Пет филма с велосипеди


„И някой кара колелоо“, за съжаление в този дъждовен ден не съм аз, но това е един от най-приятните ми начини за разпускане. Харесва ми свободата, която ми дава, удоволствието от карането и възможността да се насладя на всичко наоколо. На днешния ден, 3-ти юни, се отбелязва Международния ден на велосипеда и в негова чест ето няколко заглавия на две гуми:

  1. The Flying Scotsman (2006)/ Летящият шотландец

Това е биографичен филм за шотландския велосипедист – Грийм Обри, чийто прякор е „Летящият шотландец“. В главната роля е Джони Лий Милър (Елементарно). Филмът проследява живота му от ранните години до поставянето на световния рекорд за разстояние за един час.

  1. The Triplets of Belleville (2003)/ Трио Белвил

Това е анимация в европейски стил, която разказва за Мадам Суза, една възрастна дама, която предприема пътуване да спаси своя внук, който е шампион на Тур дьо Франс. Освен закачливата песен, която става популярна, филмът е високо ценене за начина си на изработване.

  1. Premium Rush (2012)/ Спешна пратка

Това е вело-екшън, ако мога така да го нарека. В главната роля е Джоузеф Гордън Левит (10 неща, които мразя у теб), чийто герой – Уили трябва да достави една пратка, която е силно желано да не достигне до предназначението си. Така куриерът-велосипедист се озовава в една не особено приятна ситуация и е преследван по всевъзможни начини из улиците на Ню Йорк.

  1. The Kid with a Bike (2011)/ Момчето с колелото

Това е историята на Сирил (Томас Дорет), 12-годишно момче, което уж временно е оставено в детски дом. То се запознава с местната фризьорка – Саманта (Сесил дьо Франс, „Светлина в тунела“), която решава да се загърби с нелеката задача да го приютява в дома си през уикендите.

5.Селянинът с колелото (1974)

Българският игрален филм, по сценарий на Георги Мишев разказва историята на Йордан (Георги Георгиев-Гец), който работи в града, но в почивните си дни се връща в родното си село. Сюжетът се завърта около неговите трепети, неволи и живот между града и селото.

Вижте още:

Топ 10 филма за абитуриентски балове

Топ 15 филма за женското приятелство

Топ 10 филма с цветя в заглавието (Част II)