Sully (2016) / Съли: Чудото на Хъдсън


ABC Actors – Том Ханкс/ Tom Hanks

Оценка в IMDB: 7.5

Оценка в Rotten Tomatoes: 86% (критика) vs. 84% (фенове)

Оценка Cinema Sistars: 5/7

по действителен случай

Трябва да си призная, малко бях разочарована от Лари Краун и реших да внимавам повече при подбора на следващия си филм с Том Ханкс в проекта. Високи оценки, добри актьори, любим режисьор, Sully/ Съли: Чудото на Хъдсън си седеше и ме приканваше да го пусна. Отзовах се на този призив, но не мога да кажа, че останах очарована или впечатлена. Не успях да подобря настроението си от Лари, но и не го влоших, така че резултатът е 50:50.

Съли: Чудото на Хъдсън е по действителен случай. На 15 януари 2009 г. главен пилот Чесли Съленбъргър, Съли (Том Ханкс) успява да приземи аварийно, току-що излетял самолет, в река Хъдсън, Ню Йорк като по този начин спасява живота на целия екипаж и на всички 155 пасажери. Почти веднага започва разследване по случая. Хората и пресата го величаят, вътрешните се опитват да открият пролука в историята и да отговорят на въпроса дали не можеше да постигне същия успех, но да приземи самолета на близка писта. Между обществения натиск, спомените от преживения ужас и реалните доказателства за събитието, Съли се озовава в един от най-трудните моменти в живота си.

Режисьор на Съли: Чудото на Хъдсън е не кой да е, а Клинт Истууд. Той обича подобни сюжети за реални личности, как системата ги притиска или се опитва да ги смачка, трябва да има доза несправедливост и двойни части героизъм и воала – историята ще му хареса. Иска ми се да кажа, че филмът има дълбочината на „Гран Торино“ или въздействащи персонажи като в „Момиче за милион долара“, но случаят не е такъв. Да, стилът на Клинт е безупречен, работата му зад камера – прецизна, кадрите са като документални, ритъмът и синхронът му с героите е впечатляващ и все пак – това не ми беше достатъчно, за да ме погълне историята. Вероятно това се дължи на факта, че сценарият е базиран на автобиографичната книга на Съли – „Най-висш дълг“ и дори един прекрасен режисьор няма как да избяга от едностранчивото представяне на събитията само през погледа на главния герой. С други думи – има патос и той не е никак малко. Има реплики, които са така безупречни, че не мога да им хвана вяра и не ми дават мира: „40 години служба и накрая ще ме съдят за последните 208 секунди от кариерата ми“ и др.

Том Ханкс изключително добре играе ролята на пилота-герой в Съли: Чудото на Хъдсън, но аз не съм се съмнявала дори за миг в уменията му. Освен това героизмът някак му отива, защото излъчва доброта и има ореола на човек, на когото можеш да имаш доверие. Добре играе, спор няма и всеки зрител вярва на историята му, но има една нотка на дистанцираност, която се усеща. Може би тя се дължи на малко превзетия диалог, в който думи като „герой“, „дълг“, „правилно“, „грешно“ и др. толкова често се въртят и повтарят, че накрая губят смисъла си. Ролята на помощник пилота е поверена на Арън Еркхарт (Заешка дупка), който малко стои в сянката на Том не само защото Съли е героят на деня, но и защото чисто в актьорско отношение Ханкс води Арън. На Лора Лини (Наистина любов) е поверена ролята на съпругата на Съли, но тя няма никакво отношение, освен да наниже действието и да е връзка между отделните части от сюжета.

Най-големите достойнства на Съли: Чудото на Хъдсън са майсторството на режисьора и самата история. Сюжетът е много интересен – само едно събитие, но описано и разкрито във всеки един аспект, така че не само да се адде пълна картина на случилото се, но и да се засили възможно най-много въздействието върху зрителя. От качването на пътниците, през разговорите с диспечерите, до хвърлянето на спасителни пояси и помощта от бреговата охрана, зрителят е там на място, на самата река и следва всяка крачка, за да изживее и той тази завладяваща история. Наистина е чудо това, което пилотът е постигнал. Ако не са били уменията или годините служба, изходът можеше да е съвсем различен.

Това, което помрачава щастливия край и което е целта на филма е да покаже как едно достойно и красиво събитие, което е спасило не само живота на 155 души, но и на всичките им близки, може да бъде обърнато с главата надолу. Защо? Заради пари и застрахователи или старата история – „да търсим под вола теле“. Няма значение колко успешен е изхода, важното е да се намерят виновни за загубата на пари. Гледаш и се чудиш наистина ли има хора, които слагат цена на човешкия живот. Има ги и филмът е главно за тях. За това как има моменти в живота, които са по-ценни и важни от простата материя.

Съли: Чудото на Хъдсън е много хубав филм, но не е нещо невиждано или връх в кариерата на който и да е от участващите в направата му. Историята е прекрасна, интригуваща и ще задържи вниманието на всеки зрител, изпълнението също е на топ ниво. Минусите са патосът и умората от натъртване на определени ценности, но след като има толкова много хора, които не ги притежават, сигурно е добре поне филмите да им напомнят кое е правилно и кое – грешно.

Със Съли приключи краткото ми пътешествие из филмографията на Том Ханкс. Успях да наваксам с по-новите му филми и сега пробойните в познанията ми са по-малки. За съжаление, не мога да кажа, че открих нешлифован диамант. По-старите му екранни прояви са по-силни и интересни от новите. Надявам се, че го очакват още по-добри герои и предизвикателства. Може би „Човек на име Уве“ или ролята на Фред Роджърс ще бъдат лентите, които отново ще го изстрелят на по-високо ниво. Няма значение, защото Том Ханкс е чудесен актьор,  който без проблем може както и да ни разсмее до сълзи, така и да докосне тънките струни на душата ни.

Вижте още:

The Post (2017) / Вестник на властта

Lean on Me (1989) / Разчитай на мен

The World’s Fastest Indian (2005) / Най-бързият мотор