Топ 15 филма за женското приятелство


Честит осми март на всички нежни имена на огъня! На този ден ви предлагам една малко по-различна класация от филми. В нейния център е женското приятелство в различните му проявления. Често сме чували как истинската дружба е bromance или как между жени трудно има искрени взаимоотношения и все ще ти забият нож в гърба, нооо това за мен не е така и се радвам, че имам прекрасни дами, които ме подкрепят и са част от живота ми. Няма строго определен ред, а просто 15 заглавия за прекрасната дружба между жените:

 1. Steel Magnolias/ Стоманени магнолии (1989)

Ако не сте го гледали, определено препоръчвам с две ръце. Участват прекрасни дами, сред които Шърли Маклейн (Сладката Ирма), Джулия Робъртс (Хубава жена), Сали Фийлд (Форест Гъмп), Олимпия Дукакис (Лунатици), Доли Партън (От 9 до 5). Има и римейк от 2012 г., който е афроамериканска версия на сценария, но все пак препоръчвам оригинала. В центъра е един фризьорски салон, жените, които работят в него или го посещават, техните деца и тежките моменти в живота им, които успяват да преодолеят благодарение на подкрепата и любовта на близките си приятелки.

2. How to Make an American Quilt/ Американско сватбено одеяло (1995)

Елън Бърнстейн (Реквием за една мечта), Ан Банкрофт (Абсолвентът), Алфре Уударт (Риба на страстта) и Уинона Райдър (Малки жени) ни разказват една история за американска традиция, която събира близки жени в навечерието на големия ден, за да сглобят сватбено одеяло за младоженците. Всяка от дамите прави своята част от килта и вгражда в него по нещо от себе си. Докато го шият бъдещата младоженка слуша за историите от живота им – за любовта, разочарованието, прошката и романтиката.

 1. The Sisterhood Of The Travelling Pants/ Женско братство (2005)

Филмът има две части, като и двете са хубави, но първата – още повече. Разказва се за 4 приятелки , в които се превъплъщават Амбър Тамблин (Джоун), Алексис Бледел (Момичетата Гилмор), Америка Ферера (Грозната Бети) и Блейк Лайвли (Вечната Аделайн). Момичетата преживяват една различно лято, в което намират любов или отговори на въпроси, които винаги са ги терзали. Приятелството им е обединено от писмата, които си пишат заедно с един чифт дънки, които магически стават на всяка без значение от височината и фигурата й и които оказват влияние върху живота им.

 1. Now and Then/ Преди и сега (1995)

Това е един от любимите ми филми, който носи носталгията за приятелствата от детските години. Разказва се за Робърта (Кристина Ричи/ Роузи О’ Донъл), Тини (Тора Бърч/ Мелани Грифит), Саманта (Габи Хофман/ Деми Мур) и Криси (Ашли Астън Мур/ Рита Уилсън). Действието ни запознава с дамите, когато те са пораснали и част от тях се връщат в родния град след години отсъствие. Когато се събират, те си спомнят ранното си юношество и едно конкретно лято, което е сложило отпечатък върху живота им. Лято на силно приятелство, първи любовни трепети, тъга от раздяла с родители и забавни неловки моменти.

 1. Thelma and Louise/ Телма и Луиз (1991)

Каквото и да се каже за този филм ще е малко. Луиз (Сюзан Сарандън, „Осъденият на смърт идва“) и Телма (Джина Дейвис, „Дълга целувка за лека нощ“) са две приятелки, които се отправят на пътуване. Може и да започва като обикновено пътешествие, но впоследствие прераства в преследване от полицията, заради престъпленията, които двете приятелки извършват.

 1. A League of Their Own/ Тяхната собствена лига (1992)

Филмът разказва историята на първите дни на женската бейзболна лига. В ролята на треньор влиза Том Ханкс (Форест Гъмп). Във филма участват също така Джина Дейвис, Мадона (Евита), Роузи О’ Донъл и Лори Пети (Волният Уили). Като сюжет е предсказуем, но е интересен, а и ни показва трудностите при пробиване на дамите в този спорт, както и взаимоотношенията между тях.

 1. Boys on the Side/ Забранено за момчета (1995)

Филмът разказва за приятелството между героините на Упи Голбърг (Систър Акт), Дрю Баримор (E.T.) и Мери Луиз Паркър (Трева). Всяка от тях е различна, има особен характер, но трите са дружки и се отправят на пътешествие. Има и лека пристъпна нотка и преследване от не особено мил мъж. Това не е Телма и Луиз утроено, но има някои сходни черти.

