужат за изхранването на работниците. За втори по ранг на кораба е назначен адмирал Хууд (Даниел Дей Луис, Бандите на Ню Йорк). Самият Блай избира свой доверен човек и близък приятел за помощник на адмирала – Крисчън Флечър (Мел Гибсън, Патриотът). Корабът потегля както е предвидено, като по пътя екипажът среща някои трудности при опита да се премине нос Хорн. Неуспехът от преодоляването на нос Хорн, което е мечта за Блай, кара капитана да смени своя втори по ранг и на мястото на Хууд, той поставя Флечър. В крайна сметка корабът успешно акостира в Таити. Сюжетът се доразвива на този остров, показва културните връзки между цивилизацията и диваците, представя отношенията между членовете на екипажа. По-нататък се разгръща в по-бурни събития и премеждия за героите в историята.

Няма как да не отбележа прекрасния екип, който прави филма изключително добър. Режисьор на лентата е Роджър Доналдсън (Коктейл). Двадесет години по-късно същият отново работи с Антъни Хопкинс във филма „Най-бързият мотор“. Сценарият е поверен на Робърт Болт, разказал ни истории като „д-р Живаго“ и „Мисията“. Музиката е поверена на Вангелис и допълва за напрежението, в някои сцени. Освен сър Хопкинс, Гибсън и Дей Луис в „Баунти“ участват още прекрасни актьори като сър Лорънс Оливие (Хамлет), Едуард Фокс (Денят на Чакала), Лиъм Нийсън (Нел), Бърнард Хил (Властелинът на пръстените), Фил Дейвис (Вера Блейк) и др. В някои филми, да не кажа предимно американски, събирането на толкова известни актьори изиграва лоша шега, но това не е случая с „Баунти“. Всички са толкова добри в ролите си! Мел Гибсън не се дава на харизмата и силното присъствие на Хопкинс, а играе на неговото ниво. Потапянето в образите е много реалистично, има една сцена, в която Антъни Хопкинс е така ядосан, че наистина почервенява от яд. Има динамика, химия, взаимодействие между героите. Актьорската игра е истинско удоволствие за зрителя.

В „Баунти“ няма много кръвопролития, гнусни или скандални сцени, няма и батални епизоди. Действието се движи по реалните събития и има своя динамика, задавана от персонажите. Героите са пълнокръвни и техните характери не са „черно“/ „бели“, „добри“ и „лоши“. Такова разделение липсва. Персонажите са човешки, те не са идеални, подвластни са на своите тъмни страни. Те могат да са цивилизовани, начетени и почтени, но също така могат да бъдат изкушени от завист, главозамайване, власт и какво ли още не. Антъни Хопкинс прави силна роля, която обаче остава настрана от светлините на прожекторите и този филм не получава награди от критиката, даже не успява да възвърне вложените средства.

Филмът „Баунти“ е интересен и от историческа гледна точка. Той показва комуникацията между Англия и т.нар диваци в Таити. Има и любопитни факти като този, че кралят на Таити е смятал капитан Кук за безсмъртен или че все още има наследници на Флечър на островите Питкерн. Корабният живот също е представен доста реалистично – бойно кръщение във водата при преминаване на Екватора, музика и танци за разпускане, дисциплина, правила и наказания, различията в ранговете, които могат да бъдат забелязани дори по време на хранене.

„Баунти“ не е еднопластов филм за противоборството между един капитан и неговия пръв помощник. Той обхваща историята, културата и социалната структура в рамките на едно затворено корабно общество по време на дълго пътешествие. Отново пробуди в мен разсъждения във връзка с човешката психология и поведение. Отново се замислих колко тънки са границите между приятелство и вражда и между уважение и пренебрежение. Ако харесвате Антъни Хопкинс и обичате филми по действителни случаи, особено на морска тематика, то „Баунти“ определено си заслужава. Лично на мен много ми хареса и ми беше интересен от първия момент, когато се чу музиката на Вангелис до финалните надписи. Продължавам нататък да запълвам празнините в своята кино култура.

Може да видите и:

84 Charing Cross Road (1987)

ABC Actors

Наградите Златен Глобус 2019 – победителите