23-ти София Филм Фест


23-ти София Филм Фест

 

През изминалите години всеки път месец март за мен означава допълнителна прекрасна доза кино благодарение на София Филм Фест. С радост съм ходила на фестивалните прожекции (Концертът, Герой), рядко съм била разочарована от някои заглавия (Прешъс, Ана Каренина), а една от години дори бях доброволец, което се оказа страхотно преживяване и опит.

Кога?:

Март месец както всяка година ни носи поредното издание на София Филм Фест, подготвено с интересна програма, която включва над 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 20 късометражни филма. Официалното откриване е на 7 март, въпреки, че още от 27 февруари започват предварителни прожекции в дом на киното. Церемонията по награждаването ще се състои на 16 март, а самият фестивал ще продължи до 28 март (още няколко дни след тази дата ще има прожекции в Дом на киното).

На 7 март СФФ ще бъде открит с филма „Да ходиш по вода“ в Зала 1 на НДК. Това е документална творба на Андрей Паунов, който разказва за артистичните търсения и личния живот на Кристо.

Къде?:

София:

Зала 1 на НДК; Дом на киното; Кино Люмиер Лидл; Кино „Одеон“; Euro Cinema; Кино „Влайкова“; Гьоте Институт; Френски институт „Кино Славейков“; Културен център СУ „Св. Климент Охридски“; ОКИ Дом на културата „Искър“; City Stage; Културен център „G8“; Чешки Център; Галерия Synthesis; Cine Grand Park Center; Кино Арена Делукс България Мол; Cinema City Mall of Sofia; Кафе-галери Фото Синтезис Арт Център

Пловдив: от 15 до 25.03.2019

Бургас: 14-22.03.2019

Варна: 16-23.03.2019

Билети?:

Още преди 7 март на място ще се продават билети: в Билетен център НДК, Дом на киното, Cinema City Mall of Sofia, Cine Grand Park Center Sofia, Кино Арена Делукс Bulgaria Mall, Кино „Люмиер”, кино „Одеон”, Френския институт – кино „Славейков”; Културен център на СУ „Св. Климент Охридски”, Euro Cinema и Културен център „G8”

В кино „Влайкова“ и ОКИ Дом на културата „Искър” билети ще се продават само на място и преди началото на първите прожекции.

БИЛЕТ в КЕН – на местата, на които пазарувате, в магазини за подаръци, книжарници, барове и още много локации. В него може да откриете ЗЛАТЕН БИЛЕТ – общо са 5 и дават неограничен достъп до всички прожекции и партита за всеки от петимата късметлии

Онлайн продажби siff.bg/bilet – за кината НДК – Зала 1, кино „Люмиер”, Дом на киното, кино „Одеон”, Френски институт – кино „Славейков”, Културен център на СУ „Св. Климент Охридски”.

Цените на билетите са 9 лв/ 10 лв за НДК, като има намаления за ученици, студенти, пенсионери и хора в неравностойно положение. Също така има допълнителни намаления при закупуване на количества билети в определени кина и специалните карти: СФФП (София Филм Фест за пенсионери) и СФФУ (София Филм Фест за учащи).

Конкурси:

Ето заглавията и имената на режисьорите на селектираните филми, които ще участват в 16-ото издание на Конкурса за български късометражен филм JAMESON (по името на традиционния партньор на фестивала от вече повече от 16 години):

 1. „XVII“, режисьор Ради Стоянов
 2. „Брак“, режисьор Слава Дойчева
 3. „Враг на свинята“, режисьор Борислав Станков
 4. „Иван“, режисьор Надежда Христова
 5. „Извинявайте“, режисьор Оля Желева
 6. „Колелото“, режисьор Крис Захариев
 7. „Пеперуда и мишка“, режисьор Мира Янкова
 8. „Пипнах те!“, режисьор Стефани Дойчинова
 9. „Рози в нощта“, режисьор Пенчо Кънчев
 10. „След часовете“, режисьор Григор Антонов
 11. „Щастие“, режисьор Димитър Димитров
 12. „Soledad“, режисьор Стилиян Стоянов

За 17-и път международно жури ще определи фаворита за Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм „София – град на киното”, съдържаща парична премия, осигурена от Столична община.

Ето и 11-те потвърдени конкурсни филма:

1 „Братя“ („Brothers / Kardesler”, 2018) – Турция-Германия-България, режисьор Омур Атай;

2 „Доверие“ („Trust / Güven”, 2018) – Турция, режисьор Зефа Озтурк;

3 „Заливът Ханалей“ („Hanalei Bay”, 2018) – Япония, режисьор Даиши Мацунага;

4 „Златна младост“ („Golden Youth / Une jeunesse dorée”, 2019) – Франция-Белгия, режисьор Ева Йонеско;

5 „Изчезващи дни“ („Vansihing Days / Man you”, 2018) – Китай, режисьор Джу Син;

6 „Прасето“ („The Pig”, 2019) – България, режисьор Драгомир Шолев;

7 „Сервитьорът“ („The Waiter“, 2018) – Гърция, режисьор Стив Крикрис;

8 „Снимка с Юки“ („A Picture with Yuki“, 2019) – България, режисьор Лъчезар Аврамов;

9 „Стена“ („Wycieczka”, 2018) – Полша-Германия, режисьор Бартош Грудзиецки

10 „Техеран: Град на любовта“ („Tehran: City of Love”, 2018) – Иран-Великобритания-Холандия, режисьор Али Джаберансари;

11 „Чудовища“ („Monsters.”, 2019) – Румъния, режисьор Мариус Олтеано;

Обичаният български рок музикант Кирил МАРИЧКОВ ще получи Наградата на СОФИЯ на Столична община за своя принос към изкуството на киното и музиката. В негова чест ще бъде показан филмът „Щурците – 20 години по-късно” (1988).

Награда на София за цялостен принос в световното киноизкуство e съвместна инициатива на Столичната община и Международния филмов фестивал София Филм Фест. Тя се връчва за първи път през 2005 година от кмета на София, под чийто патронаж се провежда фестивалът. Оттогава до днес 52 личности от българското и световното кино са удостоени с тази престижна награда.

Балканският конкурс ще включва топ-заглавия от региона в партньорство с „Домейн Бойар”.

Документалният конкурс традиционно привлича едни от най-важните филми през изминалата година.

Програма:

Пълната програма за 23-тото издание на София Филм Фест разделена по кина, секции, филми и дати може да откриете тук

Секциите са:

Програмата на СФФ както винаги е разнообразна и обширна, има за всеки зрител според вкуса, интересите, предпочитанията и тн. Ще извадя само някои заглавия като акценти, но това не означава, че само те си заслужават, просто като отправна точка в програмата. От минали години знам, че и документалната селекция също е много хубава. 😊

 1. Рома
 1. Студена война

3. Дивата круша

 1. Да ходиш по вода
 1. Просветление – Кшищов Зануси

6. Зелена книга

 1. Къщата, която Джак построи – на Ларс фон Триер

8. Ако Бийл Стийт можеше да говори

 1. Джебчии

Баба Марта дойде и носи не само бели и червени мартенички, но и прекрасни кино дни със София Филм Фест. Приятно гледане

Информация: официалния сайт на СФФ

Изображение: Официално лого на фестивала

Вижте още:

Награди Оскар 2019 – победителите

Кои за победителите? – БАФТА 2019