Third Star (2010) – Трета звезда


ABC Actors – Бенедикт Къмбърбач

Оценка в IMDB: 7.6

Оценка в Rotten Tomatoes: 47% (критика) vs. 84% (фенове)

Оценка Cinema Sistars: 5/7

 

Вечер е, навън сякаш е пролет, а аз скролвам из филмографията на Къмбърбач. Само ще отбележа, че като оставя настрана комиксовите екранизации и анимациите (които съм изгледала), този актьор подбира все тежки, театрални или задълбочени проекти. Ще се съгласите, че човек не всеки ден е в настроение за драма. Но няма как – проектът си е проект и вниманието ми бива привлечено от едно заглавие. Годината, когато изгрява звездата на Къмбърбач в сериала „Шерлок“, той получава първата си главна роля в един не особено популярен филм – Third Star (2010)/Трета звезда. С неговата природна изтънченост, артистична душа и излъчване на писател, не е чудно, че един от продуцентите настоява той да се въплъти в главната роля.

„Трета звезда“ разказва историята на Джеймс (Бенедикт Къмбърбач), който е на 29 години и е болен от рак. Болката е непоносима, грижите около него са му дотегнали и той иска от своите най-близки трима приятели – Дейви (Том Бърк, „Само Бог прощава“), Бил (Адам Робъртсън, „Американски наемен убиец“) и Майлс (Дж. Дж. Фийлд, „Земята на Джейн Остин“) да предприемат едно пътуване до Барафъндъл Бей – най-любимото му място на земята. Дейви е добра душа, останал е безработен и през последните години се е включил в грижите около болния. Бил е весел по нрав добряк, който е в дългогодишна връзка, която никой не одобрява. Майлс през последните години се е отдалечил от Джеймс. Той е имал баща, починал от рак и е мечтал да стане писател, но така и не е завършил книгата си. Това е история за пътуването на четирима мъже, за тяхното силно приятелство, за леките усмивки, дори в най-тежките моменти и за искрените сълзи, които издайнически се появяват, за да дадат глас на душите им.

Има не малко филми, които третират болестта рак и влиянието, което тя оказва върху живота на болния и на обкръжението му. Нетипичното за „Трета звезда“ е, че той не е сълзлив или трогателен прочит на тази тема. Трудно могат да избият сълзи като при гледане на „Вината в нашите звезди/ The Fault in Our Stars“ или „Незабравимата/ A Walk to Remember“, не е и ужасно тежък като „Да умреш млад/ Dying Young“ или „Нещо истинско/ One True Thing“, но и със сигурност не е невероятен и навяващ на дълбоки размисли като „Животът ми без мен/ My life without me“. „Трета звезда“ е добър филм, но не е запаметяващ. Режисьор на лентата е носителката на „БАФТА“ за късометражни филми – Хати Далтън. Отбелязвам нейната тясна сфера на работа, тъй като това е първият й пълнометражен филм. Освен това тя подхожда към сюжета с прецизност, залага на малките детайли и се заиграва с начина на заснемане, тъй като вкарва сцени, заснети от любителската камера на героите.

В „Трета звезда“ някои моменти са представени на зрителя като картини: приятелите, които задружно бутат количката на болния си другар, четиримата застанали на брега на залива, полетът на едно бяло перце. Това са красиви кадри, които правят впечатление и добавят към удоволствието от гледането. Това е единственият сценарий за игрален филм към момента, дело на Вон Сивел. Той се справя много добре, тъй като лентата третира една наистина ужасна болест, но по един непринуден начин. Няма прекалено дълбоки, самосъжалителни или дотягащи сцени. Няма и несериозност или лекота, които биха били неприсъщи за такъв сюжет. Историята е някак обикновена, реална и интересна, без да има залитане в каквато и да е крайност.

Актьорският състав на „Трета звезда“ е прекрасен. Всеки един от четиримата приятели е интересен, носи своя емоционален багаж и се бори за вниманието на зрителя. Бенедикт Къмбърбач определено се откроява. Това не се дължи на допълнително екранно време или на дълги монолози, а на самата му игра. Той е изтънчен, замислен, нещастен, ядосан, усмихнат, въобще успява да изрази цяла палитра от емоции. Освен четиримата другари, други персонажи почти липсват. Това е естествено, защото е история само за един тесен кръг от хора, обединени от обичта си към свой близък приятел.

Както казах и по-горе, „Трета звезда“ е хубав филм и се радвам, че го гледах. От една страна самата история е интересна, от друга – беше ми любопитно как се е справил с първата си главна роля Къмбърбач. Още едно камъче в моето малко проектно съкровище и поглед напред към трети филм от филмографията на Бенедикт.

Вижте още:

Stuart: A Life Backwards (2007) – Стюарт: Един живот отзад напред

The Song of Lunch (2010)/ Обедна песен

84 Charing Cross Road (1987)

Едно мнение за “Third Star (2010) – Трета звезда

Коментари са забранени.