Larry Crowne (2011) / Лари Краун


ABC Actors – Том Ханкс/ Tom Hanks

Оценка в IMDB: 6.1

Оценка в Rotten Tomatoes: 36% (критика) vs. 41% (фенове)

Оценка Cinema Sistars: 4/7

Когато изследваш филмографията на даден актьор, какво по-хубаво от това да откриеш негов филм, който не си гледал, в който той не само участва, но също така – продуцира, режисира и създава сценария. Помислих си – точно в десетката и така Larry Crowne (2011) / Лари Краун стана втория филм на Том Ханкс в проекта. Историята ми се стори интересна, но не и тежка, актьорите са чудесни и реших да му дам шанс. Не мога да кажа, че след финалните надписи съжалих, но определено не засити моя филмов глад така, както се надявах.

Лари Краун (Том Ханкс) е разведен мъж на средна възраст, който прилежно работи в голям супермаркет. Един ден неговите шефове го викат, но се оказва, че причината не е, за да го обявят за служител на месеца, както обикновено, а за да го освободят. Причината е, че няма колежанско образование. С надвиснала над главата ипотека и неразбиращ как може да служиш 20 години във флота, но това да не ти се зачита за нищо, Лари се оказва в безизходица. Единствената светлина в тунела е да запише няколко курса в колежа, което той прави. Така обстоятелствата го запознават с леко нестандартния професор Тейно (Джулия Робъртс, „Хубава жена“), позитивната фурия Талия (Гугу Мбата Рау, „Бел“) и нейната банда от мотопедисти.

Идеята в Лари Краун е чудесна. Проблемът с работните места, възрастта, липсата на квалификации е актуален не само в САЩ, но и в световен мащаб. Трудно е да се справяш с конкуренцията от все по-млади колеги, особено, когато ти нанасят жестоки удари, че образованието ти е твърде ниско за качествата, които показваш. Получава се малко Параграф 22 – вършиш отлична работа, но тъй като не отговаряш на стандартните условия за образование – не може повече да се развиваш и да градиш кариера, т.е не може да ти дадат това, което заслужаваш, затова – довиждане! Това е жестоката политика на пазара на труда показана чрез съдбата на Лари. Той е  типичния образ на  не губещия надежда американец, който пак запретва ръкави, връща се в колежа и взима съдбата си в ръце. Това е чудесен пример  какво е добре да направи човек в подобна ситуация, а не просто да седне на една маса, с ракийка пред себе си и да се самосъжалява, проклинайки държавата.

Химията между Том Ханкс и Джулия Робътс в Лари Краун е прекрасна. Двамата се напасват, водят се взаимно, комуникират си не само на словесно, но и на сензитивно ниво, влизат в ритъма си на закачки и духовитости. Зрителите наистина няма да останат разочаровани от тяхната игра. Но не са само те. Може да откриете доста познати лица. В Лари Краун участват: Рами Малек („Бохемска рапсодия“), Уилмър Валдерама („Шеметни години“), Тараджи Хенсън („Империя“), Грейс Гъмър („Зловеща семейна история“), Браян Кранстън („В обувките на Сатаната“), Рита Уилсън („Преди и сега“) и др. Всеки влиза успешно в поверената му роля и цялостната игра се получава много приятна за гледане. Това, че Ханкс е заложил на семейство и приятели при избора на актьорите не вреди на лентата, а напротив.

Главният проблем, според мен, е, че когато нарамиш под мишниците си твърде много дини и си едновременно човекът-оркестър – филмът все отнякъде ще издиша. Малко са актьорите, които едновременно могат да бъдат добри сценаристи и режисьори. За съжаление, Том Ханкс не е един от тях. В сюжета на Лари Краун има какво да се желае откъм послания, шеги и развитие на самата история. Това ме разочарова, тъй като от интервюта и социални мрежи си личи колко страхотно чувство за хумор има Ханкс, но не е успял напълно да го покаже. При работата зад камера някои сцени са добри и закачливи, докато други – човек се чуди защо са снимани под такъв ъгъл.

Това, което от рекламата звучи като обещаващ сюжет, всъщност се оказва малко предсказуема и не особено интригуваща история. Макар и предвидим, Лари Краун е приятен филм с чудесен актьорски състав, който дори само заради играта на Том и Джулия, напълно си заслужава гледането. Когато текат финалните надписи, се разбира защо филмът беше така представен в предавето на Джеймс Кордън и си личи колко са се забавлявали главните актьори.

Вижте още:

The Post (2017) / Вестник на властта

Roald Dahl’s Esio Trot (2015) / Костенурке, костенурке

The World’s Fastest Indian (2005) / Най-бързият мотор