10 филма на Великденска тематика


 

Великден е прекрасен религиозен празник и повод за семейството да се събере в по-топъл сезон на агне, яйца и козунаци. Тези дни могат да бъдат и приятно филмово преживяване с някои от следващите заглавия. Подбрала съм 5 семейни/анимационни филми и 5 ленти на религиозна тематика. За всекиго по нещо, както се казва. Някои може да сте ги гледали, други – тепърва да откриете, аз ви пожелавам просто приятно гледане и много преборени яйца!

 

  1. Зайчето Питър/ Peter Rabbit (2018)

Не знам за Вас, но аз съм отраснала с една малка продълговата книжка за Зайчето Питър на Беатрикс Потър и обожавах да карам родителите ми да ми четат историята за него и г-н Макгрегър. Когато миналата година излезе „Зайчето Питър“, нямаше как – бях на първа линия. Филмът не е със сюжета на добре познатата книга, нито зайчето е просто невинен пакостник, който не се вслушва в бащиния съвет и затова получава урока си по трудния начин. Да, това не е Великденски филм в чистия смисъл на думата, но има зайче, има комедия, има номера, има хубава английска провинция и много добри актьори: Роуз Бърн (Щети) и Домхал Глийсън (Въпрос на време). Историята започва с това как Зайчето Питър е добър приятел на художничката Беа (Роуз Бърн), съседка на г-н Макгрегър. По време на едно поредно приключения с г-н Макгрегър, вторият получава сърдечен удар. Къщата остава празна и постепенно животните я превземат, докато един ден не идва наследникът на дома – Джереми Фишър (Домхал Глийсън). Оттук започват и приключенските истории с хора и животинки, които карат малчуганите да се смеят, а родителите да се насладят на някои по-пикантни шеги и много приятен саундтрак.

  1. Пазителите/ Rise of the Guardians (2012)

„Пазителите“ започва със събуждането на Джак Скреж (Крис Пайн, „Стар Трек“ ), който излиза от едно замръзнало езеро в една зимна нощ, събуден от луната. Той може да подскача високо, да лети и има гега, с която заскрежава каквото си пожелае. Това, което му липсва е, че никой не може да го види, защото не вярва в него. Лентата се превърта 200 години напред в къщичката на дядо Коледа/Норт (Алек Болдуин, „Прелюдия към целувка“). Той има един огромен глобус, засичащ вярата на децата по света. Един ден върху този глобус пада мрак, от което дядо Коледа разбира, че Торбалан (Джуд Лоу, „Ваканцията“) се е завърнал и е намислил нещо лошо. За да се справят с надвисналата заплаха, Норт свиква т.нар „пазители“ на децата, това са той, Великденският заек (Хю Джакман, X-men), феята на зъбките (Исла Фишър, „Ловци на шаферки“) и Сънчо (той няма глас, а визуализира мислите си с пясъчни изображения). Когато се събират луната им показва, че трябва да поканят пети пазител – Джакс Фрост, който не е особено долюбван, защото е голям пакостник. Петимата пазители трябва да се сработят и да се изправят срещу мрака в едно голямо приключение за опазване вярата на децата.

Филмът го слагам в категорията Великденски, защото Хю Джакмънския Великденски заек е направо трепач! Той е боен, бърз, умен и истинска машина за защита. В останалите случаи просто изведнъж вади четчица и боички и започва да боядисва някакво яйце. Хубава анимация, която може да се гледа както около Коледа, така и през пролетта.

  1. Скок-подскок/ Hop (2011)

„Скок-подскок“ е Великденски филм право в десятката. Ролята на заека е представена като тази на дядо Коледа – работа един ден в годината, обикаляне на целия свят, наследственост и тн. Тази година идва ред на И.Б. (Ръсел Бранд, „Артър“), съкратено от Easter Bunny/ Великденски заек, да наследи семейния бизнес от баща си (Хю Лори, „Др Хаус“). Има един голям проблем обаче – И.Б. не иска тази съдба, а иска да пробие като рок музикант и се отправя на пътешествие към Холивуд, за да сбъдне мечтата си. Там, една вечер, застава пред фаровете на Фред О’ Хеър (Джеймс Марсдън, „X-men“). Приключения, звезди, музикални мечти и отговорности. Филмът не е нещо невиждано, но е приятна семейна история. Може би очаквах малко повече откъм шеги.

  1. Кучето, което спаси Великден/The Dog Who Saved Easter (2014)

Ако си мислите, че тъй като е Великден и Холмарк не е така обсесивен, ще ви спася от блудкави семейни тв филми, жестоко се лъжете. Какво по-чаровно, по-глуповато и по-разтоварващо от говорещ лабрадор, който не заминава със семейството си на почивка, а е оставен в пансион за кучета. Проблемът не е в компанията, а в това, че конкуренцията (която разбира е фен на котките) иска да направи всичко възможно, за да затвори този пансион. Има някои познати лица от тв програма и очарователни домашни любимци. Дали у глуповат – разбира се, но ако не искате да се натоварвате и нямате нищо против нещо да тече по телевизията, докато месите козунаците или боядисвате яйцата, то Кучето, което спаси Великден би ви бил приятен.

