Топ 10 филма за абитуриентски балове


10, 9, 8, 7 и така отново и отново се скандира в една нощ в годината – абитуриентския бал. Нощта, в която Пепеляшка става принцеса, момчето от последния чин – най-желания ерген, звездите на випуска блестят и дори аутсайдерите намират своя начин да отбележат това събитие с гръм и трясък. Фамозни тоалети, патрончета в чантата, някои други изкушения, вратата към училищния двор се затваря завинаги. Няма как тази тема да бъде пропусната от киното и разбира се през годините има изобилие от филми за тази паметна нощ.

Подбрала съм 10 филма, които са интересни, носят настроение, третират темата за бала и може да ви позабавляват по време на подготовката му или да ви натъжат, когато той е вече зад гърба ви. Без определен ред и с много поздрави за всички вас, пораснали, настоящи и бъдещи абитуриенти, ето и филмите:

  1. Американски пай 1/ American pie (1999)

Първият и третият филм от поредицата са върхът, вторият е за пълнеж, а след номер 3 – моля никога не ги гледайте. Толкова много причини да му дадете шанс – сладурска роля на Алисън Хънигам (Лили от „Как се запознах с майка ви“), която я връхлитат спомени от летния лагер на оркестъра, майката на Стифлър, самият Стифлър, Джейсън Бигс, който никога не би гледал пай по същия начин, нито вие след като изгледате филма. Свежа американска комедия, разбира се с някои попресолени шеги, но въпреки това актьорският състав и някои шеги го правят добър филм.

  1. Кери/ Carrie (1976)

Фен съм на версията от 1976 г., въпреки че през 2013 г. излезе римейк с Клоуи Грейс Мориц (Шут в г*за). Оригиналът е със Сиси Спейсък (Дъщерята на миньора), която прави забележителна роля. Кадрите са толкова въздействащи, че направо са преиграни в новата версия. Екранизацията по първия роман на Стивън Кинг е емоционална и разтърсваща. Това е бал, който дълго ще лепне по вас.

  1. Десет неща, които мразя у теб/ 10 Things I Hate About You (1999)

За мен това е един от най-добрите тийнейджърски американски филми. Хубава история, интересни герои, прекрасни актьори, сцени и моменти, които остават и след като изгасне екрана, просто чудесен. Хийт Леджър (Като рицарите) пее „I love you baby“, Джоузеф Гордън Левит (Генезис) е влюбен и загубен, Джулия Стайлс (Запази последния танц) е като излязла от „Укротяване на опърничавата“. Бих добавила, че идеята на бащата да плаши дъщерите си от последиците при неразумни сексуални контакти, слагайки им изкуствен тежък корем е идея, която сигурно в бъдеще ще става все по-примамлива в съзнанието ми.

  1. Завръщане в бъдещето 1/ Back to the Future (1985)

Първият филм от известната поредица направо ме беше взривил като излезе. Представях си, че имам кола и преминавам така през времето, въобще много ми беше влязъл  под кожата. Майкъл Джей Фокс е страхотен, а Кристофър Лойд е напълно естествен луд професор. Малко е притеснително, че връщайки се в миналото обърква романтичния живот на майка си, но това допълва забавните елементи.

  1. Тя е върхът/ She’s all that (1999)

Това не е единственият филм за това как някой готин в училище преобразява най-смотаният/ата във випуска в истинска звезда за бала. Същата година излезе и „Луд по теб“, който придоби повече популярност покрай едноименния хит на Бритни и не толкова заради отчаяните напъни на Мелиса Джоан Харт (Сабрина младата вещица) да се опитва да изнесе филма на гърба си. „Тя е върхът“ е по-добрият прочит на сюжета. Фреди Принц Джуниър (Скуби-Ду) превръща срамежливата зубърка Рейчъл Лей Кук (Дръж Картър) в истинска пленителна красавица. Саундтракът е върхът – супер танц на Fat boy slim и нежна романтика от Sixpence None the Richer.

  1. Красива в розово/ Pretty in Pink (1986)

Класически романтичен филм за нощта на бала. Може да ви е трудно да познаете Джон Крайър (Двама мъже и половина), но да – това е той. Тук зарядът идва от дуото между Моли Ринланд (Клуб Закуска) и Андрю Маккарти (Само ти). Бедно момиче, богат плейбой, най-добър приятел, розова рокля и една красива финална сцена.

  1. Целуни ме/ Never Been Kissed (1999)

Лека романтична комедия с участието на Дрю Баримор (Извънземното) за разследващ журналист под прикриете на тийнейджър в училище. Ако можехме да преиграем тази последна година от гимназията – какви бихме били и щяхме ли да сме по-различни от истинската си същност? Сюжетът е интересен, а Дрю е като бонбон.

  1. Брилянтин/ Grease (1978)

Разбира се, че ни побиват тръпки и си мислим за високи и бухнали коси, кожени якета, Санди и Дани. Едно порядъчно момиче, едно лошо момче – диви  рок танци. Прекрасен филм, чиято финална сцена е за края на училище. Ще кажете – няма сцена с бала и ще сте напълно прави, но финалната песен е толкова известна за завършване, а последният рефрен е пян от много абитуриенти, ако не по нашите ширини, то в Щатите със сигурност.

  1. Гадни момичета/ Mean Girls (2003)

Когато Линдзи Лоън (Капан за родители) все още напомняше на себе си, а Рейчъл Макадамс (Тетрадката) играеше и по-леки роли. „Гадни момичета“ е интересен филм, с добри изпълнения и не че остава запечатан в паметта, но е от по-добрите примери за американски тийн комедии.

  1. Момичето от долината/ Valley Girl (1983)

Никълъс Кейдж (Град на ангели) е неприлично млад и може дори и да не помни тази си роля, но филмът е приятен и романтичен. Богато момиче, което е отличничка и едно лошо момче. Дали ще го бъде – може да разберете. Сюжетът не е нещо невиждано, но историята е приятна и изпълнението на главните герои го прави добър филм.

Дано горните филми ви донесат настроение! 6..5..4..3..2..1..

Вижте още:

Топ 10 филма с цветя в заглавието (Част II)

Топ 10 филма с цветя в заглавието (Част I)

Топ 15 филма за женското приятелство