Спилбърг срещу Нетфликс


Още не са направени всички мемета с Рами Малек, който печели Оскар за превъплъщението си във Фреди и още не са се наситили да коментират облеклата на гала вечерта на Оскарите, а вече кинотворците се хващат за гушите. Повод за това е предстоящата годишна среща на Борда на Академията (състояща се обикновено през април), която се провежда след поредната церемония по връчването на Оскарите. Бордът е институция, която се състои от по 3-ма представители от 17-те кино категории, които се избират на всеки 3 години, като максималният им мандат може да е 9 години. Понастоящем един от тях е Стивън Спилбърг.

Големият режисьор е хвърлил ръкавицата към телевизионните компании, които стриймват продуктите си в Интернет. Повод за това е номинирането и награждаването на филма „Рома“, който е продукция на Нетфликс. Според него тези компании не играят по правилата на големите студия или казано накратко – човекът си защитава бизнеса.

Филмите, финансиране от големите студиа (в това число Dreamworks), трябва да бъдат пускани в определен брой кина, да се борят по конвенционалния до момента начин на разпространение (т.е. без стриймване) и да уважат „90-дневния прозорец“, което е времето между пускането на лентата на големия екран и последващото й разпространение в тв формат. За г-н Спилбърг филмите продуцирани от телевизии са си телевизионни и могат да се борят за награди Еми, но дотам.

„Рома“ почти грабна статуетката за най-добър филм (най-престижното отличие на Оскарите) и ето и списък на фактите, които изправят студиата на нокти:

  • Нетфликс са вложили прекалено много пари в продукцията „Рома“ (50 млн., докато „Зелена книга“ е само 5 млн.)
  • Филмите на Нетфрликс нанасят удар върху разпространителите на чуждоезични филми в САЩ (Студиото Сони е трябвало да промени датите на премиерите на някои филми, което може да ги е ощетило от получаване на гласове от журито на Академията)
  • „Рома“ е излъчван само 3 седмици по кината
  • Нетфликс не докладва своя бокс офис
  • Нетфликс не зачита „90-дневния прозорец“,
  • Филмите на Нетфликс са достъпни в 190 страни денонощно

Това са притесненията на студиата, но не е ясно доколко те са в противоречие със стандартите на Академията. Бокс офис печалбите никога не са били един от факторите за спечелване на Оскар или поне така са ни убеждавали през годините. Ако това е лъжа „Отмъстителите: Война без край“ трябваше да грабне статуетката миналата година. Също така има филми, които се номинират за Оскар и при само 1 седмица излъчване на големия екран.  Също такап от 2012 г. насам Академията не държи стриктно на спазване на „90-дневния прозорец“.

Досега тези гъвкавости в правилата не са били проблем за студиата, докато не са излязли на преден план мастодонтите в телевизионното стриймване. А това дами и господа се очакваше, тъй като през последните поне 15 години сериалите и тв продукции станаха на изключително високо ниво. Вятърът на промяната беше усетен от кинотворците и големи имена като Никол Кидман, Майкъл Дъглас, Антъни Хопкинс и др могат да бъдат гледани в сериали. Но докато си плащахме таксите и гледахме любимите сериали без да нарушаваме комфорта на студиата всичко беше ок. Всички големи имена гледаха какво се случва и стояха безучастно, че и обратното – взимаха дейно участие. Сега обаче Нетфликс удари по джоба на големите студиа и те се удариха по главата, че идва нов модел на разпространение и правене на филми. „Рома“ само увенча черешката на този процес.

Нетфликс не е единствената телевизия, която е решила да предизвика студиата, Амазон върви по нейния път. Да не споменаваме „The Irishman“ на Скорсезе, в който участват Ал Пачино, Робърт де Ниро, Ана Пакуин, Джо Пеши и Харви Кайтел, който е отново продукция на Нетфликс и ми е интересно как ще застанат пред Скорсезе и ще го уведомят, че това е само тв филм, който не заслужава номинации. Разбира се, още не се знае дали филмът е добър и дали изобщо заслужава златни статуетки, но хипотетично, да му бъде отказвано потенциално отличие с довода това е интернет тв филм е доста снобарско от страна на гилдията.

Също така ако не са компании като Нетфликс, Амазон и др. някои сценарии не само могат да не бъдат осъществени, но най-много биха се класирали за по-малко престижни конкурси и награди и не биха имали размаха и картината на едно солидно финансиране. „Рома“ отново е чудесен пример. В него не участват големи имена. Той беше разпространен в някои по-малки кина, а не в големите мастодонти-вериги. Да не говорим, че полската лента „Студена война“ получи по-широко разпространение благодарение на Амазон.

Киното се променя, разпространението вече не е такова каквото беше, телевизиите не пускат само леки продукции, които могат да бъдат пренебрегнати с лека ръка. Не знам дали Студиата ще се преборят за стриктни мерки и ще се опитат за задържат настрана телевизиите. Правила трябват, но досега защо спаха!?! Сетиха се, когато промяната вече навлезе. Дали ще са стрикти и дали ще ощетят телевизите предстои да видим. Едно е сигурно – тв компании и стриймването не могат да бъдат държани още дълго настрана.

Допълнително по темата вижте статия в IndieWire.

Едно мнение за “Спилбърг срещу Нетфликс

Коментари са забранени.