Топ 10 филма с цветя в заглавието (Част II)


Продължението на класацията за флорални заглавие по случай Цветница продължава отново без определен ред, но радваща се на красиви и цветни заглавия. Розите и лилиите бяха в първата част, а сега е ред на магнолиите, далиите, маргаритките и тревички. Макар и не особено разведряващи като сюжети, тези филми са интересни и обещават едно приятно кино изживяване.

  1. Magnolia/ Магнолия (1999)

Пол Томас Андерсън ни представя една мозайка от герои, които търсят любов, опрощение, спасение, разбиране. Това е от филмите, които не могат да бъдат описани с една дума и след като започнат да текат финалните надписи зрителят продължава да разсъждава над историите. Участват Том Круз, Алфред Молина, Филип Сиймур Хофман, Уилям Мейси, Джулиън Муур, Мелинда Дилън и др.

  1. Steel Magnolias/ Стоманени магнолии (1989)

Ако не сте го гледали, определено препоръчвам с две ръце. Участват прекрасни дами, сред които Шърли Маклейн, Джулия Робъртс, Сали Фийлд, Олимпия Дукакис, Доли Партън. Има и римейк от 2012 г., който е афроамериканска версия на сценария, но все пак препоръчвам оригинала. В центъра е един фризьорски салон, жените, които работят в него или го посещават, техните деца и тежките моменти в живота им, които успяват да преодолеят благодарение на подкрепата и любовта на близките си приятелки. Вече беше част от една моя класация, но цветното му име изскочи и в тази.

  1. White Oleander/ Белият Олеандър (2002)

Филмът доста ме притесни като го гледах. Не че историята е непредсказуема, просто ме натовари. Разказва се за местенето на едно момиче в различни приемни семейства, след като майка й е изпратена в затвора. Участват Мишел Пфайфър, Рене Зелуегър, Робин Райт и Алисън Ломан.

  1. The Black Dahlia/ Черната Далия (2006)

Екранизация на едноименния роман на Джеймс Елрой, това е историята на двама полицаи, чиито живот се разпада по време на разследването на смъртта на „Черната Далия“. Участват Джош Хартнет, Скарлет Йохансон, Арън Екхарт и Хишлъри Суонк.

  1. Curse of the Golden Flower/ Проклятието на златното цвете (2006)

Това е китайски епос за убийство и интриги в императорския двор. Участват Чо Юн Фат и Ли Гон. Действието на лентата се развива по време на династията Тан. Сюжетът е малко муден, но интересен.

  1. Broken Flowers/ Прекършени цветя (2005)

Не малко хора харесват тази лента, аз не особено, но това е въпрос на вкус и затова си позволявам да я включа в класацията. Главният герой – Дон Джонсън (Бил Мъри) е зарязан от последната си приятелка, когато научава, че има син от друга своя изгора. Негова съседка го изкушава да предприеме пътешествие към тази негова стара любов. Участват още Джули Делпи, Шарън Стоун и Джесика Ланг.

  1. The Black Tulip/ Черното лале (1964)

Екранизация на едноименния роман на Александър Дюма от 60-те години. В главната роля е пленителният Ален Делон. Разказва се за един „разбойник“ по време на Френската революция.

  1. Driving Miss Daisy/ Да возиш мис Дейзи (1989)

Това е един мой любим филм с прекрасните – Морган Фрийман и Джесика Танди. Тя е опърничава дама от еврейски произход, надскочила средната възраст, а той е любезен шофьор афро-американец. Едни професионални отношения, които постепенно прерастват в приятелство.

  1. Splendour in the Grass/ Великолепие в тревата (1961)

Моля не гледайте римейка от 1981 г., нищо че участва Мишел Пфайфър, оригиналът е от 1961 г. и в него играят Натали Ууд и Уорън Бийти. Това е любовната история на двама тийнейджъри от различни класи, която води до лудост, болка и разбити сърца.

  1. Harrison’s Flowers/ Цветята на Харисън (2000)

Това е историята на един журналист, който изчезва в разкъсваната от война Югославия и неговата съпруга предприема пътуване да го открие. Участват Анди Макдауъл, Ейдриън Броуди и Брендън Глийсън.

С това моите цветни филмови предложения приключват. Пожелавам ви приятен празник и много слънчево настроение.

Вижте още:

Топ 10 филма с цветя в заглавието (Част I)

Топ 15 филма за женското приятелство

МЯУ Топ 10 (Част I)