Как да си дресираш дракон: Тайнственият свят/ How to Train Your Dragon: The Hidden World (2019)


Оценка в IMDB: 8.0

Оценка в Rotten Tomatoes: 98% – и от фенове и от критика

Оценка Cinema Sistars: 7/7

Обожавам да гледам анимации, да не говоря, че често те имат много по-дълбоки послания и много повече истинско чувство за хумор от игралните. Нямах търпение да гледам третата част от поредицата – Как да си дресираш дракон. Още, когато преди 9 години излезе първата част бях очарована от тази викингска приказка – красиви гледки, великолепен дракон, който е пълно копие на котарака ми, саундтрак, който те пренася в други времена, куп забавни моменти и послания за разбирателство, приемане на различните и прошка. Третата част излезе и в прекрасна компания почти веднага бях сред първите в киносалона.

Трудно се правят поредици, защото трябва да следиш всички части да не отстъпват една на друга. Сега често се срещат продължения – трилогии, тетралогии и не знам колко логии. Някои са добри, други се чудиш защо продължават да бъдат финансирани. Добрата новина е, че при анимациите този подход е успешен, засега почти винаги (изключвам някои малко странни продължения като това на „Малката русалка“ и „Книга за джунглата“). Имах си своите резерви, защото втората част от тази викингска приказка не ми хареса колкото първата, може би защото героят на Джаред Бътлър загива или просто не разбирах как може една майка да изостави за толкова дълго детето си. Както и да е – втората за мен остави въпросителни и имах някои съмнения относно третата част, въпреки че трейлърът беше доста обещаващ. Тези мои чуденки изчезнаха напълно още в самото начало на филма, защото третата част определено е страхотна и много интересна!

Как да си дресираш дракон 3: Тайнственият свят завършва трилогията за Хълцук (Джей Барушел, „Чиракът на магьосника“), неговият верен другар – Нощния бяс (и двамата са крале на своя си вид) и техните приятели. В тази част вождът на Бърк и Беззъб трябва да приемат ролите си и да станат истински лидери, разбира се изправяйки се пред трудности в лицето на ловци на дракони като злия и безскрупулен Гримел (Ф. Мъри Ейбрахам, „Амадеус“). Подпомогнат от клана си, Хълцук се отправя на дълго пътешествие в търсене на скрития свят на драконите, където според него най-после всички ще бъдат в безопасност и ще могат да заживеят заедно.

Сред известните личности дали гласовете си за филма са още – Америка Ферера (Грозната Бети) като Астрид, Кейт Бланшет (Елизабет) като майката на Хълцук, Джерард Бътлър (300) като бащата на главния герой, Кит Харингтън (Джон Сняг от „Игра на тронове“) като Ерет и др. На български, слушаме познатите гласове на Стоян Алексиев (Откраднат живот), Владимир Зомбори (озвучава Очилатия смърф, Луи в „Патешки истории“), Татяна Етимова (гласът й ни е познат от София Първа и Велма от „Скуби-Ду“) и др.

Без излишни думи – филмът е прекрасен! Той носи духа на легендите, улавя малките и прекрасни моменти на любов, приятелство, дълг и съзряване. Великолепна част, която поставя черешката на тортата на тази викингска сага. Приключението не завършва без проронени сълзи и не е лигаво или захаросано. Това е истинско удоволствие и потапяне в свят на дракони, премеждия и всичко това – на фона на прекрасен саундтрак.

Дали го препоръчвам – да!!! Иска ли питане! С две ръце и с два крака! Дали ще се забавлявате? Оооо да, както знаете в тази част се появява една бяла красива половинка и любовното им ухажване е просто неописуемо сладко и забавно. Дали е за възрастни? И тази част, както и останалите е за всички възрасти – малки, големи, тийнейджъри, въобще за всеки, който обича красивите истории. Дали има скучни моменти? Изобщо не забелязах такива. Историята ме погълна от първата секунда и ме държа дори след края на финалните надписи. Как да си дресираш дракон 3: Тайнственият свят е чудесен – приятно гледане!

Вижте още:

Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд/ Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald (2018) или Джуд Лоу и Джони Деп – неочаквано добра комбинация

Dumbo/ Дъмбо 2019 – слончето, което може да лети

3 бъдещи анимации – 3 ревюта на трейлъри