Predestination (2014) / Патрул във времето


ABC Actors – Итън Хоук/ Ethan Hawke

Оценка в IMDB: 7.5

Оценка в Rotten Tomatoes: 84% (критика) vs. 75% (фенове)

Оценка Cinema Sistars: 5/7

Итън Хоук е от примерите за успешни кариери на деца актьори, тъй като кариерата му започва на 15 години. Първият филм, който гледах с Итън Хоук мисля, че беше „Гатака“ и направо бях удивена. Сюжетът ме вкара в куп размисли, а прекрасната актьорска игра на триото Хоук, Търман и Лоу беше силно въздействаща. Освен тази чудесна фантастика, едни от любимите ми заглавия с него са: „Преди изгрев“, „Преди залез“, „Обществото на мъртвите поети“, „Белия зъб“, „Тренировъчен ден“, „Кедри в снега“ и „Хапки от реалността“. Сред дъното на моята лична класация от неговата филмография са „Хамлет“ и „Големите надежди“, поне за мен участието му в класики нещо не се получава. По време на гласуване по проекта ABC Actors Итън Хоук получи равни гласове с Юън Макгрегър, а Predestination (2014) / Патрул във времето (букв. Превод на заглавието е „предопределение“) ми беше препоръчан, за което благодаря!

Патрул във времето е фантастика, като разказът започва с един случай. През 70-те години има престъпник, наречен „Fizzle bomber“ и един полицай от патрулиращите през времето е изпратен да го спре. Докато се обстрелва с престъпника и обезврежда бомбата, въпросният полицай не само не успява да предотврати престъплението, но и изгаря лицето си. Връщайки се в главната база той е подложен на реконструкция и за първи път го виждаме като Итън Хоук. Не се споменава име, не е много ясно и коя година е. Вече възстановен, героят на Итън Хоук е изпратен отново в миналото, да работи като барман и да се срещне с един човек, когото да вербува за секретния патрул. Сюжетът се разгръща разкривайки ни историята на Джейн/ Джон (Сара Снук, „Моделиерката“), на героя на Хоук и на престъпника, отговорен за смъртта на 11 хил. души.

Патрул във времето е от фантастиките, третиращи темата за пътуването във времето, предопределението, промяната на събитията, психологическите травми от подобни маневри и тн. Историята е базирана върху разказа на Робърт Хайнлайн – „Всички вие, зомбита“, с нелеката задача по адаптирането и режисирането са се заели братята Сперик (Воини на светлината). Актьорският състав е малък, но много качествен. Всъщност тук бях впечатлена не толкова от изпълнението на Хоук, който разбира се е много добър и се вписва идеално в ролята си, колкото от превъплъщението на Сара Снук. Стискам палци кариерата й да се развие много хубаво и тепърва да я гледаме в повече филми. Нейната задача е по-тежка от тази на Хоук и по разнообразна за изиграване. Снук се справя блестящо и напълно естествено с поставената й задача.

Историята определено е интригуваща и поставя не малко морални въпроси. Предвид насоките, дадени в трейлъра, надявам се хората да не подхождат към нея с лека ръка или като към поредния филм за джендър, дума, която получава все по-негативен нюанс. Много по-сложно е. Самият Хайнлайн пише разказа в края на 50-те години и се опитва да изследва идеята за един затворен цикъл на съществуване. Той е известен фантаст, дал вдъхновения в книгите си за изобретения като  – мобилния телефон, автоматичните ключове и прахосмукачки, GPS-приемниците и много други.

Това, което лично на мен не ми хареса в Патрул във времето, е витаенето на други филми в работата на братята Спeрик. Открих малко от „Ефекта на пеперудата“, „Looper: Убиец във времето“, дори една идея от „Ванила Скай“. Или наистина има взети детайли от други ленти, или съм изгледала твърде много сходни филми. Истината е някъде там.

Другият момент, който отново е проблем на режисьорите е, че не може да се прави заплетена фантастика и да се третират зрителите като не особено интелигентни. Развръзката се натъртваше на няколко пъти, отново и отново, бавно и напоително, случайно ако съм задрямала, пак да вдяна за какво иде реч. Това е напълно излишно. Патрул във времето е много добре направен, за разлика от други като „Жената на пътешественика във времето“, тук пътуването през отделните години е направено ясно, обосновано и точно. Прекаленото натъртване на развръзката, която е чудесна и си е черешката на тортата, не е необходимо. За повече обрати се досетих от рано, но това пак го отдавам на гледането на сходни сюжети, а не защото историята е предвидима или скучна – точно обратното.

Патрул във времето е интересна фантастика, с прекрасна актьорска игра. Поставянето на морални въпроси, идеята за съвършен кръговрат и изследването на човешката психика са поднесени интригуващо за зрителя. Поемам нататък, към други непознати за мен заглавия с участието на Итън Хоук и към още повече филмови приключения.

Вижте още:

Трейнспотинг/ Trainspotting (1996) и Т2 Трейнспотинг/ T2 Trainspotting (2017)

Manifesto (2015) / Манифесто

Stuart: A Life Backwards (2007) – Стюарт: Един живот отзад напред