Топ 10 филма с цветя в заглавието (Част I)


Цветница е и за да поздравя всички цветчета (включително и моето), тревички, дръвчета и прекрасни сияйни растения съм подготвила малко филмови идеи с цветя в заглавието. Спокойно, не става дума за научнопопулярни поредици, нито за чисто любовни заглавия. Без определен ред, но подбрани да са имена на рози и лилии, ето първите 10. Може да откриете заглавие, което сте пропуснали или което да ви грабне, за да си го пуснете за настроение. Разтваряме завесите за тези цветни заглавия…

  1. War of the Roses/ Войната на семейство Роуз (1989)

Не знам дали да го определя трагикомедия, черна комедия или направо битова драма. Майкъл Дъглас и Катлийн Търнър са двама съпрузи, които до такава степен вече си лазят по нервите, че връщане назад няма. Партнира им Дани де Вито, който е и режисьор на филма. Ключова дума – полюлей.

  1. The Rose/ Розата (1979)

Дебют на големия екран за Бет Мидлър, увенчан с номинация за Оскар. Това е история за трагичния живот на една рокерка, която се опитва да се справи с напрежението, кариерата, изискванията на своя мениджър и очакванията на публиката.

  1. The Name of the Rose/ Името на розата (1986)

Сигурно не всеки би повярвал, но този роман е дебютен за Умберто Еко, де да можеше всеки писател да се похвали с подобен старт в литературната кариера. Екранизация на едноименния роман е страхотна. В главните роли са Шон Конъри и Крисчън Слейтър. Режисьор е Жан-Жак Ано (Седем години в Тибет). Ако сте го пропуснали, силно препоръчвам да наваксате, защото историята е интригуваща, а филмът – чудесен. Четиринадесети век, Италия, един монах е извикан да разследва убийство в едно абатство.

  1. Bed of Roses/ Легло от рози (1996)

На Крисчън Слейтър му върви на „розови“ заглавия. Тук той не е чирак на Шон Конъри, а е романтичен собственик на магазин за цветя, който една вечер вижда тъжна дама на прозореца (Мери Стюард Мастерсън) и решава да я изненада с букет цветя.

  1. The Purple Rose of Cairo/ Пурпурната роза от Кайро (1985)

Една самотна съпруга (Миа Фароу) отива на кинопрожекция и не щеш ли главният герой от филма (Джеф Даниелс), който гледа, изскача от екрана и признава чувствата си към нея. Режисьор и сценарист е Уди Алън.

  1. Broadway Danny Rose/ Дани Роуз от Бродуей (1984)

На Уди Алън му върви на цветя и по-конкретно на рози, защото още едно флорално заглавие има в неговата филмография. Той е в ролята на Дани Роуз, агент на звезди, който по погрешка се оказва в любовен триъгълник. Отново му партнира Мия Фароу, с която по това време има връзка.

  1. Days of Wine and Roses/ Порочни игри (букв. превод е дни на вино и рози) (1962)

Един от любимите ми актьори – Джак Лемън е в ролята на алкохолик, който иска да опорочи младата си съпруга и да я направи зависима от горещите напитки, за да могат да споделят тази страст. Филмът печели Оскар за музика, създадена от известният Хенри Манчини.

  1. The Ballad of Jack and Rose/ Баладата за Джак и Роуз (2005)

Малко странен филм, който не ме грабна, но има красива женско име на цвете. Разказва се за баща и дъщеря, които водят усамотен живот на един остров. В главните роли са Даниел Дей Луиз и Камила Бел.

  1. Darling Lili/ Скъпа Лили (1970)

Прекрасната Джули Андрюс е в ролята на Лили Смит – известна певица, смятана за фатална жена. Действието се развива по време на Първата световна война и има леко намигване към Мата Хари и историите за жени-шпиони.

  1. Lili/ Лили (1953)

Имам проблем с гледането на филми за кукловоди, но заради заглавието включих този в класацията. Разказва се за младо наивно момиче – Лили, което се влюбва в не особено общителен кукловод. В главната роля е Лесли Карън (Джиджи).

Това са първите цветни филми за празника, очаквайте продължение…

Вижте още:

Топ 15 филма за женското приятелство

10 детски филма с есенна атмосфера

МЯУ Топ 10 (Част I)

Едно мнение за “Топ 10 филма с цветя в заглавието (Част I)

Коментари са забранени.