You/ Ти


Сезони: 2018-

Оценка IMDB: 7.8/10

Оценка в Rotten Tomatoes: 93%/ 78%

Оценка CinemaSistars: 5/7

криминален, драма, романтичен

Както споменах в друго ревю – напоследък се разсейвам с един сериал на Нетфликс – You/ Ти. В главната роля участва Пен Баджли, познат от нашумелия „Клюкарката“. Пуснах си един епизод, просто така, дори не планирах да гледам повече от една серия, а накрая изгледах целия сезон, който междудругото не е дълъг – едва 10 епизода. Нисък мъжки глас, обсесивни мисли, камера, която буквално следи героите и един мъж, който би направил всичко за този, когото обича.

„Ти“ ни запознава с Джо Голдбърг (Пен Баджли), симпатичен, тих и чаровен управител на малка книжарница. Един ден, между редиците с книги той случайно се запознава с Гуинивиър Бек (Елизабет Лейл, „Имало едно време“). Тя е студентка, поет по душа, борещ се за вдъхновение и откритие писател. Размяна на реплики и няколко усмивки и Джо е привлечен от русокосата красавица. Един нормален и обикновен човек би пробвал да поиска телефона й или да я покани на кафе. Джо обаче е предпазлив и минава по заобиколния път. Първо я проучва подробно. Как? Чрез социалните мрежи, профили, съобщения снимки и какво ли не. Скоро той знае къде живее тя, с кого общува, каква е рутината й и съвсем естествено следва всяка нейна стъпка. Превърнал се в нейна сянка, Джо иска да е част от живота й. Целта на цялото му занимание е да стане нейн любим. По пътя към това той ще срещне някои трудности, ще бъде подложен на оценка от приятелите й и ще трябва да се справи с хаоса в света и душата на Бек.

Създатели на сериала са Грег Берланти (С обич, Саймън) и Сера Гембъл, която повече от 6 сезона беше продуцент на „Свръхестествено“. „Ти“ е екранизация по едноименния трилър на Каролайн Кепнес (Ти, изд.: ИК „Колибри“, София, 2016), за който самият Стивън Кинг пише, че го е „ужасил“. Тези думи от краля на ужаса биха прозвучали вледеняващо. Това, което наистина ужасява в „Ти“ не са чудовища, свръхестествени явления или брутални сцени на насилие. Точно обратното, всичко, което те кара да настръхнеш, гледайки сериите е колко възможно е всичко, колко лесно, колко достъпни и уязвими сме в света на новите технологии и как един чаровен човек, с висока интелигентност и пълно спокойствие може незабелязано и хладнокръвно да извършва различни нарушения на личното пространство и неприкосновеност. Зрителят няма как да не си зададе въпроса – нима живота ми в социалните профили доказва моето съществуване?

Гледала съм „Клюкарката“ с участието на Баджли и в „Ти“ героят му леко прилича на Дан, защото пак е не особено заможен, чаровен, леко потаен и тн., но Джо е напълно различен образ и се учудвам как аудиторията се опитва да направи връзка между тези два персонажа. Пен се справя страхотно с ролята, определено вади погледа на „лудите очи“ и предава цялата особеност и хаотичност в мислите и действията на героя си. Сякаш съвместява няколко личности и една от тях е на хищник. Елизабет Лейл му партнира подобаващо, но честно казано, тежестта пада върху раменете на Баджли и другите са просто поддържащи персонажи. Друго познато на зрителите лице в сериала е Шай Мичъл от „Малки сладки лъжкини“. Тя е в ролята на Пийч Селинджер, богата, интелигентна, но егоцентрична приятелка на Бек.

Като плюсове мога да отбележа добрата актьорска игра, режисьорските решения за снимане, самият сюжет, който държи зрителите в напрежение и не лошия, но не бих казала запомнящ се саундтрак. Минусите съществуват, но те основно се отнасят към развитието на историята. Гледаш и си задаваш въпроси – този човек работи ли изобщо?, Как може другите да не забелязват очевидни лъжи и особености в поделението му? Не е ли преувеличено това, което се случва? В средата на сезона се питах дали това не е смес между „Клюкарката“, „Малките сладки лъжкини“, „Елит“ и тн. подобни леко тийн сериали. Може би съм повлияна от екипа, който участва или наистина част от развръзките се повтарят с други ленти.

Отзвукът в туитър и други социални мрежи във връзка с героя на Баджли бяха леко плашещи. Оказва се, че голяма част от зрителите си фантазират за Джо, за това да бъдат обсебени отвлечени или следени от такъв персонаж. Актьорът, доколко се вижда в отговорите към феновете, е леко потресен от отзвука и се опитва да им обясни, че героят му не е добър човек и целта е да се покаже колко е опасен. Феновете обаче се умножават и без проблем „Ти“ се уреди с договор за нов, втори сезон, който се очаква да стартира през тази година. Със сигурност ще гледам поне началото на следващия сезон, защото първи завършва, както се очаква, с открит въпрос и лека интрига към зрителите. Ако търсите интересен сериал, който да не натоварва много съзнанието, да има приятен екип и интересни развръзки с криминален характер то „Ти“ ще ви хареса.

Вижте още:

Brooklyn Nine-Nine/ Бруклин 9-9 – Закон без ред!

Stranger Things

Sons of Anarchy/ Синовете на анархията – саундтрак