Месец февруари – в настроение за Оскари


Аз бавничко си движа проекта ABC Actors и се забавлявам с новините около сезонът на филмовите церемонии, където едни и същи актьори и заглавия печелят различни по форма статуетки,. По същото време две от родните телевизии, както всяка година, тематично са решили да почетат този сезон и са посветили филмовата си програма на наградите „Оскар“. Това е прекрасно и много ми харесва тази тенденция, която добре, че засега се задържа. Поне докато не направят анти-песен, както стана с Коледа и това доведе до секване на коледни филми преди големия празник (за сметка на това и сега може да гледате тв филми за Добрия старец по почти всяка родна медия). Но докато проклятието на Коледа не ги сполети, февруари ще бъде посветен на филмите, удостоени с „Оскар“, някои от които си заслужават да бъдат гледани отново и отново.

Началото на месеца реших да се запозная по-отблизо със заглавията, които Кино Нова и БТВ Синема ще представят.

Първото, което прави впечатление е, че филмите по Кино Нова са по-добре представени на сайта. Над всеки в горния ъгъл има дата, а в долния – час, така че не се налага да цъкаш по няколко пъти, за да достигнеш тази базова информация. На БТВ Синема изобщо не е така. Първо, когато клипнете на „Месец на Оскарите“ сайтът ви отвежда в 2018 г. (самата аз се заблудих) и ви показва стара програма. За да се осведомите за новата трябва доста да ровите на сайта или най-добре – отидете на фейсбук страницата на телевизията и оттам следвайте линка. Когато стигнете до въпросната информация ще видите, че тя е представена също добре, както на сайта на Кино Нова.

Оставям настрана техническите подробности и се съсредоточавам върху самата програма. Веднага искам да поздравя екипите и в двете телевизии, защото са подбрали чудесни заглавия. Въпреки това не мога да не отбележа, че Кино Нова имат много повече заглавия и бих казала – по разнообразни. Миналата година БТВ синема имаха ретро филма, тази с нищо не се различават от оскаровата програма на техния опонент. И двете телевизии залагт на добре позанти заглавия, няколко премиери и анимации. Бих казала – скука, може да има някаква тематичност или отново по-рядко представяни заглавия, но явно на двата телевизионни екипа не им се е занимавало да мислят много разнообразно.

Третото, което искам да отбележа е конкретният подбор на заглавия. Да, отново има такива, които повечето сме гледали неведнъж, но това са стойностни филми, има както екшъни, така и романтични, т.е – за всекиго по нещо. Има едно „Но“ – не включвайте в такива тематични месеци големи трилогии/ четирилогии и не знам колко част-логии, чийто сюжет е силно обвързан. Конкретният пример е с „Хобит“, който можеше да бъде заменен с друго заглавие в програмата на Кино Нова ( и без това имам чувството, че Властелинът, Хобит и Междузвездни войни ги дават постоянно по телевизията) и „Шерлок Холмс“ в програмата на БТВ Синема. Продължавам тази мисъл и с факта, че когато един филм е даван наскоро по съседна медия – не е нужно да го повтаряте. Както е случай със „Зоотрополис“, който вече мина около Коледа. При положение, че има толкова много анимации, голяма част, от които носители на Оскар – наистина, не е нужно. Въпреки премиерите по двете телевизии, остава усещането, че програмите им са все едни и същи.

Какво бих препоръчала: абстрахирам се кой филм по коя телевизия го дават и ще дам само заглавията, които за мен са страхотни и затова се надявам повече хора да ги гледат, ако все още не са:

Кино Нова: Лунатици, Камшичен удар, Игра на кодове, Чудо, Английският пациент, Смелата Ваяна, Огледало с две лица, Телма и Луиз, Четири сватби и едно погребение, Безсъници в Сиатъл, Мизъри, Артистът, Джанго без окови, Ах, този джаз, Отблизо, Колкото толкова, У дома през август, Зоотрополис, Добрият Уил Хънтинг

БТВ Синема: Реката на тайните, Гладиатор, Топ Гън, Теория на всичко, Момичето от Дания, На всяка цена, Титаник, Извън Африка, Съдията, Непростимо, Как да дресираш дракон 2 (ето отново – защо втората част!?!), Беднякът милионер, Шерлок Холмс

Ако трябва да бъда честна, програмата на Кино Нова е по-интересна от тази на БТВ Синема. Вторите залагат на прекалено превъртани заглавия. Пак казвам – филмите са прекрасни и съм ги отбелязала, но не знам дали е останал човек, който да не е гледал „Титаник“ или „Гладиатор“. По-скоро го отдавам на липса на въображение в заглавията.

Най-хубавото е, че както се вижда има не малко заглавия в различни жанрове и всеки ще открие по някой интересен или такъв, който не е гледал досега.

Радвам се, че се очертала толкова приятна филмова програма.

Вижте още:

Оскари 2019 – пълен списък на номинациите

Награди „Златна малинка“ – номинации

Наградите Златен Глобус 2019 – победителите