  1. Великденски парад/ Easter Parade (1948)

Един от известните и добре познати американски мюзикъли, зареден с прекрасните изпълнения на Джуди Гарланд (Вълшебникът от Оз) и Фред Астер (На брега) е Великденски парад (оттук е и едноименната песен). Действието се развива през 1912 г. Дон (Астер) има успешен дует и романтични взаимоотношения с Надин (Ан Милър, „Small Town Girl“). Връщайки се с шоколадова изненада за Великден той разбира, че неговата възлюбена не само вече иска самостоятелна кариера, но и е намерила нов мъж в живота си – Джони (Питър Лоуфорд, „Добри новини“). Отчаян и леко подпийнал, Дон заявява в един бар, че би превърнал в звезда всяка танцьорка и пред него се открива да направи това в лицето на Хана (Джуди Гарланд). Опитвайки се да я направи копие на Надин, Дон скоро разбира, че Хана е различна.

Това е класически мюзикъл с много добри изпълнения, особено от страна на Астер и Гарланд. Действието се развива около Великден и песента между двамата главни герои се запечатва в съзнанието.

  1. Страстите Христови/ The Passion of the Christ (2004)

Мел Гибсън (Смело сърце) разбуни духовете със Страстите Христови и неговия прочит на историята. Джим Кавийзъл (Граф Монте Кристо) е в ролята на Иисус, Моника Белучи (Малена) е Мария Магдалена, Христо Живков (In Memory of Me) е Йоан, а Христо Шопов (Вчера) е Пилат. Филмът проследява историята на Иисус от залавянето му в Гетсиманската градина до смъртта му на Кръста. Стъпка по стъпка, с вплитане на силна човешка болка, с пресъздаване дори на арамейския език, Гибсън прави зрителите съпричастни на тоз изключителен момент в християнската история. Филмът е силен и въздействащ.

  1. Последното изкушение/ The Last Temptation of Christ (1988)

Романът на Казандзакис е една от най-прекрасните книги, които съм чела. Ако кажа за него, че е въздействащ, сложен или задълбочен, това биха били слаби епитети. Екранизацията на Мартин Скорсезе (Шофьор на такси) не е толкова велика като книгата, но е изключително добър филм. В ролята на Иисус е Уилям Дефо (Антихрист), чието изпълнение е прекрасно. Барбара Хърсли (Черният лебед) е Мария Магдалена, а Харви Кайтел (Пианото) е Юда. Страхотен екип и много силна творба.

В някои страни, включително Гърция, Турция, Мексико, Чили и Аржентина, филмът бива забранен или цензуриран в продължение на няколко години. През 1988 г. по време на прожекцията му в Париж една християнска фундаменталистка група опожарява театър „Свети Мишел“. Скандален като съдържание и визия, Последното изкушение е филм за всеки киноман. Историята е тази на Иисус, почти същата като в Библията, но той  трябва да се пребори с доста изкушения по пътя си към това да бъде син на Бога и да спаси човечеството.

  1. Иисус Христос Суперзвезда/ Jesus Christ Superstar (1973)

Един от най-известните мюзикъли на сър Андрю Лойд Уебър. Страхотни песни, рок звучене, силни персонажи в лицето на Иисус, Мария Магдалена и Юда. Освен тази екранизация, която е с малко остарели декори в Интернет могат да се намерят и по-нови записи от концертни изпълнения, както на Бродуей, така и на други големи сцени. Силно препоръчвам да го гледате, заради качествената музика и разбира се силните послания. Историята проследява Иисус през последните му дни преди Разпятието. Любими песни са ми: „Everything’s Alright“, „I Don’t Know How to Love Him“, „Gethsemane“ и разбира се – Иисус Христос Суперзвезда.

  1. Иисус от Монреал/ Jesus of Montreal (1989)

Този канадски филм е един от най-добрите за вярата, Иисус, изкуството и човешките взаимоотношения. Ако не сте го гледали – наистина приканвам да го направите, няма да съжалявате. Гледала съм го няколко пъти, включително като част от програма за обучение по кинознание. Лотер Блюто (Викинги) е в ролята на Даниел, актьор нает да изпълни ролята на Иисус. Разказва се за група актьори, които пресъздават Страстите Христови в една неортодоксална пиеса, докато не се оказва, че ги действително ги изживяват.  Саундтракът е запомнящ се и включва „Притури се планината“. Страхотна актьорска игра, силни и въздействащи сцени, които трудно се забравят и Мистерията на българските гласове.

  1. Възкръснал/ Risen (2016)

Йешуа е разпънат на кръст, тялото му е положено в гроб и запечатано, но три дни по-късно – тялото му изчезва. Един римски войник (Джоузеф Файнс, „Влюбеният Шекспир“) е натоварен със задачата да го открие. Малко повечко екшън и трилър елементи, но в крайна сметка е поставен въпроса за вярата и за това как един римлянин може да повярва. Участват още: Питър Фърт (На лов за Червения октомври) като Пилат и Клиф Къртис като Йешуа (Ездачът на китове). Интересен поглед върху историята, въпреки че не бих го нарекла невероятен.

 

Това бяха 10-те Великденски филма, с които се надявам да ви дам идеи как да уплътните сладките козуначени задачи или да се вдъхновите за задълбочени размисли. От мен Весели празници и приятно гледане! 😊

 

Вижте още:

Топ 10 филма с цветя в заглавието (Част I)

Топ 10 филма с цветя в заглавието (Част II)

TV Премиери през Април 2019