Carol (2015) / Каръл


ABC Actors – Кейт Бланшет/ Cate Blanchett

Оценка в IMDB: 7.2

Оценка в Rotten Tomatoes: 94% (критика) vs. 73% (фенове)

Оценка Cinema Sistars: 6/7

екранизация по едноименния роман

Има една естествена изтънченост в излъчването на Кейт Бланшет. Не че не може да влезе в главата и образа на всякакви персонажи, Манифесто е прекрасен пример за това, но когато сценарият дава воля на царствената й осанка се получава просто перфектно. Кейт блести като скъпоценен камък в „Каръл“, заедно с Руни Мара („Момичето с драконовата татуировка“). Това е един прекрасен дует, сработил се съвсем естествено и представят на зрителите една история, която макар художествена, може и да е била реална. Разказът е личен, камерата набляга на детайлите, а Кейт е просто идеална.

Действието в „Каръл“ се развива през 50-те години в Щатите. Време, когато все още човек не може да е напълно открит за истинската си същност. Всичко започва с една случайна среща между Терез Беливет (Руни Мара), която продава играчки в голям универсален магазин и Каръл Еърд (Кейт Бланшет), която е заможна дама, търсеща коледен подарък за дъщеричката си. Двете идват от два напълно различни свята, дели ги не само социалната йерархия, но и възрастта. Каръл е в процес на тежък развод със съпруга си и е наясно със своите сексуални предпочитания. Постепенно двете жени се сприятеляват и зрителят става свидетел на това как се развива тяхната афера и как тя се отразява върху живота и на двете дами.

„Каръл“ е екранизация по едноименния роман на известната писателка на криминални романи Мери Патриша Хайсмит. Нейни творби са още „Непознати във влака“, „Талантливият мистър Рипли“ и „Двете лица на Януари“, всичките са били адаптирания за големия екран. „Каръл“ е по-различен роман и няма криминален елемент. Това е разказ за желанието да бъдеш открито себе си, да обичаш свободно и да те приемат такъв какъвто си. Не става дума за любовен триъгълник, макар съпругът на Каръл – Хардж (Кайл Чандлър, „Утрешен вестник“) да присъства и да е инициатор на голяма част от напрежението в сюжета. Това е любовна история с една деликатна еротика, която бавно води зрителя към забранения плод.

Режисьорът Тод Хейнс (Далеч от Рая), който е майстор на детайлите, движи камерата и героите си с лекота. Търсени са сцени с идеални жестове, с малки особености, с кадри тип картина или фотография. Изграждането на скритото и подтиснато напрежение е изключително добро: премерените движения с ръце, скритите и засичащите се в един миг погледи, маскираната тъга в очите и подтиснатото желание. Все детайли, които зрителят нетърпеливо очаква да излязат на преден план. „Каръл“ не е типичния еротичен филм. Липсва му остротата на „Първичен инстинкт“ и „Горчива луна“, някак по-невинно и постепенно се случват нещата, което ми напомня на начина на снимане на „Сирени“, а като сюжет малко на „Призови ме с твоето име“. Има надграждане, което е едно от качествата на филма. „Каръл“ има много номинации за различни награди, включително 6 за Оскар. Едни от най-големите му отличия са двете статуетки от фестивала в Кан – за изпълнението на Руни Мара и за прекрасния режисьор.

За мен и двете главни актриси заслужават не само номинации, но и награди. Всяка една от тях се превъплъщава в героинята си и се опитва да пресъздаде емоциите и мислите й – като се започне от жестовете и се стигне до действията. Кейт е неотразима. Елегантна, уверена, изтънчена, съблазнителна, като femme fatale от старите ленти. Накратко, толкова е изкусителна, че трудно може да й устои човек, без значение дали мъж или жена. Руни Мара е като кошута – с едни големи очи, която вижда поставения от ловеца трап, но все пак иска да влезе в капана.

Каръл“ е хубав филм, който не е динамичен и не претендира за неочаквани обрати. Действието е плавно, желанието нараства постепенно, поетапно се стига до финала на разказа. Това е любовна история без да носи гръмни хомосексуални послания или да превръща човешките чувства и взаимоотношения в обществен дебат. С прекрасната режисура и изпълнения историята ще грабне вниманието ви.

Вижте още:

Brexit: The Uncivil War (2019) – Брекзит

Snow Cake (2006)/ Снежна торта

84 Charing Cross Road (1987)