Avengers: Endgame (2019)/ Отмъстителите: Краят – без спойлери


Оценка в IMDB: 8.9

Оценка в Rotten Tomatoes: 95% (критика) vs. 90% (фенове)

Оценка Cinema Sistars: 7/7

Измина най-дългата седмица в очакване на филм! Откакто беше премиерата на Отмъстителите: Краят на 26 април до фактическото изглеждане на филма от мен, живях в постоянен кино-страх, че от социалните мрежи, телевизията или от телефонното обаждане на някой приятел ще изтече информация за последния филм за „Отмъстителите“. Всички фенове на саги знаят, че това би отровило изживяването за заклетия любител на дадена поредица, а аз съм именно това – луда по Марвел Вселената.

Не знам кой какво е направил в Интернет или има обща съвест, която се е разляла в това пространство, но се радвам, че не изтече информация. Така вчера отидох и гледах Отмъстителите: Краят и успях да се насладя на всяка секунда от 3-те часа кино изживяване. Дали ме стегна гърлото на няколко пъти – определено, дали са си свършили работата – и още как, дали филмът е силен – повече и от най-силният Отмъстител.

Отмъстителите: Краят започва с откъслечни кадри, след като Танос е щракнал с пръсти и благодарение на 6-те камъка на безкрайността повече от половината население на Вселената е изчезнало. Както знаем от края на предходната част – „Отмъстителите: Война без край“  повечето Отмъстители също изчезнаха след тази чистка, както се казва – превърнаха се в прах. Много хора ги няма, много супергерои са прашинки, много близки и приятели са загубени, много души са съкрушени. Дали малцината останали ще намерят сили да се обединят, да се борят, да открият Танос и да се опита да променят случилото може да видите само ако гледате филма.

За разлика от друг път, за да не съм аз черната станция, която проваля нечие изживяване, няма да издам повече за сюжета  на Отмъстителите: Краят. Началото е силно и въздействащо, антетката на Марвел героите и Вселената е изпипана. Режисьорите са добре познатите братя Русо – Антъни и Джо, които са хората зад предходния филм за Отмъстителите и за тези, които се касаят за капитан Америка. Страшно добри са в това, което правят, няма съмнение. Добре е, че отново са им се доверили, за да завършат започнатото от миналата година. Сценаристите също са познати стари муцуни от предходните филм и са част от екипа на братя Русо – Кристофър Маркъс и Стивън Макфели. След невероятния и заслужен касов успех на този филм със сигурност всички те ще строят къщички от пари като Питър Джаксън (Властелинът на пръстените).

Кои участват? От трейлъра виждаме познатите лица на: капитан Америка (Крис Евънс), Черната вдовица (Скарлет Йохансон), Железният човек (Робърт Дауни Джуниър), Тор (Крис Хемсуърт), Ракета (гласът на Брадли Купър), Ант-мен (Пол Ръд), Холкай (Джеръми Ренър), Военната машина (Дон Чийдъл), Небула (Карен Гилън) и новото лице – капитан Марвел (Бри Ларсон). Те ли са оцелелите? Всички те ли ще се борят за  окончателния край на войната? Това са част от въпросите, които кръжат около филма. Актьорите влизат вече съвсем естествено в костюмите и образите си. Не е нужно да сте гледали филмите за отделните персонажи, за да се насладите на този, но задължително трябва да сте изгледали поне поредицата за самите Отмъстители. В противен случай няма смисъл просто да придружавате половинката, да се присъединявате към компанията или да се опитате да разберете какво вълнува сърцата на запалените зрители. Не заради друго – това е големият финал на една от най-нашумелите поредици и в този случай ако се гледа само края няма да могат да се откроят всички нюанси или да се разберат всички действия на героите.

Изживяването си заслужава! Влизаш в тъмната зала, започва първата сцена на Отмъстителите: Краят и останалото наистина е история. И то каква! Има всичко, което очаквате, че и повече. Не бих казала, че е предвидим, муден, скучен, стереотипен и тн. Напротив – интересен е, динамичен е, затрогващ, визуално изпипан, саундтракът е страхотен, въобще има всички качества на едно истински прекрасно кино изживяване. И да – напълно си заслужава да се гледа на голям екран. Малко ще издам, ама наистина мъничко – Стан не ни е оставил и тук, а на него дължим всички тези звездни приключения. Този филм има от всичко – гърл пауър, искрено приятелство, много любов, мноого чувство за хумор, което може да ви накара да се смеете с глас и много бойни сцени. Ако го сравнявам с други последни филми от саги, бих казала, че ми хареса повече от битката при Земен хребет (Игра на тронове), по-динамичен е от последния „Властелинът на пръстените“, но е равносилен по въздействие и интересен сюжет, няма нищо общо с поредици като „Здрач“, „Дивергенти“ или „Лабиринтът“.

Има и своите трески за дялане, но и тях ще ви ги спестя. Първо – за да некажа повече, отколкото трябва и второ – това е филм по комчикс и не трябва очакванията ви да са невъзможно завишени.

Ако сте фенове – вече или сте го гледали или ви предстои и знам, че не сте останали разочаровани или на 100% ще ви хареса. Ако сте от по-скептичните натури, може би тази лента ще завърти колелото в полза на Марвел Веселената и ще се присъедините към голямото семейство на Стан Лий. Едно е сигурно – Отмъстителите: Краят е отлично направен комикс-екшън, който има целия арсенал от драматизъм и чувство за хумор, които са необходими на един филм, за да е просто страхотен!

ВИЖТЕ ОЩЕ:

КАПИТАН МАРВEЛ/ CAPTAIN MARVEL (2019) СРЕЩУ ОТМЪСТИТЕЛИТЕ: ВОЙНА БЕЗ КРАЙ/ AVENGERS: INFINITY WAR (2018)

DEADPOOL 2/ ДЕДПУЛ 2 (2018) ИЛИ НЕ Е ЛИ РАЙЪН ЛУД ПО ЦЯЛАТА ГЛАВА?

ВЕНЪМ/ VENOM (2018) ИЛИ КАКВО НАПРАВИ ХАРДИ?