Lean on Me (1989) / Разчитай на мен


ABC Actors – Морган Фрийман/ Morgan Freeman

Оценка в IMDB: 7.4

Оценка в Rotten Tomatoes: 69% (критика) vs. 85% (фенове)

Оценка Cinema Sistars: 6/7

По действителен случай

 

Той е гласът зад известни документални филми, той е учтив шофьор на мила възрастна дама, той е добър съкилийник и приятел, той е дори Бог. Кариера, която обхваща широка палитра от сценарии и персонажи, в чийто център е невероятния Морган Фрийман. За мен той е от не достатъчно оценените актьори. Пет номинации за Оскар и само една статуетка и то не за най-паметната му роля (Момиче за милион долара). Списъкът ми с негови филми, които обичам е много дълъг и даже ме е страх да не пропусна някои, но все пак ще кажа основните, а това са: „Изкуплението Шоушенк“, „Да возиш мис Дейзи“, „Ритни камбаната с финес“, „Непростимо“, „Момиче за милион долара“, „Седем“, „Слава“, „Сестра Бети“, „Мол Фландърс“, „Амистад“ и „Обирът на девицата“, който е от по-новите и мина малко незабелязано. В златната среда на филми, които са ми приятни с него се нареждат: „Тежки престъпления“, „Жертва на спасение“, „Целуни момичетата“ и „Робин Худ“. Не съм голям фен на „Всемогъщият Брус“, „Последният пенсионерски запой“, „Верижна реакция“ и „БСП“, както и някои други, но това не е от значение, защото дори в тях Фрийман е прекрасен! Филмографията му наброява над 120 роли и според мен от актьорската му игра са инспирирани и повлияни имена като Дензъл Уошингтън и Лорънс Фишбърн.

Ознаменувах края на поредния ретрограден Меркурий с първи филм на Фрийман за проекта ABC Actors. Спрях се на Lean on Me (1989) / Разчитай на мен. Лентата е по действителен случай и действието й се развива през 1987 г., т.е към датата на излизане е бил доста актуален. Не знам защо е останал малко встрани от прожекторите и вниманието на публиката, въпреки че екипът, който го е създал е много добър, а Фрийман е страхотен в ролята си.

Разчитай на мен разказва за гимназия „Ийстсайд“. Някога престижно училище, в края на 80-те това е едно западнало място, без образователен дух, пропито от насилие и наркотици. Нещата са толкова зле, че гимназистите дори не могат да преминат образователния минимум от 75% грамотност, а стигат едва до 33%. Кметът (Алън Норт, „Слава“) е поставен в деликатна ситуация, тъй като ако не успее да повдигне резултатите на гимназията, тя ще бъде предадена на щатско управление и той би загубил гласоподаватели и престиж. Поставен в тази леко безизходна ситуация той и екипът му се обръщат към Джак Кларк (Морган Фрийман). Това е учител с леко съмнителна репутация поради тежкия му характер, нестандартни методи на обучение и прилагане на дисциплина, човек, който е известен в средите като „Лудия Джак“. Вербуван за поста директор на Ийстсайд от свой приятел от миналото – др Франк Напиер (Робърт Гийом, Рафики от „Цар Лъв“), Джак Кларк решава с твърда ръка да разчисти това място от разрухата, липсата на мотивация, неграмотността, безхаберието и разпуснатостта.

Сценарист на Разчитай на мен е Майкъл Шифър (Четирите пера), а режисьор е небезизвестният Джон Авилдсен, чието дело са старите филми за „Роки“ и „Карате кид“. Филмът като цяло се гради на присъствието, магнетизма, размаха и делото на Джак Кларк, затова основната тежест успеха на лентата пада на плещите на Морган Фрийман. Той е наистина завладяващ в това изпълнение. Има няколко въздействащи монолози, има решителност и отдаденост, има сливане с героя и неговата борба за ограмотяването и спасяването на децата. Той се опитва да защити децата от гетата, да им даде шанс за живот, далеч от улицата, да им предостави мирна среда и възможности и да им каже честно в очите какво би станало ако ги пропилеят. Фрийман е като фурия, има нестихваща енергия, а харизмата му не може да се опише. Ролята му пасва чудесно и той я грабва и изпълнява със сърце.

Чисто кинематографично Разчитай на мен не е нещо особено, творческо или артистично. Тук силата и въздействието се крият в историята. Гледайки как в една негостоприемна среда, потискан от бюрократични спънки, един директор успява от пълните руини на грамотност и морал да съгради нещо добро и стойностно, е много вдъхновяващо. Нямаше как да не го пренеса към нашата българска действителност и да се зачудя. При една не лоша база и едни не лоши деца, защо толкова хора не намират желание да бъдат учители, да вдъхват желание за учение, да пазят децата и да им дадат основата, от която те да продължат по своя път. Омръзна ми от оправданията за заплати, остарели материали и методики, насилие, „днешното поколение“ и тям подобни. Това са плоски извинения типични за хора, които нямат плам и които искат, както винаги всичко да им е наготово. Ако видите първите 20 минути и кадрите във въпросната гимназия, направо ще ви настръхнат косите – истинско насилие, оръжия, проблеми, потискане, унищожена база и тн.  Въпреки това един човек вдъхновява екипа си, печели уважението на учители и ученици и успява да съгради нещо. Да, той не е мил, приятен и любезен, но понякога любовта е скрита зад строга маска.

Разчитай на мен е социален филм, който бих наредила сред заглавия като „Опасен ум“ и „На учителя с любов“. Интересен е, дава храна за размисъл, а Фрийман е страхотен в ролята на Джак. Както той казва в една от речите си „Моето мото е много просто. Ако не успеете в живота, не искам да обвинявате родителите си. Не искам да обвинявате белите хора. Искам да обвинявате себе си. Вие си носите отговорността!“. За финал оставих песента, която е вдъхновение за заглавието на филма…

 

Вижте още:

Born to Be Blue (2015) / Роден да бъде тъжен

Stuart: A Life Backwards (2007) – Стюарт: Един живот отзад напред

The World’s Fastest Indian (2005) / Най-бързият мотор

Едно мнение за “Lean on Me (1989) / Разчитай на мен

Коментари са забранени.