13 Reasons Why/ 13 Причини Защо


13 Reasons Why/ 13 Причини Защо

Сезони: 2017-

Оценка IMDB: 8/10

Оценка в Rotten Tomatoes: S1 79%, S2 25%

Оценка CinemaSistars: 4.5/7

Драма, мистерия

Гледам доста сериали – някои отдавна, други пробвам по няколко серии, а трети се запалвам и изглеждам до края. Някои, които са доста нашумели не ги гледам нарочно – не обичам масовата истерия около очакването на серия или сезон и затова си го спестявам. Когато 13 Reasons Why/ 13 Причини Защо се появи веднага започнаха новини, туитове, спекулации. Имаше дори информация, че има ръста на самоубийствата на тийнейджъри след този сериал. Това ме отблъсна от сериала, когато излезе и затова си дадох време обществените нагласи да се успокоят и да мога да го изгледам на спокойствие, без да бъда повлияна от чуждо мнение.

13 Причини Защо се развива в едно малко градче в САЩ, в една гимназия, която наскоро се е сбогувала с едно от децата си – Хана Бейкър (Катрин Лангфорд), което се е самоубило. Главният герой – Клей Дженсън (Дилън Минети) е покрусен от смъртта на Хана. Когато се прибира у дома той намира на прага кашон с касети като от едно време. Намира стара техника, пуска първата и на нея прозвучава гласът на Хана. Тя е записала 13-те причини/хора, които са довели до фаталното й решение и всеки на когото са изпратени е една от тези причини. Какво е направил хрисимото момче Клей, за да заслужи да е в този черен списък? Защо Хана е сложила край на живота си? Това са част от въпросите, които търсят развитие в сериите.

Сериалът е продукция на Нетфликс. Негов създател е Браян Йорки, за който това е първи голям проект. При родителите има познати лица от други сериали, но младия актьорски състав е сравнително нов.

Плюсове:

+ Младите актьори са добри, особено Дилън, който е в ролята на Клей. Изпълненията им са реалистични и изглежда, че всеки се е замислил над случая или е страдал от една или друга форма на насилие в училище или е бил свидетел на такава.

+ Сниман е страхотно, както обикновено – браво на Нетфликс.

+ Саундтракът е чудене и може да пусна малко повече информация в друга статия.

+ Първи сезон като цяло е интригуващ, задържа вниманието, разкрива се слой по слой.

+ Проблемите, които са засегнати са интересни, особено от гледната точка на родител. Важно е да се дава гласност на въпроси като: насилието в училище, както физическо, така и вербално, ефектът на социалните мрежи, сексуалната ориентация и тн.

+ Сериалът е предизвикал създаването на гореща линия за тийнейджъри с проблеми – това е много важно и подкрепят с две ръце

Минуси:

– Актрисата, която играе Хана ме дразни – изключително субективно, но факт и затова си го записвам тук, при минусите

– Основата на историята леко куца: момиче, което е дало касетите си на други деца и те тайно ги слушат и не ги предават на никой възрастен, въпреки че тече разследване по случая и се готви дело. Това също намира решение в края на първи сезон, но не бях удовлетворена.

– Не знам защо има втори сезон. За мен той проваля историята. Освен, че няма светци и всичко може да се очерни и обясни по друг начин – нищо повече не видях и не догледах последните 3 епизода, защото просто ми доскуча.

– Твърде много проблеми са засегнати и се получава – твърде много дини под мишница. Не е нужно да има твърде много проблеми, насилие и несправедливост в живота на един човек, понякога, за съжаление, и по-малко е достатъчно, за да те търкулне надолу.

Равносметка: Сериалът е хубав, насочен е основно към тийнейджърската аудитория, но би бил интересен и за всеки родител, поставя интересни въпроси и то през различни гледни точки. Историята остава малко недоизпипана и втори сезон е излишен. Ще има и трети сезон.

Ако сте харесвате сериали тип „Малки сладки лъжкини“, предполагам, че и този ще ви допадне. 😊

Вижте още:

TV Премиери през Април 2019

You/ Ти

Stranger Things