Manifesto (2015) / Манифесто


ABC Actors – Кейт Бланшет/ Cate Blanchett

Оценка в IMDB: 6.7

Оценка в Rotten Tomatoes: 76% (критика) vs. 54% (фенове)

Оценка Cinema Sistars: нямам

За първи път видят филма като реклама на билбордове и като част от един от филмовите ни фестивали. Реших, че ще е интересно да го включа в проекта ABC Actors.  Manifesto (2015) / Манифесто излиза през 2015 г., но голямата му премиера се осъществява 2 години по-късно по време на фестивала Сънданс. Творецът зад него, който е отговорен както за сценария, така и заснемането на лентата е Джулиън Розенфелд. Завършил архитектура, този режисьор е известен със своите визуални импровизации, които варират от документално до театрално представяне на сюжетите. Неговите творби се излагат в различни галерии, включително и в МОМА (Музей на модерното изкуство, Ню Йорк). Негова муза и център в Манифесто е прекрасната Кейт Бланшет.

Манифесто няма сюжет, това не е стандартен филм, а артистична творба. Няма диалози, основава се на лозунги, монолози, речи, слова, размисли. Няма актьори, на моменти се усеща една пустота. Все едно светът е изпразнен и само отделните герои съществуват в него, вероятно с цел подсилване на ефекта върху зрителя. Филмът няма хубав саундтрак, даже бих казала, че музиката нарочно е принизена до звуци, напомнящи возене в асансьор.

Манифесто се състои от 13 герои, 13 сегмента от по 10-тина минути. Във всеки един от тях се оповестява манифест на известно политическо или творческо течение. Започва се от Енгелс и се стига до Ларс фон Триър и неговата Догма 95. Освен тях успях да откроя още вижданията на Кандински и Гийом Аполинер, за останалите си признавам – чух ги за първи път и трябваше впоследствие да проверя към кои творци се отнасят. Имам да направя още едно признание, от 13-те не гледах 1 сегмент – този на кукловода, защото имам фобия от кукловоди и вентролози.

Един от факторите, който трудно би могъл да се определи е по кое време се развиват отделните сцени. Дали са в различни времеви периоди или са само съвременни? Архитектурата също има специфична роля във филма, вероятно поради естествения интерес на автора към нея. Начинът на снимане е много интересен и сякаш Розенфелд се е опитвал да създаде картини, скрити в лентата: кадър в дълбочинна перспектива на работата във финансовата борса, цветни спирали, семеен портрет, сиви и бездушни сгради, танц в бяло и много други. Всяка част започва с бавно приближаване на камерата към човекът обявяващ манифеста. Режисьорът ни представя стъпка по стъпка обстановката и ни води право към персонажа, който синтезира съответното течение дали чрез монолог, траурна реч или откъслечни мисли.

Безспорно Манифесто се гради само върху един център и това е Кейт. Тя се превъплъщава в 13 персонажа, мъже и жени, всеки различен, всеки характерен, като се започне от скитник, през хореограф до начална учителка. 13 различни образа, които биха затруднили и най-добрите актьори, но сякаш за нея са лесни превъплъщения. Тя се потапя напълно във всеки един герой. Зрителят вярва, че тя е и леко надрусаната пънкарка, и отрудената самотна майка, и телевизионната водеща. Тя е всички тези хора, тя е всички тези течения. Тя е произведението, чрез което авторът ни представя своите виждания. Уникална е! Не че някога съм се съмнявала в безспорния й талант, но тук тя показва, че може да е всеки. В една от сцените – тази на пуританската майка – тя играе заедно със семейството си – тримата си сина и съпруга си. Което прави филма още по-личен за нея.

Вероятно Кейт е била привлечена от възможността да разкрие своите заложби в толкова широк спектър от персонажи и да заснеме филм само заради самото изкуство. Това не е лента за широката общественост и това е ясно показано от режисьора. Дали обаче е моят тип творба, това е друг въпрос. Оценявам филма като вид творческо преживяване, но той не ми хареса, защото не е моето усещане за изкуство. Просто не е моето нещо. Както трудно гледам постановки в Сфумато и изобщо не понасям картини, плод на формализма и футуризма, така и не мога напълно да оценя филми като Манифесто. Казвам го с ръка на сърцето. Много лесно мога да седна и с една псевдо артистична въздишка да кажа как този филм ми е отворил очите, дал ми е храна за размисъл или че за мен само подобни ленти представляват истинско изкуство. Това би било пълна лъжа и съм се наслушала и нагледала на кинокритици и блогъри, които го правят. Затова моята кратка оценка – това е интересна кино творба, която вероятно ще бъде оценена от някои хора, но на мен не ми хареса като цяло. Въпреки това имам невероятно силни впечатления от метаморфозите на Кейт.

Вижте още:

Brexit: The Uncivil War (2019) – Брекзит

The Song of Lunch (2010)/ Обедна песен

84 Charing Cross Road (1987)