Reversal of Fortune (1990) / Обрат на съдбата


ABC Actors – Джеръми Айрънс/ Jeremy Irons

Оценка в IMDB: 7.3

Оценка в Rotten Tomatoes: 94% (критика) vs. 77% (фенове)

Оценка Cinema Sistars: 6.5/7

Екранизация на роман и по действителен случай.

Каквото и да кажа за Джеръми Айрънс ще е малко. Висок, с дълбок глас, британски акцент, невероятна осанка, опасен чар и което е още по-важно – страхотен актьор. Присъствието му е толкова осезаемо, че дори, когато играе второстепенни роли звездата му не може да бъде засенчена като в „Небесно царство“ или „Ерагон“. Не е нужно и да го виждаме, за да въздейства на аудиторията, все пак колко хора треперят при репликите на Скар от „Цар Лъв“. В повечето си роли той е отрицателен герой или поведението му е на ръба на морално допустимото, вероятно заради самото му излъчване. Сред моите любими негови превъплъщения са ролите му в „Завръщане в Брайдсхед“, „Лолита“, „Китайска кутия“, „Умирай трудно 3“, „Мъжът, който познаваше безкрайността“, „Къщата на духовете“ (въпреки че самият филм не ми хареса) и др. В „Калас завинаги“, „Да бъдеш Джулия“ или „И сега…дами и господа“ не мисля, че талантът му успя да се разгърне докрай. Едно е сигурно – изключително щастлива съм, че ще наваксам с филмографията му в проекта и че ще си доставя удоволствието да опозная други негови лица на екрана.

Reversal of Fortune (1990) / Обрат на съдбата е едновременно екранизация по книга и история по действителен случай. Разказва за делото срещу Клаус фон Бюлоф (Джеръми Айрънс), който е обвинен в предумишления опит за убийство на съпругата си – Съни (Глен Клоуз, „Съпругата“), която два пъти изпада в кома, последният – без да се пробуди. След като е намерен за виновен, Клаус наема талантливият професор по право – Алън Дершовиц (Рон Силвър, „Фантазиите на Вероника“), който да поеме обжалването на присъдата му пред Върховния съд. Неубеден в невинността на Клаус, но привлечен от възможността да докаже, че процесът не е бил коректен, Алън приема работата и създава екип от колеги и студенти, които да съберат информация, прегледат доказателствата и изготвят защитата на г-н Бюлоф.

Режисьор на Обрат на съдбата е Барбет Шрьодер, познат ни от работата си по трилъра „Убийство по учебник“. Когато става дума за престъпление и разплитане на криминален сюжет, работата му е много добра, макар от време на време начинът на снимане да ми беше малко нестандартен. Както споменах по-горе, филмът е екранизация по романа на проф. Алън Дершовиц – „Reversal of Fortune: Inside the von Bülow Case“. Самият адвокат дава различни версии на случилото се, както в книгата, така и във филма, което допълнително нажежава интригата.

За актьорският състав в Обрат на съдбата може да се дискутира надълго и нашироко, защото е просто перфектен. Сюжетът се изнася основно от триото Айрънс, Клоуз и Силвър, които се надиграват и като актьорска игра, и като развитие на персонажите. Никой не се дава на другия, а всички са на високо ниво, което кара зрителят направо да си умре от кеф. Джеръми Айрънс е ужасяващ и толкова интересен. Някои от репликите му, процедени през зъби ме караха да настръхна като:

„Алън към Клаус: Ти си много странен човек.

Клаус: Нямаш представа“

Силвър е прекрасен като адвокат – енергичен, интелигентен, въобще като фурия. Разговорите между него и Айрънс са истинско удоволствие. Клоуз е чудесна в ретроспективен план и репликите между нея и съпруга й отново са доста интересни. За да добиете представа колко добър и силен е актьорски състав при поддържащите роли ще изброя няколко от тях: Анабела Скиора (Ръката, която люлееше люлката), Кристин Барански (Мама миа), Фелисити Хъфман (Отчаяни съпруги) и др.

Обрат на съдбата е много интересен трилър с крими сюжет: влиятелно семейство, опит за убийство, обвинен съпруг, половинка, която не може да разкаже своята версия за събитията, доведени деца, адвокат, който обича игрите на сивите клетки. С напрежение следях всеки момент, за да не изпусна някой детайл и защото винаги съм имала интерес към съдебната система и начина й на работа. Беше чудесен първи филм с Джеръми и продължавам нататък с нетърпение!

Вижте още:

Sully (2016) / Съли: Чудото на Хъдсън

The Wife (2017) / Съпругата

Philomena (2013) / Филомена