 1. The First Wives Club/ Клуб „Първа съпруга“ (1996)

Много съм се забавлявала при гледането на филма. Актрисите ги уважавам и харесвам страшно много. Голди Хоум (Зад борда), Бет Мидлър (Хокус Покус) и Даян Кийтън (Кръстникът) обединяват сили в този клуб на жените, чийто поливки са ги оставили и са потърсили/ намерили щастието другаде. Как се преодолява това и до какви промени води – сценарият дава някаква идея. Песента, в изпълнение на трите актриси – You Don’t Own Me е знакова за лентата.

 1. Book Club/ Книга за възрастни (2018)

Отново с Даян Кийтън е едно ново и съвсем прясно заглавие. Давала съм пълно ревю на филма, но тук ще спомена само невероятните актриси, които участват: освен Даян, това са Джейн Фонда (Кейт Балу), Кандис Бърган (Мърфи Браун) и Мери Стийнбъргън (Завръщане в бъдещето 3). Четири приятелки от млади, един читателски клуб, който ги обединява и една нашумяла книга, която четат в доста интересен етап от живота си.

 1. Fried Green Tomatoes/ Пържени зелени домати (1991)

Препоръчвам и романа на Фани Флаг. Това е един от по-редките примери, в който филма е добър също като книгата. Отново имаме преплитане на минало и настояще. В миналото се разказва историята на Рут (Мери Стюарт Мастерсън, „Легло от рози“) и Иджи (Мери Луиз Паркър), които държат съвместно ресторант в малко градче, а настоящето ни разказва за необичайната дружба между Евелин (Кати Бейтс, „Мизъри“), нещастна от ежедневието си жена и една възрастна дама от старчески дом – Нини (Джесика Танди, „Да возиш мис Дейзи“).

 1. The Joy Luck Club/ Клуб за щастие и късмет (1993)

Това е интересна история за 4 жени от азиатски произход, техните дъщери и взаимоотношенията между всички тези дами. Минало и настояще се преплитат по време на поредната игра на маа джонг. За мен е интересен поглед към историята, културата в китайското общество и женското приятелство.

 1. Beaches/ Плажове (1988)

Бет Мидлър и Барбара Хърши ни разказват за приятелството между Блум и Хилъри, две приятелки от детинство, чийто взаимоотношения през годините се проследяват във филма. Историята има комедийни и сериозни аспекти, защото така е и в живота – има и дрязги, има и много силни мигове на приятелство.

 1. Waiting to Exile/ Сладка въздишка (1995)

Филмът разказва за четири афроамериканки, тяхното приятелство и отношенията с мъжете в живота им. Участват Уитни Хюстън (Бодигард), Анджела Басет (Черната пантера), Лорета Дивайн (Сблъсъци) и Лела Рочън (Всяка една неделя).

 1. The Help/ Южнячки (2011)

Отново – хубав филм екранизация по интересния роман на Катрин Стокет. Действието се развива през 60-те години, по време на борбата за граждански права на афроамериканското население в Щатите. Една журналистка – Ема Стоун и една история за прислужниците и техните взаимоотношения с работодателите. Това е разказ за трудностите, за обидите, които се преглъщат ежедневно и за силата на духа. Участват още Виола Дейвис (Вдовици), Октавия Спенсър (Скрити числа) и Джесика Честейн (Интерстелър).

 1. Sex and the City/ Сексът и градът (2008)

Слагам този филм на последно място, защото водещ е сериала и да не се лъжем – двете филмови продължения са доста скучни. Но все пак това са четирите приятелки – Кари, Саманта, Шарлот и Миранда, за които дори мъжете са чували. Сара Джесика Паркър, Ким Катрал, Кристин Дейвис и Синтия Никсън изграждат образите на 4 коренно различни жени, които се борят за кариерите, любовта и живота си в забързаното ежедневие на Ню Йорк.

В класацията липсват много филми от последните 15-тина години, защото съм доста разочарована от тях. Нито „Шаферки“, нито „Лошите мамчета“ , нито „Бандитките на Оушън“или тям подобни дават добър и харизматичен образ на женското приятелство. Те, както и други подобни заглавия, са доста пошли и показват колко на зле отиват сценариите в американското кино. Иска ми се да има завръщане към силните женски образи и дружби, към смислените приятелства, искрените чувства, невероятната опора и всичко останало, което тези взаимоотношения дават. Препоръчват горепосочените заглавия и на кавалерите, защото това не са просто „женски“ филми, а имат хубави послания и интересни сюжети.